Alexander Gjersøe kjøper inn juletre hos Vedbua på Torshov.

Det er historiens verste mann som har inspirert julemiddagen hjemme hos Alexander i Ring 2

Men på lillejulaften må han innom McDonalds en tur.

Publisert

KOM24 har stilt sju spørsmål til en rekke folk i kommunikasjonsbransjen om året som har gått, og hva de gjør denne julen.

I dag er det Alexander Gjersøe, kreativ leder i reklamebyrået Ring 2, som svarer i julepraten.

– Hva gjør du i julen?

– Det er travle dager i Ring 2 og lille julaften blir derfor viet de siste gavekjøpene og innpakking. På kvelden pleier jeg å besøke Bryn kirkegård, og på tur hjem kjører jeg nesten alltid innom McDonalds, fordi jeg veit det blir lenge til neste gang.

Julaften feirer jeg på Harestua. Det er snaue 40 minutter fra Oslo, men har allikevel en hvit jul-garanti, som jeg kan like. Jula mi pleier å være ganske komprimert, men i år skal den utvides med en liten tur til Gausdal. Der er det veldig julete.

– Hva står på middagsbordet på julaften?

– I 1943 fikk bestefaren min nyss om at en av hans nærmeste kontaktpersoner i Milorg hadde tilstått under tortur, og at nazistene var på vei for å arrestere ham. I all hast fikk han fraktet familien ut av Oslo, og samme natten gikk de på ski over grensa: bestefar, mormor og de to onklene mine. Mamma ble derfor født som flyktning.

Begeistret over broderlandets overflod valgte besteforeldre mine å ta med seg svenske julemattradisjoner hjem igjen etter at freden kom, og slik er det fortsatt. Vi har en «utvidet svensk jultallrik» som består av alt du kan forestille deg av både kalde og varme retter.

Det er altså verdenshistoriens verste fyr som har lagt grunnlaget for akkurat den juletradisjonen.

– Hva vil du anbefale andre å lytte til/smake på/lese/se eller høre denne julen?

– Jeg synes alle bør ønske seg Kyrre Andreassens roman «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges». Den handler om Krister Larsen, en rørlegger med prolaps som alltid vet best, men aldri har rett.

Foretrekker du alkoholfri drikke i jula, så vil jeg anbefale sjokolademelk du blander ut selv. Fyll opp glasset med iskald melk, deretter tar du tre toppede skjeer med pulver oppi, som så får synke ned i bånn. Når pulveret har lagt seg bør du spise en eller to skjeer med vått pulver fra bunnen. Effekten blir nesten som oksehalesupperavioli, for å snakke et språk som bransjen forstår. Det legger seg nemlig en slags våt sjokoladehinne rundt, og inni er det tørt pulver som eksploderer i munnen din. I mellomtida har resten av pulveret blandet seg perfekt med melken i glasset. Da kan du skylle vekk det som sitter fast i ganen. Bon appétit!

– Hva er det morsomste du har opplevd dette året?

– Det må være hver dag med Ring 2. Helt seriøst. Vi fikk en purring på en ubetalt faktura helt i starten, og til og med det var gøy. Det var vår helt egen purring liksom, bare vår! Når til og med det oppleves positivt, så kan du jo forestille deg hvor moro det har vært å vinne kunder og lage god kommunikasjon som blir lagt merke til.

– Hvilke tre bransjeuttrykk er du mest lei av, og hvilke tre tror du vil prege 2023?

Jeg fikk den tredje dosen med bransjeuttrykk på et seminar i oktober og nå er jeg immun. Jeg er derimot ganske sikker på at kunder og byråer også i 2023 kommer til å kaste ordet bærekraft opp i lufta med jevne mellomrom, og så drysser det ned litt god samvittighet på oss innimellom.

– Hva er din spådom for kommunikasjonsbransjen i 2023?

– Det ser ut som prognosene allerede nå forteller at de største reklamebyråene må nedbemanne, men samtidig tror jeg det vil vokse fram enda flere uavhengige miljøer med flinke folk. Kommunikasjonsbehovene er ganske konstante også i nedgangstider.

Koronaen lærte oss at briefene ikke ble færre, men flere og mindre, og der har små byråer et fortrinn. Mindre byråer er vant med å jage oppdrag, de er kjappere, mer fleksible, og kan i større grad fungere som en utvidet markedsavdeling. Det er uansett alltid menneskene og arbeidsgruppa du samarbeider med, ikke totalstørrelsen.

– Hva er ditt nyttårsforsett?

– Å spise mye mindre kjøtt og oppdrettsfisk, først og fremst av dyrevernshensyn. Det bør alle gjøre. Kjøttdeig for eksempel, det smaker virkelig ingenting. Det er bare en kvernet masse man trenger for å ha noe å blande tacokrydderet i.

Powered by Labrador CMS