Blogger og forfatter Sophie Elise Isachsen skulle egentlig vitne i ankesaken mot Gaute Drevdal forrige torsdag.

Sophie Elise Isachsen nektet å vitne fordi pressen var til stede

– Dette er det flaueste jeg opplevde av et vitne, sier Nettavisen-journalist. – Dessverre viste et par journalister manglende respekt for vitneplikten, hevder advokat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I anledning den pågående ankesaken til kulturprofil og tidligere Natt og Dag-redaktør Gaute Drevdal, var influenser Sophie Elise Isachsen kalt inn som vitne på vegne av tiltalte forrige torsdag.

Drevdals forsvarer, Victoria Holmen, ville stenge pressen ute og begjærte lukket rett med følgende begrunnelse:

«Vitnet skal forklare seg blant annet om egen bruk av ulovlige rusmidler. Vitnet er såkalt «influencer», hvor hennes karriere kan bli skadelidende dersom hun forklarer seg uforbeholdent. Vi antar at pressen har én agenda ved å overvære på hennes forklaring; nemlig å lage avisoverskrifter».

– Misbruk

Nettavisen ønsket å følge rettssaken, og motsatte en lukket rett.

Lagmannsretten var enig med avisen, og besluttet å ikke ta begjæringen fra forsvareren til følge.

Da Isachsen møtte for å forklare seg, var både Nettavisen og TV 2 til stede.

Da skal advokat Holmen ha gått bort til journalistene og bedt dem om å «droppe» å være til stede under forklaringen, ifølge Nettavisen-journalist Farid Ighoubah, som var i retten.

Da verken Nettavisen eller TV 2 ønsket å forlate rettssalen, valgte Isachsen å ikke forklare seg.

Advokat Holmen meddelte til retten at vitnet hadde frafalt fordi pressen fikk være til stede, ifølge TV 2 journalist Lauritz Vatne, som også var til stede.

Medier24 har vært i kontakt med forsvarer Victoria Holmen. Hun avviser at Isachsen har trukket seg som vitne, og forteller at hun er satt på hold.

Medier24 har også vært i kontakt med Borgarting lagmannsrett. De forteller at en rettsbetjent kun leste opp at vitnet hadde frafalt. De henviser videre til forsvareren for hva som er bakgrunnen.

Nettavisens Farid Ighoubah.

Ighoubah reagerer sterkt på at forsvareren ønsket lukket rett for Isachsen.

– Jeg synes dette er en farse. Det er misbruk av mulige unntaksregler fra forsvarerens side. Hun forstår åpenbart ikke den journalistiske funksjonen. Det er respektløst av henne, både overfor pressen, retten og overfor egen klient, sier Ighoubah til Medier24.

Han argumenterer med at Isachsen har vært åpen om sitt privatbruk i bøker og egen blogg.

Han viser også til at man ikke trenger å svare på spørsmål som kan inkriminere seg selv.

Ighoubah viser også til at Isachsen omsetter for flere millioner kroner hvert år, og har 530.000 følgere på Instagram i følgende stund.

– Dette er ikke et stakkarslig vitne eller fornærmede i en straffesak. Dette er et vitne som selv har takket ja til å vitne for tiltalte. Holmen (advokaten) må skjønne at vitnet er av åpenbar offentlig interesse i en slik sak.

– Dette er det flaueste jeg opplevde av et vitne i alle rettssaker jeg noen gang har vært borti, fortsetter Ighoubah, som dekket sin første rettssak i 2005.

TV 2s journalist Vatne gir også den samme forklaringen som Ighoubah til Medier24. Se hans uttalelser om saken lenger ned i saken.

Medier24 har forelagt kritikken overfor Sophie Elise Isachsen.

Hun skriver i en e-post til Medier24 at dette handler verken om at hun er stakkarslig, hva hun omsetter for eller hvor mange følgere hun har.

– Jeg er opptatt av at om jeg først skal gi en forklaring så ønsker jeg å være så nøyaktig og etterrettelig som mulig. Da vil jeg helst kunne forklare meg uforbeholdent uten å måtte tenke på hvordan detaljer i det jeg sier kan ende opp som overskrift i alle landets aviser, skriver Isachsen.

Hun hevder Nettavisen-journalist Farid Ighoubah har skapt utfordringen for henne tidligere.

– Rettsbetjenten som hjalp meg inn i bygningen har fortalt at de har hatt problemer med samme journalist tidligere. Ikke minst har jeg det. Rettsbetjenten plasserte meg da i et trygt rom. Etter å ha snakket med forsvarerne vurderte de situasjonen som uholdbar og valgte å frafalle meg som vitne. Det er egentlig alt jeg har å si, skriver Isachsen.

Ighoubah avviser påstandene fra Isachsen på det sterkeste.

– Den påstanden er vås og ren løgn. Jeg har aldri vært i en tilsvarende situasjon. Det er ikke mer å si til det, sier han.

– Manglende respekt

Medier24 har også forelagt kritikken overfor advokat Victoria Holmen.

Holmen svarer skriftlig at Isachsen selv var innstilt på å forklare seg for åpen rett, og at begjæringen om lukkede dører kom fra dem.

– Dessverre viste et par journalister manglende respekt for vitneplikten ved å sperre inngangen med det formål å ta bilder/film. Isachsen som kom alene opplevde situasjonen som ubehagelig og kom aldri så langt som inn i rettssalen, skriver Holmen og fortsetter:

– Pressen har en viktig samfunnsrolle i rettssaker. Den inkluderer ikke å gjøre det vanskelig for vitner å forklare seg.

Nyhetssjef i Nettavisen, Siv Elisabeth Bjerke, synes advokatens ønske om begjæring er merkelig.

– Hadde dere en agenda med å være til stede, slik advokaten fremstiller det i begjæringen?

– Vi har en agenda med å melde hva en av Norges mest innflytelsesrike og mektigste kvinner har å si i en alvorlig voldtektssak. Vi har ikke noen agenda med å ta henne. Hun er en interessant person fordi hun er den hun er, og dette er en omtalt sak. Når de to blir slått sammen, så er det naturlig at vi dekker det, svarer Bjerke til Medier24.

– Mest mulig åpenhet

Nettavisens nyhetssjef viser også til at pressen er en viktig kontrollfunksjon for å avdekke om ting går rett for seg i retten.

– Vårt mål er alltid mest mulig åpenhet, og det var også hovedårsaken til at vi ba om åpen rett, noe som er og skal være normalen.

TV 2s journalist som var til stede, Lauritz Vatne, gir også den samme forklaringen som Ighoubah til Medier24.

Han bekrefter at grunnen til at Isachsen frafalt som vitne var fordi pressen ønsket å være til stede.

Vatne forteller at han ble overrasket da advokaten kom ut for å be dem om ikke å være til stede under forklaringen, og sier han aldri har opplevd at et vitne har frafalt på den måten.

Han er klar på det er naturlig for pressen å være til stede i slik sak.

– Man får heller vurdere i etterkant om det som kommer fram i retten er en sak eller ikke. Det er helt naturlig å være der og gjøre en vurdering – sett i lys av sakens alvorlighetsgrad og hvilke personer det gjelder, sier Vatne til Medier24.

Drevdal ble i fjor sommer dømt i Oslo tingrett til 13 år og seks måneders fengsel for voldtekt av ni kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014.

Drevdal har hele tiden nektet straffskyld og anket dommen til lagmannsretten.

Powered by Labrador CMS