Vibeke Fürst Haugen, kringkastingssjef i NRK.

NRK får gebyr etter brudd på sponseregler

NRK får et gebyr på 150 000 kroner fra Medietilsynet etter to brudd på sponsereglene i forbindelse med en konsert og en dokumentar. 

Publisert Sist oppdatert

I desember avdekket Medietilsynet at dokumentaren «Klangen av Tine Thing Helseth» hadde tre sponsoridentifiseringer i starten og slutten av programmet. Det samme gjaldt en julekonsert på lille julaften med Eva Weel Skram. 

– Etter Medietilsynets vurdering er dette en type program der NRK ikke har lov til å motta sponsortilskudd. Vi har derfor gitt NRK et gebyr for regelbruddene, sier direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet, Hanne Sekkelsten.

NRK har opplyst til Medietilsynet at sponseplakater i tilknytning til dokumentaren om Tine Thing Helseth ble brukt ved en feil, men Medietilsynet har likevel funnet det riktig å ilegge gebyr. 

– Medietilsynets vurdering er at mange seere kan ha oppfattet NRK-dokumentaren som sponset. I tillegg har sponsorene fått eksponering i strid med reglene. Vi mener derfor bruddet er alvorlig, selv om det har vært utilsiktet, sier Sekkelsten.

NRK har mulighet til å motta sponsortilskudd på produksjoner som idrettsarrangementer og programmer av samfunnsmessig og kulturell betydning. Medietilsynet vurderer at julekonsernet med Eva Weel Skram ikke faller innenfor noen av de kategoriene.

– Utgangspunktet er at NRK er en ikke-kommersiell medieaktør, som får finansiert sin virksomhet over statsbudsjettet. Også av hensyn til NRKs kommersielle konkurrenter, som er avhengig av reklame og sponsing som finansieringsgrunnlag, er det viktig at NRK praktiserer muligheten for sponsing på en restriktiv måte, understreker Hanne Sekkelsten. 

Medietilsynet har fastsatt størrelsen på gebyret etter en totalvurdering av bruddets alvorlighet, og har blant annet lagt vekt på at det dreier seg om to programmer som er identifisert. 

Det er også lagt vekt på størrelsen på sponsortilskuddene NRK har mottatt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS