Thea Gunnes er ny leder for Leder kommunikasjon og marked i Visit Oslo.

Thea Gunnes skal lede VisitOSLOs største avdeling

1. april tok Thea Gunnes over som leder for VisitOSLOs nye avdeling for kommunikasjon og marked. Nå skal hun posisjonere hovedstaden i en urolig tid – med humor, selvironi og skarpe kampanjer som våpen.

Publisert Sist oppdatert

– Å komme tilbake i ny rolle og med nytt ansvar føles både meningsfullt og inspirerende, sier Thea Gunnes til KOM24. 

1. april tok hun over som leder for VisitOSLOs nyopprettede avdeling for kommunikasjon og marked – virksomhetens største enhet, med elleve ansatte.

Avdelingen er ansvarlig for visitoslo.com, som i fjor hadde 7,5 millioner besøk, og for VisitOSLOs sosiale medier med totalt 750.000 følgere. I tillegg har avdelingen ansvar for kampanjer og pressearbeid – både nasjonalt og internasjonalt.

Gunnes overtar etter Anne-Signe Fagereng, som i fjor høst gikk videre til Visit Norway.

– Oppstarten har vært fantastisk og har overgått forventningene mine. Jeg var litt nervøs, men jeg leder en fantastisk flink gjeng, og avdelingen er et velsmurt maskineri, sier hun.

– Alt bråstoppet 

Gunnes startet i VisitOSLO som kommunikasjonsrådgiver i 2019, og rakk så vidt å planlegge for det store kunst- og kulturåret i 2020 før pandemien snudde alt på hodet.

– Vi hadde invitert masse internasjonal presse til åpningene av MUNCH, Deichman Bjørvika og Nasjonalmuseet. Slik ble det ikke. Pandemien kom, alt bråstoppet og mange av oss ble permittert, forteller hun. 

Etter en kort periode tilbake på jobb sommeren 2020, førte nye nedstengninger til ytterligere kutt. Rundt årsskiftet mistet fem årsverk og flere deltidsansatte jobben – Gunnes blant dem.

– Kort tid etter fikk jeg jobb ved Oslo Nye Høyskole, og sommeren 2021 ble jeg mor for første gang.

Våren 2022 fikk hun en telefon fra administrerende direktør Christian Lunde, med tilbud om å komme tilbake – denne gangen i ledergruppen, som ansvarlig for kommunikasjon og samfunns- og myndighetskontakt.

– Jeg var ikke ferdig med reiselivet – så dette var en mulighet jeg ikke kunne si nei til.

Da markedssjefen sluttet mens Gunnes var i permisjon med sitt andre barn, ble det besluttet å slå sammen kommunikasjons- og markedsavdelingene. 1. april tok hun over som leder for den nye enheten.

– Jeg synes det er spesielt positivt at VisitOSLO har valgt å sette en kvinne i småbarnsfasen inn i denne stillingen; en tid i livet mange kanskje tenker at man ikke kan gjøre store karrierehopp. Og jeg har blitt ansatt av min sjef hele tre ganger - han er en viktig mentor for meg.

Skal posisjonere Oslo i en urolig tid

Gunnes tar over i en tid preget av krig i Europa og Midtøsten, økonomisk usikkerhet og økende klimaendringer. Dette påvirker folks reisevaner og prioriteringer.

– Mange søker nå trygghet, bærekraft og autentiske opplevelser – og det gir Oslo en tydelig mulighet til å styrke sin posisjon. Oslo er en trygg og stabil destinasjon, med høy livskvalitet, ren natur og en levende kulturscene, sier hun.

Men utfordringene er mange: Konkurransen om oppmerksomhet øker, Oslo er fortsatt ukjent for mange, budsjettene er stramme – og kommunikasjonsarbeidet må være både smart og treffsikkert.

– Vi må vise frem Oslos unike kvaliteter – som nærhet mellom by og natur, fremoverlente kulturinstitusjoner og et mangfoldig mat- og byliv – samtidig som vi møter publikums økte forventninger til bærekraft og sosialt ansvar.

En viktig ny utvikling i 2025 er bystyrets beslutning om å etablere en ny enhet som skal styrke Oslos internasjonale profilering. Enheten har foreløpig ikke fått navn, men skal jobbe bredt på tvers av sektorer.

– Vi er spente på vår rolle i dette arbeidet. I vår visjon står det at vi sammen skal skape verdens mest attraktive destinasjon. Vi må samarbeide bredt, tenke helhetlig og hele tiden være i takt med hvordan verden og reisemønstre endrer seg.

Får folk til å le – og huske Oslo

Visit Oslo har fått mye oppmerksomhet for kampanjer som «Oslo is Rubbish», «Osloskeptikerne» og sist «Is it even a city?» – med den gretne Oslo-mannen Halfdan i hovedrollen.

– Ironi og humor fungerer for oss fordi det er ekte. Det er en del av den norske kulturen, og en måte å kommunisere på som både lokalbefolkningen og mange internasjonale besøkende kjenner seg igjen i.

Selvironi og underdrivelse er bevisste virkemidler i kampanjene – ikke for å rakke ned på byen, men for å løfte frem Oslos kvaliteter på en uventet og troverdig måte.

– Vi var litt nervøse for at vi hadde gått for langt med Halfdan! Men NewsLab gjorde en fantastisk jobb, og mye er takket være det gode samarbeidet – som fanget essensen av det vi ønsket å uttrykke.

Responsen på kampanjen har vært stor – både i form av visninger, engasjement og medieomtale – og ikke minst økt interesse for Oslo som reisemål.

– Det skaper nysgjerrighet, får folk til å le – og kanskje viktigst: Det gjør at folk husker oss. Med et begrenset markedsbudsjett, som vi har, er det avgjørende å være kreativ og lage innhold som sprer seg organisk. Humor er et kraftfullt verktøy for det.

Erfaringene har ifølge Gunnes bekreftet at dette er en kommunikasjonsform VisitOSLO bør videreutvikle.

– Så ja, du kan absolutt forvente mer av dette fremover! Så får vi se om Halfdan dukker opp igjen.

Powered by Labrador CMS