Ansatte og tidligere ansatte i Viaplay forteller om intern uro.

Kilder til KOM24:

Går hardt ut mot arbeids­forholdene i Viaplay

Flere ansatte og tidligere ansatte i Viaplay kommer med påstander om dårlige arbeidsforhold, uthenging internt og frykt for å varsle. Selskapet svarer at de tar dårlige tilbakemeldinger på alvor.

Publisert

KOM24 har snakket med flere nåværende og tidligere ansatte innenfor kommunikasjonsfeltet i den norske delen av strømmegiganten.

De snakker om vanskelige forhold på jobb på grunn av store mengder arbeidsoppgaver, mistenkeliggjøring internt fra en mellomleders side og lite vilje fra ledelsen generelt til å ta til seg kritikk fra de ansatte.

Viaplay kunngjorde sommeren 2023 at de måtte si opp mer enn 25 prosent av de ansatte. Selskapet opererer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Nederland.

Ifølge kildene KOM24 har snakket med, skal arbeidsforholdene i den norske delen ha blitt vanskeligere etter dette. Kildene hevder at de ble tildelt arbeidsoppgaver som de i utgangspunktet ikke hadde, og dette skal ha ført til høyere arbeidsbelastning.

Dette skal spesielt gjelde for de som jobber på kommunikasjonsfeltet. De skal også ha blitt møtt med lite forståelse fra ledelsen når de forsøkte å si fra, hevder kildene.

Viaplay skriver i en e-post til KOM24 at de har forståelse for at omorganiseringen de gjennomgikk i 2023 har vært utfordrende for mange av de ansatte. Se hele svaret fra Viaplay lenger ned i saken.

KOM24 har vært i kontakt med en rekke kilder med direkte kjennskap til problemstillingen i arbeidet med saken. Alle har ønsket å være anonyme, men KOM24 kjenner identiteten deres.

– Jeg har vært misfornøyd med utviklingen en god stund, men etter sommeren 2023 ble det mye verre, sier en kilde og viser til nedbemanningsprosessen som skjedde det året.

Difor brukar me anonyme kjelder i Viaplay-saka

Hovedregelen til KOM24 er at kjeldene våre skal vera opne, men av og til er det naudsynt å sleppa anonyme kjelder til. Mellom anna om det er einaste måten å få fram viktige opplysningar. 

Det meinar me er reelt i denne saka.

Paragraf 3.1 i pressas bibel, Vær Varsam Plakaten (VVP) sier følgande «3.1. Kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres, med mindre det er i konflikt med kildevernet eller hensynet til tredjeperson. Kilder bør som hovedregel ikke få fremsette negative personkarakteristikker anonymt.» Punkt 3.2 følger dette opp med å skriva« (...)Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder.»

I denne saka har me snakka med ei rekke kjelder med kjennskap til arbeidsforholda i Viaplay og me har mottatt masse dokumentasjon som stadfestar kva kjeldene våre seier. 

Viaplay stadfestar og i sitt svar til oss at det har vore uro rundt bruken av Winningtemp-systemet og dei beklagar uroen som har oppstått rundt dette. Selskapet stadfestar og at det berre er på ei avdeling. 

Det skal vera svært høg terskel for å nytta seg av anonyme kjelder, særleg fordi det kan vera enormt krevande for dei som vert utsett for kritikk. Viaplay er eit profilert mediehus og me meiner at kritikkverdige forhold rundt ledelsen i selskapet er av offentleg interesse.

Selskapet er stort, men den omtalte avdelinga er liten og for å ikkje kasta mistanke mot andre personar, har me valgt å anonymisera begge sider av konflikta. 

Slik me ser det hadde me ikkje klart å få ut nyheita utan bruk av anonyme kjelder.

Yngve Garen Svardal, redaktør KOM24.

Reduksjonen i antall ansatte på kommunikasjon har pågått en god stund før kuttene i 2023. KOM24 har sett dokumentasjon på at de fra 2019 til 2024 ble vesentlig færre.

Mener de ikke blir tatt på alvor

Kildene KOM24 har vært i kontakt med er alle samstemte om at forventningene og arbeidsoppgavene ble uforholdsmessig omfattende som følge av nedskjæringene, og at oppgaver som tidligere tilhørte flere er blitt fordelt på færre ansatte.

Noen av kildene hevder de har opplevd at HR-avdelingen i selskapet ikke fungerer, fordi de mener HR-avdelingen konsekvent stiller seg på ledelsens side når de ansatte har sagt i fra. 

En kilde hevder at de ansatte ikke har blitt tatt på alvor i saker der de har sagt fra til ledelsen.

Flere ansatte i den kommersielle delen av Viaplay Norge har også sluttet i selskapet den siste tiden. Enkelte av dem KOM24 har snakket med sier at misnøye med ledelsen er en av grunnene til at de har valgt å slutte.

I tillegg til påstandene om den øvrige ledelsen i selskapet, er også flere kilder kritiske til en bestemt mellomleder i Viaplay. KOM24 har valgt å ikke omtale vedkommende med navn.

KOM24 har sett en rekke e-poster der en ansatt har klaget på mellomlederen, med HR på kopi. Vi har også sett meldinger fra ansatte i det interne tilbakemeldingsverktøyet Viaplay bruker. Kritikken handler om vedkommendes lederstil.

