Tidligere statssekretær Jan Christian Kolstø, her sammen med nå avgåtte Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig relasjoner er når man skal drive med påvirkning og politikk

Jan-Christian Kolstø deler erfaringer etter 15 år i toppolitikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jan-Christian Kolstø gikk nylig av som både statssekretær og Venstre-rådgiver.

48-åringen har vært i toppolitikken i 15 år. Det hele startet i 2005 da han arbeidet som politisk rådgiver for Venstres stortingsgruppe. Etterfulgt av stillingen som kommunikasjonsrådgiver - og deretter pressesjef i samme gruppe.

Siden 2018 har Kolstø vært statssekretær for Trine Skei Grande, og til slutt har han hatt den samme rollen for Iselin Nybø.

Indre konflikter tappet energien

Nå som han er ferdig i rollen, forteller han at det mest krevende med å ha den rollen han har hatt, ikke nødvendigvis har vært å gjøre selve jobben.

– Det å jobbe for en partileder i regjering tar nesten all din tid. Jeg har fulgt ulike prosesser og løp i tillegg til den funksjonen jeg har hatt knyttet til pressearbeid, med nyheter 24/7, gjør at man hele tiden er både «på» og tett på. Det tar mye tid.

Han legger til:

– Det mest krevende er likevel ikke alltid å gjøre jobben. Personlig er det mest krevende å være mentalt til stede når man ikke er på jobb. Det å klare å koble ut når det er påkrevd av familien. Den omkoblingen kan være vanskelig.

Kolstø forteller at det som har tappet mest energi er når indre konflikter kommer til overflaten. Han nevner konflikten mellom tidligere Venstre-nestleder Olaf Thommessen og partileder Lars Sponheim og «gnisningene» mellom Abid Raja og Trine Skei Grande.

– Det må være lov å si, at det tapper energi og er med på å svekke omdømmet til partiet.

Men til tross for noen nedturer, så har det vært mange gode stunder også, forteller han til KOM24.

– Dette tror jeg må være en av de mest lærerike og morsomme jobbene man kan ha. Jeg er takknemlig for den tilliten jeg har fått av mange, gjennom mange år og alt jeg har lært, sier han og fortsetter:

– Nå er det nok politikk og på tide å gjøre noe annet. Det er litt vemodig, men veldig godt også, innrømmer han.

Han trekker særlig frem to stortingsvalg på rad over sperregrensen og da Venstre gikk inn i regjering og Jæløya-erklæringen ble kjent.

– Det var delte meninger om vi skulle i regjering, men på tross av skepsis hadde vi en inkluderende og god prosess i partiet før regjeringsforhandlingene. Regjeringserklæringen ble veldig godt mottatt i Venstre og på det tidspunktet var det god stemning blant regjeringspartiene.

– Jeg synes måten det skjedde på var veldig god og det var høy grad av tillit mellom de tre partiene. Vi gjorde hverandre gode, forteller han.

Oslo 20170912. Dagens bilde fra NTB Trine Skei Grande (V) og pressesjef Jan-Christian Kolst forlater Stortinget etter partilederdebatten i vandrehallen. Foto: Heiko Junge / NTB

- Ta vare på folkene sine

Kolstø deler villig hva som er viktig når man driver med kommunikasjonsarbeid og politikk.

– Du må sette deg inn i sakene og få en oversikt over alle interessentene. Det er viktig å bygge relasjoner og tillit innad i regjeringen og i stortingsgruppene, men også i andre partier, i næringslivet og i organisasjoner. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig relasjoner og tillit er når man skal drive med påvirkning og politikk, sier han.

– Det skader ikke at du har en skarp penn, og det hjelper på om man er utadvendt, kontaktskapende og tålmodig. Humor og selvironi kommer alltid godt med når du skal bygge et bra lag.

- Når det stormer må en ta vare på folkene sine, enten det er sjefen, kollegaer eller embetsverket.

Den tidligere Venstre-rådgiveren benytter også anledningen til å skryte av hans etterkommer.

– På borgerlig side har det vært mange menn i den funksjonen jeg har hatt, men nå kommer det inn en rasende dyktig dame, sier han og referer til Anne Solsvik.

Solsvik ble i oktober utnevnt til statssekretær for kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. Den nye statssekretæren kommer fra First House.

- Vi har tidligere jobbet sammen for Trine på Stortinget. Hun har den kunnskapen og erfaringen som trengs og vel så det , og kommer til å være til stor nytte både for regjeringen og Venstre. Hun har alle forutsetninger for å lykkes, sier han.

Nylig ble det også kjent at Julie Kristine Kordahl skal bli KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad nærmeste rådgiver.

Hvor Kolstø selv nå skal begynne å jobbe kan han ikke gi noe godt svar på, men noe tyder på at han ikke skal forlate kommunikasjonsbransjen helt.

– Det er ikke usannsynlig at jeg kommer til å få en rolle der jeg har kontakt med flere av de folkene jeg har hatt kontakt med tidligere. Men, det gjenstår å se.

48-åringen legger til:

– Jeg trives med den type arbeid der man er nødt til å bygge langsiktige relasjoner og tillit, skape samarbeid og forståelse for flere aspekter ved en sak, avslutter han.

Powered by Labrador CMS