Slik er designet til helse-Norges nye app.
Slik er designet til helse-Norges nye app.

App-ikonet til Helse-Norge er uleselig for mange

Helse-Norge vant brukervennlighetspris i 2016. Nå får de kritikk for det nye appikonet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har lagt til grunn for at den skal ligge så tett opp til den grafiske profilen vår som mulig, sier Jacqueline Paulsen på Nrk Nyhetsmorgen.

Hun er avdelingsdirektør for innbyggertjenester i helsenett og ansvarlig for Helse-Norge, og sier de er klar over at den er vanskelig å lese.

Designet på den nye logoen til Helse-Norge-appen er grønnblå med hvite bokstaver. Store og små bokstaver, der ordet «HELSE» er skrevet med store bokstaver på den øverste linjen, deretter nedover på høyre side.

– Jeg tror at folk med lese- og skrivevansker, synsvansker og dysleksi vil synes det er vanskelig å lese det som står i app-ikonet, sier Asne Midtbø Aas i Dysleksi Norge.

Hun hadde selv problemer med å finne ut hva som sto skrevet, fordi designet oppfattes uskarpt.

– Jeg måtte ta meg litt tid for å finne ut hva som står skrevet. Logoen er uskarp og bokstavene står hulter i bulter. Selv om jeg ikke selv er dyslektiker, synes jeg den var roterte å se på, sier hun til Nyhetsmorgen.

Hun mener en logo bør være tydelig og klar, og forventer at et design fra det offentlige skal være universielt utformet.

I Helse Norge-appen kan vi lese av blant annet resultat fra koronatester og finne pasientjournalen vår.

Tilbake i 2016 vant Helse-Norge en brukervejnlighetspris for nettsiden fordi den var tilgjengelig for alle, uansett funksjonsnedsettelser eller andre utfordringer.

– Vi har tenkt at den skal være gjenkjennelig og som en del av merkevaren vår, og vi er klar over at den er vanskelig å lese. Det som har vært avgjørende for designet er at den aldri vil stå alene, men alltid sammen med navnetrekket, sier Paulsen til NRK.

Powered by Labrador CMS