Kartverkets hovedkontor i Hønefoss, fotografert i 2016.

Hard kritikk mot ledelsen i Kartverket:

Kom-ledelsen får gjennomgå i intern undersøkelse

Ledelsen i kommunikasjonsenheten i Kartverket kommer dårlig ut i en undersøkelse om arbeidsmiljøet. Tillitsvalgt forventer tiltak.

Publisert

KOM24 har fått tilgang på den interne medarbeiderundersøkelsen til Kartverket. Den inneholder ni besvarelser fra folk som jobber med kommunikasjon.

Her kommer det fram at de ansatte opplever rollekonflikt, motstridende beskjeder og dårlig oppfølging fra ledelsen.

Hensikten med undersøkelsen er å «gi virksomheten informasjon som kan brukes i forbedrings- og utviklingsarbeid», står det på første side.

Kartverket er et statlig forvaltningsorgan under Kommunal- og distriktsdepartementet. Hovedkontoret deres ligger i Hønefoss.

Dette er MUST

  • Medarbeiderundersøkelsen i staten er en vitenskapelig kvalitetssikret undersøkelse med cirka 70 spørsmål om arbeidsmiljøfaktorer som har betydning for arbeidstakeres helse, fravær, trivsel og engasjement.
  • MUST kartlegger krav og forventninger til jobbutførelse, opplevelse av selvbestemmelse i arbeidssituasjonen, lederskap, selvledelse, sosial samhandling, kompetanseutvikling og kontorløsninger.
  • Siden start i 2022 har 93 virksomheter gjennomført MUST-kartleggingen minst en gang. Det er generert i overkant av 4 500 resultatrapporter for enheter, avdelinger o.l. Dette er da totalt antall rapporter for alle kartleggingsrunder (inkluderer de som har gjennomført gjentatte ganger).

Kilde: Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Jan Emberland

Dårligere enn snittet

Ansatte i Kartverket har svart på flere spørsmål som går på deres arbeidshverdag. På hvert spørsmål er det en score som sammenlignes med gjennomsnittet i Kartverket og blant de andre virksomhetene som har svart.

Særlig ledelsen i kommunikasjonsenheten i Kartverket får gjennomgå i undersøkelsen. De ansatte har svart på flere påstander, og i samtlige scorer ledelsen i enheten dårligere enn gjennomsnittet.

Undersøkelsen er sendt ut av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

Den viser at de ansatte i kommunikasjonsenheten opplever rollekonflikt «av og til», med en score på 3,44. Gjennomsnittet i Kartverket er på 2,29, som tilsvarer «nokså sjeldent».

Det betyr ifølge undersøkelsen at de ansatte innenfor kommunikasjon mener at de må gjøre ting som de mener burde vært gjort annerledes, at de får oppgaver uten tilstrekkelige hjelpemidler til å gjennomføre det, og at de får motstridende forespørsler fra to eller flere personer.

Gjennomsnittet i undersøkelsen ellers på dette punktet er på 2,25.

På spørsmål om rolleklarhet er avdelingen på 3,33, som betyr at de bare av og til vet hva som forventes av dem og at de av og til jobber for å nå klare mål. Dette er godt under snittet for statlige ansatte (4,30, som betyr «nokså ofte») og Kartverket ellers (4,29).

Kritiske til ledelsen

I undersøkelsen har de ansatte fått sju påstander relatert til ledelsesklima. På samtlige punkter er avdelingen godt under både gjennomsnittet i Kartverket og i undersøkelsen ellers.

Under ser du noen av påstandene. Score går fra 1 til 4, der 1 betyr aldri, 2 betyr sjelden, 3 betyr noen ganger og 4 betyr ofte.

I tillegg til dette svarer de ansatte at de sjeldent har en klar forståelse av hva deres nærmeste leder forventer av dem.

De svarer også at de sjeldent får konstruktiv tilbakemelding om de burde gjøre oppgaver annerledes.

