Illustrasjon av Donald Trump

Trump nekter å innrømme åpent at han har tapt. Nøkkelen ligger i kommunikasjonsplanen

«Derfor satser mange Trump-lojale på en tapende hest», skriver Ståle Lindblad.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Donald Trump nekter å innse at slaget om velgernes tillit er tapt.

En rekke ledende politikere og medieprofiler støtter den avtroppende presidenten, og maner han til å fortsette kampen. Det handler ikke nødvendigvis om at de tror han kan lykkes. For dem er det først og fremst en god kommunikasjonsstrategi.

De tjener på å støtte Trump, selv om han er en tapende hest.

Forklaringen på hvorfor Mitch McConnell, Lindsey Graham, Tucker Carlson og Sean Hannity heier frem Trumps desperate påfunn ligger i tallet 71 millioner. Med over 71 millioner stemmer, har Donald Trump engasjert flere velgere enn noen annen presidentkandidat i historien, unntatt Joe Biden.

Flere mennesker stemte på Donald Trump i år, enn på Barack Obama i 2008 og 2012. Nesten 9 millioner flere stemte på Trump i år, enn i 2016.

Blant de 71 millionene som ønsket at Trump skulle fortsette som president er grunnfjellet av velgerne McConnel og Graham er avhengige av neste gang de er på valg. Der finner du også kjernepublikumet for Fox-stjernene Carlson og Hannity.

Ved å være lojale mot Trump når han kjemper mot overmakten, utnytter de engasjementet hos Trump-velgerne.

Trump har vekket et enormt engasjement blant sine velgere. De som lar seg begeistre av Trump tenner ikke på akademiske analyser og tørr logikk. De liker Trump fordi han er som han er, og fordi han sier og gjør ting de kan identifisere seg med. For denne gruppen teller lojalitet og samhold mer enn rasjonelle forklaringer.

Jo større motstand Trump møter, desto større verdi har det å vise lojalitet.

Dette vet politikere og medieprofiler å utnytte. Selv om valget 2020 snart er historie, så kan McConnell og Graham i sine fremtidige valgkamper minne Trumps velgere på at «jeg sviktet ikke Trump da han trengte meg. Jeg kommer ikke til å svikte deg heller.»

På den måten håper de å kunne spille på Trump-engasjementet lenge etter at Trumps politiske karriere er over.

Trumps støttespillere i mediene vil fortsette å utnytte Trump-engasjementet etter at han har forlatt det hvite hus. Hver gang Tucker Carlson minner seerne sine på hvor urettferdig Trump ble behandlet, så låner han litt av Trump-engasjementet. I Carlsons monologer får velgerne bekreftelsen på at de stemte på kandidaten som burde ha vunnet, og at engasjementet deres er viktig og riktig. Det knytter dem tettere til Carlsons daglige talkshow, for han hjelper dem å holde minnet om Trump-perioden i live.

Det betyr ingenting at Trumps forsøk på å utsette valgnederlaget kommer til å feile. For McConnell, Graham, Carlson og Hannity er ikke personen Donald Trump viktig.

Det er de 71 millionene amerikanere som stemte på han som er viktig.

Det handler ikke om valgresultat og politikk. Det handler om kommunikasjon og engasjement.

Powered by Labrador CMS