Hvis Datatilsynet mener at deres rapport holder mål faglig sett, og at jeg og andre som har kritisert dem tar feil, så håper jeg at de vil delta i en debatt om det.

MENINGER:

Hvorfor svarer ikke Datatilsynet på kritikk?

«Når Datatilsynet skriver at de gjerne mottar innspill om hvordan de kan forbedre seg, så synes jeg de skal vise det ved å svare saklig på kritikken de får», skriver Ståle Lindblad.

Publisert

Da jeg skrev mitt innlegg som kritiserte Datatilsynets Facebook-rapport, var det med et håp om en saklig debatt om de faglige feilene jeg mener rapporten inneholder. Dessverre virker det ikke som Datatilsynet er interessert i en faglig diskusjon. I sitt svar velger de å «ta mannen i stedet for ballen», slik de også gjorde da IKT-Norge publiserte saken «Datatilsynet snubler i jussen om Facebook» med tilsvarende kritikk tidligere i år.

Kommer på tilsyn

Når Datatilsynet skriver at de gjerne mottar innspill om hvordan de kan forbedre seg, så synes jeg de skal vise det ved å svare saklig på kritikken de får.

Da Datatilsynet presenterte rapporten sin på Kommunikasjonsforeningens frokostmøte 2. mars i år, fikk de spørsmål fra salen om de kunne gi konkrete råd til andre virksomheter om det er ulovlig å være på Facebook. Til det svarte de:

- Datatilsynet kan ikke svare på det nå, men vi kan svare når vi kommer på tilsyn.

Jeg vet ikke om det var ment slik, men det ble oppfattet som en indirekte trussel om at virksomheter som bruker Facebook risikerer å få Datatilsynet på døren. Da Advokatfirmaet Føyen skulle presentere rapporten de har skrevet for IKT-Norge, en rapport som kritiserer Datatilsynets vurdering, reiste representantene for Datatilsynet seg og forlot møtet. De var tydeligvis ikke interessert i å høre på saklig kritikk.

Hvis Datatilsynet mener at deres rapport holder mål faglig sett, og at jeg og andre som har kritisert dem tar feil, så håper jeg at de vil delta i en debatt om det. En debatt hvor vi kan ha en faglig forankret diskusjon om rapporten deres.

Dette vil han ha svar på

Blant de spørsmålene jeg håper at de kan svare på er:

- Datatilsynet skriver i sin rapport at «EU-domstolen har uttalt at felles behandlingsansvar mellom to aktører ikke fører til at den ene aktøren også blir ansvarlig for forutgående eller etterfølgende behandling som den andre aktøren er ansvarlig for alene.» Likevel handler mesteparten av rapporten nettopp om slik etterfølgende behandling. Hvordan forklarer de det?

- Datatilsynet har fullstendig ignorert alle personvernverktøyene i Facebook i sin rapport. Mener Datatilsynet at disse verktøyene ikke er relevante for vurderingen av personvernet på Facebook?

- Datatilsynet kommenterer flere ganger i rapporten at de tviler på om det som står i Facebooks avtaler er riktig. Hvilken dokumentasjon bygger de denne tvilen på?

Motbevise

- Datatilsynet henviser blant annet til avtaler knyttet til Workplace, et helt annet produkt enn Facebook. Hvordan mener de at det er relevant for vurderingen av personvern på Facebook?

- Datatilsynet beskriver at de «vil samle inn personopplysninger fra ansatte, artikkelforfattere og øvrige samarbeidspartnere, samt enhver som velger å interagere med Datatilsynets side.» Hvordan mener Datatilsynet konkret at ansatte, artikkelforfattere og øvrige samarbeidspartnere vil få sine personopplysninger eksponert gjennom at tilsynet har en side på Facebook?

- Datatilsynet hevder at de har dokumentasjon som underbygger påstandene de mener, tror og synser om i rapporten. Hvorfor deler de ikke denne dokumentasjonen i stedet for å begrunne påstander med at «arbeidsgruppen mener»?

Datatilsynet mener jeg er useriøs når jeg hevder at rapporten deres er så full av feil at den er verdiløs for andre virksomheter. Da håper jeg de vil motbevise mine påstander ved å komme med faglig forankrede svar på spørsmålene jeg har stilt.

Ingenting ville glede meg mer, enn at Datatilsynet viser at de har den kompetansen jeg har etterlyst.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS