Det er nøyaktig 100 år siden toget til Bergen ble ranet, i det som skulle bli verdens første påskekrim. Denne påsken feirer Gyldendal og Vy med å fylle setene på Bergenstoget med eksklusive jubileumsutgaver av boken Bergenstoget plyndret i natt.
– Det er klart Vy måtte være med på denne markeringen. Bergensbanen har jo en helt spesiell plass i fortellingen om den første norske påskekrimmen, og vi tente umiddelbart på ideen om å gi en unik krim-opplevelse til passasjerene på den samme avgangen som for 100 år siden.

Feirer 100-årsjubileum for påskekrim på Bergensbanen

Det er nøyaktig 100 år siden toget til Bergen ble ranet, i det som skulle bli verdens første påskekrim. Denne påsken feirer Gyldendal og Vy med å fylle setene på Bergenstoget med eksklusive jubileumsutgaver av boken Bergenstoget plyndret i natt.

Publisert

Det melder de i en pressemelding.

I Gyldendal-boken fra 1923 ranes toget fra Oslo til Bergen natt til 1. april, slik at politiet skal bli forsinket fordi de vil tro varslinger om ranet er aprilsnarr. Som en del av markedsføringen av boken, rykket Gyldendal rett før påske det året inn annonser på forsiden av blant andre Aftenposten med «BERGENSTOGET PLYNDRET I NATT» i store bokstaver.

Annonsen, som til forveksling lignet en vanlig nyhetsoverskrift, fikk mange bekymrede pårørende til togpassasjerer til å kontakte politiet, i den tro at toget faktisk hadde blitt ranet.

For å markere det som ble verdens første påskekrim, har Gyldendal, Vy og TRY, gått sammen om en markering som tar utgangspunkt i plottet fra krimboken.

Blant annet delte Gyldendal i samarbeid med Vy ut en eksklusiv variant av «Bergenstoget plyndret i natt», med nytt omslag og en egen påskekrimgåte, til passasjerene om bord på 100-årsjubileumstoget fra Oslo til Bergen.

– Vi i Gyldendal er veldig stolte av at det var vi som for nøyaktig hundre år siden ga ut den boken som startet påskekrimtradisjonen, sier kommunikasjonssjef Steffen Aagedal i pressemeldingen.

TRY har vært med for å få prosjektet til å gå på skinner.

– Dette har vært et veldig morsomt prosjekt å få bidra til. Påskekrimmen er jo et lite stykke norsk litteraturhistorie, og det har vært veldig spennende hvordan vi kunne gi leserne nye mysterier gjennom designet av et helt nytt jubileumscover av den hundre år gamle boken. På det nye omslaget får leseren instrukser til hvordan gå frem for å løse en kodet beskjed gjennom sidetall, linjenummer og ord. Målet er å få leserne til å selv leke detektiv for å sparke i gang leselysten for mer krim i påsken, sier TRY-prosjektleder Kristine Eikenes.

Powered by Labrador CMS