Sjefredaktør Janne Johannessen kommenterer Chatham House Rule-bråket med Oljefondet.

MENINGER:

Selv den mektige oljefondssjefen kan ikke inngå avtaler på vegne av pressen

«Nok snakk om «Bamsegutt». I næringslivspressen er det kontroversen rundt «Tigergutt» som gjelder», skriver Janne Johannessen.

Publisert Sist oppdatert

Kommentaren ble først publisert i DN og er gjengitt med tillatelse.

Hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen (63) er en av de største stjernene i internasjonal finans. Den USA-baserte nordmannen kalles gjerne «Tigergutt» fordi han fikk fart på karrieren i hedgefondet Tiger Management i New York, før han startet opp Viking Global Investors i 1999. Halvorsen skyr mediene, men denne uken ble han lokket ut i rampelyset av oljefondssjef og tidligere hedgefondforvalter Nicolai Tangen på Oljefondets investeringskonferanse. Halvorsen satte som forutsetning for å stille, at han ikke ville bli sitert av pressen. Han var den eneste av mange innledere fra den globale investeringseliten som kom med et slikt krav.

Ordet referatforbud høres ikke bra ut for en offentlig institusjon som prediker åpenhet og transparens. Svaret ble det som kalles Chatham House Rule, eller bare The Rule blant kjennere.

The Rule stammer fra den erkebritiske tenketanken Royal Institute of International Affairs, kjent som Chatham House. Regelen har overlevd i snart 100 år. Fordi den er god. Særlig i en verden der internett «tar fyr» av alt som er en smule kontroversielt, er det verdifullt at politikere, næringslivsledere og andre beslutningstakere av og til kan senke skuldrene og snakke fritt og ærlig til et utvalgt publikum.

Vi ville stå fritt

Regelen er at deltakere kan bruke og videreformidle informasjon fra diskusjoner, men ikke avsløre hvem som har sagt hva eller sitere uttalelser direkte. Tanken bak er at det gjør deltakerne friere og skaper bedre diskusjoner som kommer samfunnet til gode. Det kan være et gode, også for journalister.

Domstolene kan nedlegge referatforbud og straffe medier som ikke følger pålegget. Oljefondet kan ikke det. Chatham House Rule er heller ikke laget for å hindre pressen i å referere fra oljefondssjefens harmoniske prat med en hedgefondforvalter på et offentlig arrangement. Det er ikke en privat setting når flere hundre mennesker er samlet til konferanse hos Norges Bank.

Samtidig er også DN tilhenger av gentlemen’s agreements. Går man inn i et rom der the Rule hersker, er det anstendig oppførsel å følge regelen. I DN syntes vi det var pussig og uheldig at en statlig aktør gikk med på å et forbud mot at dere lesere skulle få ta del i samtalen. Vi snakker tross alt om en samtale som finanseliten var spesielt invitert til å få med seg. Vi ville stå fritt til å skrive en sak, og våre journalister forlot derfor salen før seansen med Ole Andreas Halvorsen.

Det ble en interessant samtale. De to pratet i vei om investeringsfilosofi, synet på markedet og historien bak Halvorsens selskap Viking Global Investors. Viking forvalter svimlende 500 milliarder kroner. Småpenger sammenlignet med Oljefondets verdi på 17.400 milliarder selvsagt, men likevel. Klart det har nyhetsverdi når to slike finans-sluggere møtes. Det mest oppsiktsvekkende med samtalen var likevel at Halvorsen og Tangen ikke ville at noen skulle skrive hva som ble sagt.

Forståelig at de ikke likte saken

Hvordan kunne vi da fortelle hva de snakket om? Jo, gjennom helt vanlig kildearbeid, slik vi dekker andre arrangementer der journalister ikke kan eller får være til stede. Det er ikke første og heller ikke siste gang DN refererer fra møter som er lukket for allmennheten og der det foregår samtaler av offentlig interesse. Metoden er oftest å prate med folk som vet hva som skjedde.

Oljefondet mener det er urettferdig overfor andre medier at DN laget en sak. Alle medier hadde mulighet til å gjøre den samme jobben som DN her gjorde. Det er ikke urettferdig at noen medier har bedre kilder enn andre. I så fall er det mye urettferdighet i norsk presse.

Det er forståelig at Nicolai Tangen og Oljefondet ikke likte saken vi publiserte. Tangen hadde tross alt lovet Ole Andreas Halvorsen at alle tilhørerne og et samlet norsk pressekorps ville holde tyst. Men selv den mektige oljefondssjefen kan ikke inngå avtaler på vegne av pressen. Det er mindre forståelig at Oljefondet som statlig institusjon allerede har varslet at DN blir utestengt fra neste års konferanse. Men ettersom Nicolai Tangen og hans team er profesjonelle og løsningsorienterte folk, satser vi på at det ordner seg til det beste for våre lesere. Hvis ikke, får vi bruke vanlige journalistiske metoder for å få fram hva som blir sagt.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS