
MENINGER:
Mímir har rett i én ting: De setter ikke opp veiskilt!
«Jeg tror Mímir og Sigbjørn, i tillegg til praksisopphold hos SVV, kunne hatt god nytte av en kommunikasjonsrådgiver før de tråkket på gassen i Nettavisen», skriver Åshild Berg-Tesdal.
Hvor mange kommunikasjonsrådgivere trenger egentlig politiske partier som Rødt og Senterpartiet? Skal ikke politikere klare å fronte saker og kommunisere sin politikk på egen hånd?
I dag har Sigbjørn Gjelsvik (SP) og Mímir Kristjánsson (Rødt) latt seg sjokkere av at Statens vegvesen har hele 55 (!) kommunikasjonsrådgivere. Og attpåtil med bra lønn i gjennomsnitt!
SVV har omtrent 5.000 ansatte. De 55 kommunikasjonsrådgiverne utgjør med andre ord like i overkant av 1 % av de ansatte. En sniktitt på nettsidene til SP og Rødt indikerer at prosentandelen ansatte som jobber med kommunikasjon der er langt høyere.
Kristjánsson sier rett ut at han ikke fatter hva alle disse 55 kommunikasjonsrådgiverne i Statens vegvesen gjør. Han er ganske sikker på at de iallfall ikke setter opp veiskilt, så hva i alle dager kan de da egentlig ha å ta seg til i en landsdekkende virksomhet med over 40 milliarder i omsetning årlig? Kanskje Mímir burde tatt seg bryet med å spørre, i stedet for å lange ut mot en hel profesjon, og kalle dem et sykdomstegn i samfunnet?
Jeg har aldri jobbet i Statens vegvesen, men jeg har jobbet lenge med kommunikasjon, og har en ganske klar formening om hva de gjør, selv om jeg ikke kjenner detaljene. Spoiler alert: Mímir har rett i én ting: De setter ikke opp veiskilt!
Statens vegvesen jobber bokstavelig talt over hele landet vårt, med store utbyggingsprosjekter som berører bedrifter, næringer, enkeltpersoner og lokalsamfunn. Dette krever effektiv kommunikasjon med alle berørte parter for å sikre forutsigbarhet og forståelse for hva som skjer når. Det vet alle som har bodd tett på slike prosjekter.
SVV lager også framifrå informasjons- og holdningskampanjer som skal fremme trafikksikkerhet. Det er over 20 år siden bildet i posten her ble lansert i bilbelte-kampanjen. Jeg tror fortsatt kampanjen er i bruk, og slike initiativer har bidratt til tryggere veier for oss alle.
I tillegg til å sikre god kommunikasjon med interessenter, driver kommunikasjonsrådgiverne med opplysningsarbeid, krisehåndtering, og sikrer brukervennlige nettsider som gir informasjon om alt fra førerkort og oppdatert vei- og trafikkinformasjon, til EU-kontroll og kjøretøy. En etat med 5000 ansatte og hele nasjonen som nedslagsfelt bruker også sosiale medier for å nå befolkningen, og de trenger intern kommunikasjon. For å nevne noe.
Kanskje Mímir og Sigbjørn kunne dra nytte av et praksisopphold i Statens vegvesens kommunikasjonsavdeling? Så kan de se med egne øyne at det først og fremst bedrives mye god innbyggerservice i en slik avdeling, i stedet for legge den tabloide breisida til og henge ut omtrent en hel yrkesgruppe - tilsynelatende uten å forstå helt hva de snakker om? Et godt metaforisk bilbelte for å unngå totalkræsj i kommunikasjon, er å ha fakta på plass. Jeg tror Mímir og Sigbjørn, i tillegg til praksisopphold hos SVV, kunne hatt god nytte av en kommunikasjonsrådgiver før de tråkket på gassen i Nettavisen.
———————————————-
Innlegget ble først publisert på LinkedIn, og er republisert med tillatelse.
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.