
MENINGER:
Hvor mange kommunikasjonsrådgivere trengs det egentlig?
«Mímir Kristjánsson (R) og Sigbjørn Gjelsvik (SP) lurer på hva alle kommunikasjonsrådgiverne i Statens vegvesen gjør, og antyder at de ikke bidrar til kjerneoppgavene», skriver Mizanur Rahaman i dette innlegget.
Vel, Kanskje Kristjánsson og Gjelsvik skulle ha begynt med å spørre statsråden om hvor mange årsverk det går med til å svare på slike spørsmål fra våre stortingsrepresentanter om Statens vegvesen, så hadde første del av spørsmålet blitt besvart.
I de fleste spørsmålene som sendes til statsråder om stort og smått om vei, blir Statens vegvesen involvert. Og noen av de 55 rådgiverne i Statens vegvesen «sysselsettes» faktisk av spørsmål fra våre nysgjerrige stortingsrepresentanter.
For at ingeniørene skal bruke sin tid på kjerneoppgavene, er det faktisk nødvendig at det finnes kommunikasjonsrådgivere som kan avlaste de med slikt.
Kommunikasjonsrådgivere i Statens vegvesen jobber ikke bare med å informere sine kunder (bilister), som det forresten finnes nesten tre millioner av i Norge. De jobber også med å avlaste ingeniører, geologer, ledere og mange andre med kommunikasjonsarbeidet, slik at de kan fokusere på sine kjerneoppgaver, som å bygge og drifte veier.
Statens vegvesen er en stor virksomhet med ca. 5000 ansatte i hele landet, som jobber med hundrevis av små og store prosjekter som kan ha konsekvenser for hverdagen til mange. Matvarene skal komme fram, folk skal på jobb og nødetatene må komme fram. I tillegg skal naboer langs veien ivaretas rent kommunikasjonsmessig. Med sine 10 000 km vei er faktisk Statens vegvesen landets største nabo.
Hvordan kan vi informere på en mest mulig effektiv måte for å sikre at det som skjer ute på veien fører til minst mulig ulempe for de nesten 3 millioner bilistene og alle naboene? Det er et av spørsmålene flere av de 55 rådgiverne må svare på hver eneste dag.
At 1 prosent av de ansatte i en så stor etat jobber med kommunikasjon bør ikke overraske noen. Andelen kommunikasjonsrådgivere i Nye Veier AS er faktisk 5 prosent. Hadde Statens vegvesen ikke hatt disse 55 rådgiverne til å håndtere kommunikasjonsarbeidet, måtte etaten bruke betydelig større årsverk av ingeniører med enda høyere lønn, til å håndtere dette. Det er neppe formålstjenlig eller fornuftig bruk av folks skattepenger.
Nå nærmer det seg valgkamp, og da må det ventes noen populistiske utspill fra politikere. Men våre folkevalgte bør veie sine ord med omhu. For det de sier, kan få noen konsekvenser. Statens vegvesen kan fint ha færre faste ansatte kommunikasjonsrådgivere, og leie inn disse fra dyre konsulentselskaper ved behov. Blir Kristjánsson og Gjelsvik mer fornøyde da?
Statens vegvesen har valgt å ikke kommentert utspillet fra Kristjánsson og Gjelsvik. Min tilrådning til etaten er at de faktisk bør vurdere å svare på denne typen kritikk. For en usannhet som blir stående uimotsagt, har en tendens til å bli etablert som en sannhet.
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.