Ledelsen innrømmer at dette ikke er godt nok.

– Vi er i gang og langt fra i mål. Det er lagt opp til en felles prosess for å se på resultater og tilbakemeldinger. Undersøkelsen tas på det største alvor, og jeg som leder er opptatt at alle skal trives og at vi har et godt arbeidsmiljø, skriver avdelingsdirektør for kommunikasjon i Kartverket, Synne Storvik, i en e-post til KOM24.

Les resten av svaret hennes lenger nede i saken. 

Utviklings­muligheter

Når det gjelder mulighetene for å utvikle seg i jobben, svarer de ansatte at de av og til må tilegne seg ny kunnskap og nye ferdigheter for å gjøre jobben sin. 

Samtidig svarer de at de nokså sjeldent blir gitt muligheten til å tilegne seg disse ferdighetene. Her ligger scoren på 2,33 i kommunikasjonsenheten, som er et godt stykke under snittet i Kartverket (3,35) og ellers i undersøkelsen (3,42).

Forventer tiltak

Jonas Steinbakken er hovedtillitsvalgt og leder for Kartverket i fagforeningen Norsk Tjenestemannslag (NTL). Han tilhører ikke selv kommunikasjonsenheten, men sier at han har sett den konkrete undersøkelsen.

– Hvis denne medarbeiderundersøkelsen avdekker kritikkverdige forhold, forventer vi at det blir tatt hånd om. Man må bare stole på at disse resultatene blir tatt på alvor, sier Steinbakken til KOM24.

I Kartverket er det totalt 803 ansatte ifølge årsrapporten deres fra 2024.

– Kartverket er en veldig fin arbeidsplass, men som alle andre steder finnes det konflikter her, og enkelte forhold som bør sees nærmere på. Når det gjelder undersøkelsen, som også er sendt ut til de andre avdelingene, skulle vi ønske at det generelt sett var høyere svarprosent, sier Steinbakken.

Synne Storvik, avdelingsdirektør for kommunikasjon i Kartverket.

Svarer

Avdelingsdirektør for kommunikasjon i Kartverket, Synne Storvik, har blitt forelagt kritikken som kommer fram i denne saken.

Hun skriver i en e-post at de så vidt er i oppstartsfasen med å se på resultatene fra medarbeiderundersøkelsen for kommunikasjonsavdelingen på lik linje med resten av Kartverket.

Ifølge henne er det lagt opp til en felles prosess for å se på resultatene i undersøkelsen.

Storvik skriver videre at Kartverket er opptatt av kompetanseutvikling og kompetansepåfyll for ansatte, og at det er noe hun oppfordrer til. 

– Vi som avdeling og jeg som leder skal jobbe aktivt med resultatene og de forbedringspunktene som kommer frem i undersøkelsen, og regner med å få til positive prosesser rundt dette. Kommunikasjonsavdelingen skal jobbe med dette internt sammen. 

Til slutt skriver hun at kommunikasjonsteamet i Kartverket består av en gjeng med dyktige og flinke fagfolk.

– Vi skal jobbe målrettet og metodisk sammen for å bedre arbeidsmiljøet og skape lagånd, og så skal vi bruke den tiden det tar for å jobbe oss gjennom dette. Det som går på mitt lederskap og tilbakemeldingen på dette, skal jeg selvfølgelig ta til meg og jobbe med, avslutter Storvik.

Journalist Profile Embed
Har du tips til meg i denne saken? Eller andre saker jeg bør skrive om?
Isak Egge Brønseth
Isak Egge Brønseth
Journalist, KOM24

Hei! Jeg heter Isak og skriver blant annet om reklame, politisk kommunikasjon, retorikk og PR. Gi meg gjerne en lyd om du har innspill eller tips til saker.

Phone Icon Mobil / Signal: 46621697
Send meg en e-post: isak@kom24.no
Powered by Labrador CMS