Kaja Storrøsen (t.v) reagerer på Tuns stillingsutlysning. Byråleder Marianne Vangsøy svarer på kritikken.

Reagerer på byrås stillingsutlysning: – Viser et helt tydelig problem

- Hvis utlysningsteksten misforstås i den i retning av at dette er et ønske om å tiltrekke seg unge folk som billig arbeidskraft, er det veldig synd, svarer byrålederen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tun byrå leter nå etter en praktikant. Stillingsannonsen er delt i Facebook-gruppen «Ledige stillinger innen medier og kommunikasjon», og i kommentarfeltet under er det flere som reagerer.

– Viser et tydelig problem

En av kritikerne er Dagbladet-journalist Kaja Storrøsten, som i kommentarfeltet under annonsen skriver at det «virker som dere har misforstått konseptet praktikant».

Overfor KOM24 utdyper Storrøsten kritikken.

– Jeg reagerte først på at Tun Byrå så etter en «driftig» praktikant i stillingsutlysningen sin. Hvorfor skal de ha en driftig praktikant, er det fordi de trenger en person til å gjør alle småjobbene deres? En praktikant skal kun være der for opplæring og få innblikk og ikke gjøre jobben til de ansatte, sier hun.

Videre reagerer hun også på det hun synes er en «lang liste med krav til praktikanten», særlig at det står oppgitt at de søker «En selvgående person med teft for digital markedsføring» og «Du må ha kunnskap om Facebook-annonsering».

– Hvorfor skal en praktikant være selvgående og ha kunnskap på forhånd når hen skal få spesialopplæring hos en bedrift? Jeg synes denne utlysning viser et helt tydelig problem: at bedrifter misbruker ordet praktikant for billig arbeidskraft.

Hun mener også at byrået blander begrepene «trainee» og «praktikant»

- En trainee skal gjerne følge et satt opplæringsprogram og få samme lønn som de ansatte - gjerne med lovnaden om å til slutt få fast jobb. Det nevner Tun byrå ingenting om i annonsen sin, avslutter hun.

Kommentaren fra Dagbladet-journalisten har fått mange «likes».

– Tar gjerne imot innspill

KOM24 har vært i kontakt med leder Marianne Vangsøy i Tun byrå.

– Hva tenker du om den kritikken som er kommet?

– I utgangspunktet tenker jeg at hvis utlysningsteksten misforstås i den i retning av at dette er et ønske om å tiltrekke seg unge folk som billig arbeidskraft, er det veldig synd. Vi tar gjerne imot innspill på hvordan teksten kan skrives bedre, sier Vangsøy.

– Dette er en ren praktikantstilling og hensikten fra vår side og vårt ønske er å gi unge mennesker, enten som er under utdanning eller som er nyutdannet, en mulighet til å få relevant erfaring og praksis.

Hun kan fortelle at de hadde samme stillingsutlysning for omtrent et år siden, og at praktikanten som har vært hos dem det siste året har jobbet én dag i uken, ved siden av studier.

– Det innebærer blant annet å få hjelp til daglig arbeidsoppgaver. Det er naturlig å delta i de daglige arbeidsoppgavene når man er praktikant. På en annen side er dette merarbeid for oss i form av at vedkommende får tett oppfølging og opplæring etter en plan. Vi inkluderer også praktikanten i ting som man lærer av - alt er ikke bare rene arbeidsoppgaver. Praktikanten får deltar i møter, treffer kunder og få med seg hvordan ting fungerer i arbeidslivet.

– Ord som treffer

– Vi tar gjerne imot innspill på hvordan teksten kan skrives bedre, sier Vangsøy.

– Hvorfor har dere valgt å kalle det «praktikant» og ikke feks deltidsmedarbeider?

– Det er vel fordi ordene praktikant og trainee ofte er brukt i denne sammenhengen. Vi har allerede fått flere søkere og henvendelser, og vår erfaring nå er at det virker som dette er ordene som unge studenter søker etter. Det er noe med at disse ordene er det som treffer, forklarer hun.

– Hva er en «praktikantlønn»?

– Jeg kan ikke gå inn på hva folk får i lønn, men en praktikant får ikke det samme i lønn som en som er ansatt på fulltid i en fast stilling, sier hun og legger til:

– Her søker vi ikke en ferdig utdannet med mye erfaring. Hensikten vår er å gå studenter mulighet til å få arbeidspraksis mens de studerer, slik at de siden kan søke fast jobb - enten hos oss selvfølgelig - eller hos andre bedrifter, avslutter Tun-sjefen.

  • For ordens skyld: Medier24 står bak jobbgruppen «Stillinger innen medier og kommunikasjon»
Powered by Labrador CMS