
Flere dropper regnbuelogo i år: – Pride er ikke en markedsføringsflate
Flere store selskaper velger i år å droppe regnbueprofilen under Pride. I stedet retter de fokuset mot interne tiltak og verdier – og for å unngå anklager om pinkwashing.
I juni markeres Pride over hele landet. Mange virksomheter kler logoen i regnbuens farger for å vise støtte til LHBT+-personer. Men ikke alle.
I en større kartlegging KOM24 har gjort blant 25 av Norges største selskaper, svarer fire at de ikke kommer til å endre logo eller visuell profil i forbindelse med Pride.
– Forstår kritikken
Pride-markeringen i næringslivet har vokst i omfang, men det samme har kritikken mot såkalt pinkwashing – at selskaper pynter seg med regnbuefarger uten å følge opp med handling. Det er en problemstilling flere av selskapene peker på.

– Vi forstår kritikken. Derfor er vi bevisste på å ikke bruke Pride som en markedsføringsflate, men heller som en anledning til å støtte opp om inkludering, både symbolsk og i praksis, skriver kommunikasjonssjef Joachim Gresslien i Orkla til KOM24.
Tidligere år har konsernet blant annet hatt digitale Pride-flagg med logo og delt ut regnbuefargede nøkkelkortholdere til ansatte. I år vurderes det fortsatt hvordan markeringen skal gjennomføres – og om den i det hele tatt skal være synlig for omverden.
– For oss handler det ikke først og fremst om synlig profilering, men om reell forankring i verdier og hvordan vi jobber, skriver Gresslien.
Orkla beskriver mangfold og inkludering som en del av virksomhetens kjerne. Ifølge Gresslien inngår det i alt fra medarbeiderundersøkelser og lederoppfølging til rekruttering og kompetanseheving.
– Vi vurderer hvert år hvordan vi markerer Pride på en måte som oppleves ekte og meningsfull, både internt og eksternt.
– Tar pinkwashing på alvor
– Selv om vi ikke kommer til å endre på logoen vår, er vårt engasjement for mangfold, rettferdighet og inkludering meget sterkt, skriver pressesjef Anna-Lena Nordling i Danske Bank.

Ifølge Nordling er det viktigste å skape en reell følelse av tilhørighet blant de ansatte, og det gjøres gjennom konkrete initiativer gjennom hele året.
– Vi fokuserer på interne feiringer og aktiviteter for å støtte LGBTQ+, skriver hun.
Blant tiltakene banken trekker fram er jevnlig opplæring og workshops om LHBT+-spørsmål, støtte til interne grupper og deltakelse i Pride-arrangementer. Danske Bank har også etablert egne nettverk som Rainbow Network og Neuroinclusive Community.
– Vi tar pinkwashing på alvor. Vår støtte til LGBTQ+-kolleger er dypt forankret i våre verdier, og vi jobber kontinuerlig for ekte og effektive tiltak, skriver Nordling.
– Endres aldri
Hos Jotun er valget enkelt: Logoen skal ikke endres – uansett anledning.
– Jotuns logo og profilbilde endres aldri i noen sammenhenger. Vi har svært strenge retningslinjer for vår profil, skriver kommunikasjonsdirektør Øyvind Willumsen Haugå.

Pride markeres likevel – med flaggheising ved hovedkontoret, en egen mangfoldsuke med seminarer og foredrag, og interne «Speak Up»-kampanjer globalt for å fremme inkludering.
– Å vise solidaritet til Pride-bevegelsen vil være i tråd med verdiene våre, men må likevel anses å være en liten del av vårt mangfoldsarbeid i Jotun, skriver Haugå.
Mangfoldsarbeidet tar utgangspunkt i selskapets fire verdier: lojalitet, omsorg, respekt og mot.
– Vi må ha omsorg og respekt for hverandre og våre ulikheter – og være modige nok til å «Speak Up» dersom vi observerer utenforskap eller ekskludering på jobben, uansett hvor dette måtte skje, skriver han.
– Forankret til toppen
Også Vår Energi dropper regnbuelogo, men flagger Pride på alle lokasjoner – også offshore. I tillegg arrangeres interne markeringer og kommunikasjon i egne kanaler.

– Verdien av mangfold er forankret til høyeste nivå i selskapet. Markeringen skal understøtte dette, og også vise støtte og solidaritet til våre kollegaer, venner og samfunnet rundt oss som har og fortsatt kjemper imot diskriminering som følge av sin legning, skriver kommunikasjonsdirektør Liv Jannie Omdal.
Selskapet tilbyr blant annet kurs i mangfold og ubevisst bias, og har en egen DEI-prosedyre som følger et årshjul med konkrete tiltak basert på analyse og oppfølging.
– I Vår Energi er verdien av mangfold forankret til toppen av selskapets styringssystem, og er blitt en naturlig del av måten vi jobber på, skriver Omdal.