
Tilliten til næringslivet stuper
Ti store bransjer har mistet over ti prosentpoeng i tillit siden i fjor. Bare én næring går mot strømmen, ifølge Kimes ferske omdømmeundersøkelse.
Kimes omdømmeundersøkelse for 2025 viser et kraftig fall i tilliten til norsk næringsliv.
Undersøkelsen er gjennomført for andre år på rad, og måler det byrået omtaler som «tillitsoverskudd» – andelen som uttrykker tillit til en bransje, minus andelen som uttrykker mistillit.
Undersøkelsen ble først omtalt i Kimes nyhetsbrev.
Se tall fra Kimes omdømmeundersøkelse 2025 nederst i saken.
Tilliten forvitrer
Byrået konkluderer med at tilliten til næringslivet forvitrer i en tid preget av krise og kaos.
Undersøkelsen viser at tilliten til ti sentrale bransjer har falt med mer enn ti prosentpoeng det siste året. Bare én næring holder stand: landbruket. Resten taper terreng – uavhengig av størrelse eller sektor.
Rolf Aaneland, byråleder i Kime, opplyser at årets undersøkelse ble gjennomført i april, akkurat da Trump hadde lansert nye tollmurer og sendt verdens børser utfor stupet.
– Det er interessant hvordan slike globale sjokk ikke bare utfordrer tilliten mellom land, men også det utfordrer tilliten mellom befolkning og næringsliv. Når vi opplever at våre grunnleggende verdier blir truet, tenker vi nytt om hva det innebærer å stole på noen, sier han til KOM24.
Permakrisens tid
Utviklingen kan ikke forklares med enkeltsaker alene, mener Kime. De viser til det som beskrives som en permakrise – en vedvarende krisetilstand preget av krig, økonomisk uro, teknologisk omveltning og geopolitiske spenninger.
– Når virkeligheten føles kaotisk, påvirker det også hvordan vi vurderer institusjoner og virksomheter her hjemme, skriver Aaneland i nyhetsbrevet.
Kime viser også til trender fra Ipsos’ Norsk Monitor, som peker på svekket tillit til sentrale samfunnsinstitusjoner.
Verdier som næringslivet tidligere har omfavnet i sitt omdømmearbeid – som mangfold og inkludering – er blitt mer politiserte og omstridte, særlig etter at Donald Trump kom tilbake i Det hvite hus, ifølge Aaneland.
– Ikke bare kommunikasjon
Tillit omtales som «strategisk kapital» – ikke som en kommunikasjonsoppgave.
– Har du tillit, kan du bevege deg raskere, forklare endringer og stå stødigere i krevende stormer. Mangler du tillit, blir du begrenset, selv med god strategi og gode intensjoner, skriver Aaneland.
Han mener tiden vi lever i stiller nye krav til næringslivet. Det holder ikke lenger å vise handlekraft når det er trygt og ukontroversielt – nå forventes det tydelighet også når det koster.
– Mange virksomheter har vært forsiktige med å ta stilling når grunnleggende verdier som demokrati, ytringsfrihet, mangfold eller menneskerettigheter utfordres, av frykt for å miste kunder eller skape uro. Men unnfallenhet i slike spørsmål kan være langt mer skadelig på sikt.
Landbruket i særklasse
Ifølge Kime er det kun landbruket som holder stand, med et tillitsoverskudd på 67 prosent.
Matproduksjon oppfattes som konkret og nødvendig, og kobles til nasjonal beredskap, selvforsyning og verdiskaping i hele landet. Det står i kontrast til mer abstrakte næringer som forbindes med teknologi, kapital eller systemmakt, ifølge byrået.
På bunnen av listen ligger eiendomsbransjen med -28 prosent, etterfulgt av dagligvarebransjen (-20 prosent) og kraft-/energibransjen (-17 prosent).

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no