
Konkurransetilsynet opprettholder stansing av Retriever og Infomedia-fusjon
Konkurransetilsynet frykter redusert konkurranse i markedet for medieovervåkning. Sammenslåingen kan gi høyere priser og dårligere kvalitet for kundene.
Konkurransetilsynet har i dag sendt et varsel til selskapene om at det er aktuelt å stanse sammenslåingen. Dette fordi den kan føre til redusert konkurranse i markedet.
Varselet gir en detaljert beskrivelse av årsakene til tilsynets bekymringer. Selskapene vil nå få anledning til å imøtegå Konkurransetilsynets argumenter, før en endelig konklusjon foreligger.
– Klart største aktør
Både Retriever og Infomedia leverer blant annet medieovervåkning, medieanalyse og mediearkiv til kunder i Norge.
– Retriever og Infomedia er de to største aktørene i dette markedet i Norge. Et eventuelt sammenslått selskap vil bli den klart største aktøren i markedet, sier prosjektleder Magne Geber.
Det er noen flere selskaper som leverer medieovervåkningstjenester i markedet.
Konkurransetilsynet har foreløpig kommet til at disse ikke i tilstrekkelig grad vil kunne erstatte den konkurransen som forsvinner dersom Retriever og Infomedia får slå seg sammen.
– Vi frykter at den reduserte konkurransen som følge av sammenslåingen kan føre til økte priser og lavere kvalitet for kundene, sier fungerende avdelingsdirektør Vegard Aandal-Nilsen.
Konkurransetilsynet understreker at varselet ikke er et endelig vedtak.
Selskapene har nå 15 arbeidsdager på å kommentere vurderingene i varselet. Konkurransetilsynet har deretter 15 arbeidsdager på å treffe endelig vedtak i saken.
Frist for endelig vedtak er 25. juni 2025.
Intern uro etter fusjonsstopp
Fusjonen ble signert 28. juni i fjor og offentliggjort 1. juli. Da Konkurransetilsynet ble kjent med avtalen, grep de inn i september og påla både meldeplikt og gjennomføringsforbud.
Mens saken har vært til behandling, har KOM24 dokumentert at ansatte har jobbet på tvers av selskapene, og at Infomedias systemer fases ut – til tross for at det formelt har vært forbud mot å gjennomføre fusjonen.
Samtidig har det vært betydelig intern uro. En rekke kilder KOM24 har vært i kontakt med, stiller spørsmål ved lovligheten av det som har skjedd – og om gjennomføringsforbudet faktisk er blitt brutt.
Flere ansatte har uttrykt frustrasjon, og mener fusjonen i praksis oppleves som en overtakelse av Infomedia.
De peker på at Retriever-navnet, systemene og løsningene er valgt – og at nesten ingen fra Infomedia er igjen i ledende posisjoner.
– Når 9 av 12 i ledergruppen kommer fra Retriever, og toppsjefen også er derfra, så sier jo det sitt, sa én kilde.
Tilsynet har hele veien understreket at det er partenes ansvar å unngå integrasjon som kan gjøre en eventuell reversering vanskelig.
– Partene må avholde seg fra ethvert ytterligere tiltak som kan forhindre dette, herunder ytterligere tiltak som kan forringe foretakenes markedsposisjon og/eller markedsverdi, sa Magne Geber i Konkurransetilsynet til KOM24.
Retriever-sjef Robert Söderling – som også blir toppsjef for det sammenslåtte selskapet – har avvist at selskapene har brutt forbudet.
– Vi har forholdt oss lojalt til pålegget om meldeplikt og implikasjonene av dette. Vi har en åpen dialog med Konkurransetilsynet i alle spørsmål som gjelder fusjonen, sa Söderling til KOM24.
– Fare for monopol
Offentlige kunder som Oslo kommune, Bane NOR, Forsvaret og DFØ har tidligere uttrykt sterk bekymring for konkurransen.
– Det blir ingen reell konkurranse igjen, skrev Oslo kommune i sitt høringssvar.
Bane NOR mente fusjonen i realiteten ville skape et monopol, og kalte det svært uheldig. Forsvaret advarte om at konkurransen vil opphøre.
KOM24 har fått innsyn i en rekke slike svar, der aktørene peker på risiko for høyere priser, mindre innovasjon og en monopollignende markedssituasjon.
I flere offentlige anbudsrunder har det de siste årene kun kommet inn tilbud fra Retriever og Infomedia.
Sverige gransker videre
I Sverige gransker Konkurrensverket fortsatt sammenslåingen, med hjemmel i EUs forbud mot misbruk av dominerende stilling.
I Danmark har tilsynet ikke vurdert saken, fordi fusjonsavtalen ble inngått to dager før nye regler trådte i kraft
For ordens skyld: KOM24 ble nylig kjøpt av Watch Media Norge - som eies av JP/Politikens Hus. De eier også Infomedia. Eierskapet har ingen betydning for vår dekning av saken.