Anonyme tilbakemeldinger

Deler av kritikken mot den omtalte melllomlederen omhandler bruken av arbeidsverktøyet «Winningtemp», der hensikten er at ansatte skal kunne gi anonyme tilbakemeldinger på hvordan de opplever arbeidshverdagen sin.

Skjermbildene er fra verktøyet Winningtemp, der hensikten er at de ansatte skal kunne gi anonyme tilbakemeldinger til ledelsen. På første bilde fra venstre omtaler mellomlederen en ansatt med navn (sladdet).

En person har opplevd å bli hengt ut med navn internt av mellomlederen, fordi mellomlederen mistenkte at vedkommende hadde kommet med kritikk mot mellomlederen. Se skjermbildene over. 

«Vondt å se hvordan du har behandlet (navn) og spesielt nå. Blir redd for hvem som er next ut» står det på skjermbildet i midten fra Winningtemp ovenfor.

En representant fra HR svarer at «for å få bedre forståelse for bekymringen og for at vi skal ha anledning til å finne en mulig løsning, håper jeg du kan ta en prat med HR ved (navn)».

På skjermbildet til høyre skriver en ansatt at mellomlederen forsøker å «skremme dem» fra å skrive negative tilbakemeldinger i Winningtemp. Den ansatte får samme svar fra HR.

På bildet til venstre ser man at mellomlederen selv er inne og omtaler en ansatt med navn, og beskylder den ansatte for å ha skrevet negative meldinger. «Regner med det er du (navn) som legger igjen alle disse negative kommentarene», skriver mellomlederen.

KOM24 har også sett en SMS-utveksling fra en ansatt til en annen som indikerer at også denne personen har vært redd for å si det vedkommende mener, selv om det skal foregå anonymt. Mellomlederens håndtering av tilbakemeldingene omtales der av kildene våre som direkte årsak til dette.

Flere kilder sier også at mellomlederen ved en anledning tok et utvalg ansatte med seg på et rom for å få klarhet i hvem som hadde skrevet negative meldinger i Winningtemp. Dette omtales også av en ansatt i skjermbildet til høyre ovenfor.

– (Mellomlederen) spurte hver og en om vi hadde skrevet noe der. Jeg sa at jeg kan stå for det jeg har skrevet, men ikke det jeg ikke har skrevet, sier en kilde til KOM24.

Avlyst møte

Den samme ansatte ble innkalt til et møte med mellomlederen etter at mellomlederen omtalte vedkommende med navn i det interne verktøyet. Hensikten var ifølge mellomlederen å «diskutere det face-to-face».

Mellomlederen kaller inn til møte med den ansatte (til venstre), og mellomlederen avlyser møtet (nederst til høyre).

KOM24 har sett dokumentasjon på at en ansatt ble kalt inn til et møte av sin leder. Der skriver mellomlederen: «Det har kommet en del kommentarer i Winningtemp den siste tiden, som jeg antar er fra deg» og fortsetter: 

«Hvis det stemmer håper jeg du er modig nok til at vi kan diskutere det face-to-face, ellers blir det lite konstruktivt», fortsetter mellomlederen.

Den ansatte ba om å få med en tillitsvalgt til samtalen, og møtet ble deretter avlyst av mellomlederen. KOM24 har forsøkt å få en oppklaring i om det er en sammenheng her. Det har Viaplay valgt å ikke svare på.

Dette svarer Viaplay

Ledelsen i Viaplay Norge og den omtalte mellomlederen har blitt forelagt all kritikken og alle påstandene som kommer fram i denne saken.

De har valgt å ikke å svare konkret på alle spørsmål, men via kommunikasjonsrådgiver Birgitte Malling svarer de følgende:

«Omstilling er krevende for enhver virksomhet. Viaplay Group gikk som kjent gjennom en stor omorganisering i 2023, og vi har forståelse for at dette har vært utfordrende for mange ansatte. Viaplay skal være en god arbeidsplass for alle medarbeidere, og eventuelle tilbakemeldinger om det motsatte blir tatt på største alvor. 

Det er vanskelig å kommentere påstander fra anonyme kilder, men vi kan forsikre at alle spørsmål knyttet til arbeidsmiljøet rutinemessig følges opp i tett dialog med de tillitsvalgte, verneombudene og i virksomhetens arbeidsmiljøutvalg.

Når det gjelder winningtemp, så er anonymitet helt avgjørende for at dette verktøyet skal ha noen hensikt. Den aktuelle lederen har overfor de ansatte i avdelingen sterkt beklaget håndteringen av denne saken. Til tross for at det ikke finnes liknende eksempler i organisasjonen er viktigheten av å respektere anonymiteten i winningtemp også presisert for alle ledere i Viaplay Norge.

Avdelingen det vises til befinner seg i dag i en helt annen situasjon enn i tiden etter omorganiseringen. Utfordringene er adressert gjennom en grundig prosess med ekstern bistand. Kartlegging og tiltak har ført til bedre tilbakemeldingsrutiner og et merkbart bedre arbeidsmiljø».

Journalist Profile Embed
Har du tips til meg i denne saken? Eller andre saker jeg bør skrive om?
Isak Egge Brønseth
Isak Egge Brønseth
Journalist, KOM24

Hei! Jeg heter Isak og skriver blant annet om reklame, politisk kommunikasjon, retorikk og PR. Gi meg gjerne en lyd om du har innspill eller tips til saker.

Phone Icon Mobil / Signal: 46621697
Send meg en e-post: isak@kom24.no
Powered by Labrador CMS