Anders Lundell jobber i dag som taleskriver for Raymond Johansen.

Han har skrevet Raymond Johansens koronataler: – Du skal forsøke å styre folks adferd

Kun noen uker før pandemien brøt ut begynte Anders (38) i ny jobb som taleskriver for Raymond Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– De fleste som jobber med kommunikasjon i det offentlige, har nok lite erfaring med å holde pressekonferanser som dekkes av nasjonale medier. Det er sjelden du har noe som vekker så stor, offentlig interesse, sier Anders Lundell til Aftenpostens A-magasinet.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterer om koronasituasjonen på en av mange pressekonferanser de siste månedene. Foto: Berit Roald / NTB

38-åringen jobber som taleskriver for byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap). Han startet i den jobben i februar 2020. Rett før pandemien brøt ut her i landet, og Norge stengte ned.

– Jeg er utrolig glad for å få denne muligheten til å jobbe på byrådslederens kontor. Det skjer mye i Oslo for tida og det blir morsomt å være med på å bidra til å formidle dette, uttalte Lundell i en pressemelding da hans nye jobb for byrådslederen ble kjent.

Og at det skulle skje mye i Oslo i tiden fremover fikk han helt rett i.

Det er ikke få ganger byrådslederen har innkalt til pressekonferanser under koronapandemien. Med et stor pressekorps som møter opp hver gang skal Johansen presenterte viktig informasjon til befolkningen.

Noen ganger kommer han med gode nyheter, andre ganger kommer han med dårlige nyheter. Per skrivende stund er det 433 dager siden landet stengte ned på grunn av viruset.

Nå må Raymond Johansen klare å fortsette å holde på folks oppmerksomhet.

– Det vi ofte justerer og diskuterer helt frem mot pressekonferansen, er det etterlatte inntrykket. Du skal forsøke å styre folks adferd. Valg av ord, måten du formulerer deg på, hva du legger vekt på, har mye å si for hvordan det vil fungere, forklarer Lundell til avisen.

Høyskolelektor Ratna Elisabet Kamsvåg ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI tror at talene fulle av følelser, som vi så i starten av krisen, ikke ville hatt like sterk effekt i dag.

– I starten av krisen var informasjonsbehovet veldig stort. Vi ville vite alt om viruset og fulgte nøye med på situasjonen også i andre land. For politikerne var det et helt annet landskap å operere i. Nå er befolkningen informasjonstrøtt. I det øyeblikket vi ikke lenger har tillit til myndighetene eller ikke orker å følge med på informasjon som dikterer hverdagen vår, er det så dramatisk at det bør bli betraktet som en krise i seg selv, tror hun.

Lundell har tidligere erfaring som taleskriver i Barne- og familiedepartementet og har også tidligere jobbet mange år ved Universitetet i Oslo, blant annet som taleskriver.

KOM24 har vært i kontakt med Lundell som ikke har mulighet til å stille opp på et intervju til denne saken.

Powered by Labrador CMS