
– Kanskje Nordens mest spennende jobb for tiden
Kristine Eia Kirkholm skal være med og bygge Vend opp fra ingenting til å bli en sterk aktør. Arbeidet er i full gang.
Denne uken markerte Schibsted Marketplaces sitt navnebytte til Vend – en ny paraply for markedsplasser som FINN, Blocket, Tori og DBA.
Splitten kom da Schibsted skilte ut News Media i et eget, ikke-børsnotert selskap. Tilbake sto markedsplassene – og en kommunikasjonsjobb av de sjeldne.
Midt i prosessen har kommunikasjonsdirektør Kristine Eia Kirkholm stått i stormen.
– Ser ikke alltid helt pent ut
– Startskuddet gikk i juni for et år siden. Vi var en gjeng som ble igjen i det som da var Schibsted Marketplaces, og vi kom fra ulike deler av konsernet. Og gjennom hele den høsten sto vi midt i en reorganisering og på et tidspunkt visste jo ikke jeg om jeg hadde jobb heller, sier Eia Kirkholm, til KOM24.
Noen dager etter navnebyttet er det burgunderrødt som preger lokalene i Grensen. Den gamle Finn-blå er borte – og bak ligger en krevende høst, vinter og vår.
Etter at Schibsted Marketplaces (nå Vend), og Eia Kirkholm hadde fått avklart egen fremtid. Da startet jobben med å bygge et helt nytt kommunikasjonsteam.
Samtidig skulle de hjelpe resten av organisasjonen å kommunisere gjennom endringene.
– Siden da har vi drevet både endringskommunikasjon og endringsledelse, hjulpet til med å snakke om dette nye selskapet, samtidig som vi også måtte etablere oss selv.
– Hvordan har det vært å gjøre dette?
– Jeg tenker ikke nødvendigvis at det finnes en sånn perfekt oppskrift. Det ser ikke alltid helt pent ut når du holder på med det, men jeg opplever at vi kom oss veldig godt gjennom det. Jeg tror vi sto i en prosess hvor alle hadde ganske mye å gjøre, så det handlet jo også litt om å bare få jobben gjort.
De ansatte i avdelingen kommer fra alle slags avdelinger.
Eia Kirkholm kom fra Nordic Marketplaces, sammen med flere andre. Hun har bakgrunn fra FINN, mens andre har kommet fra svenske Blocket og danske DBA. Noen kom fra konsernfunksjonen, andre fra divisjonen Growth & Investment – alle ble igjen i det som da var Schibsted Marketplaces, og teamet sitter i dag spredt over hele Norden.
Avdelingen hennes består av 16 ansatte. 10 av dem jobber under henne, mens de resterende jobber ute i de ulike merkevarene, men rapporterer til henne, som har fagansvaret for kommunikasjon.

Hun sier det har vært krevende, men peker og på at hun har vært gjennom noe lignende før, da i den forrige endringsprosessen i Nordic Marketplace i 2022, da man gikk fra land- og merkevareorganisering til en mer vertikal struktur.
– Hatt det gøy i det hektiske
– Det var en endringsprosess som krevde vanvittig mye, så jeg følte meg litt bedre forberedt denne gangen, sier hun.
Eia Kirkholm sier de har måtte bygge team mens de leverte.
– Vi har skapt felles kultur, hatt det gøy midt i det hektiske, og vi har gjort det på tvers av land, divisjoner og ulike kulturer.
Samarbeid, tydelige prioriteringer og godt humør var mantraene.
Først måtte man bryte ned siloer.
– Vi sitter jo og har ansvar for et stort fagområde, og av og til kan det være litt utydelig med hvem som gjør hva. Så jeg tenkte at det er viktig at vi skaper det samarbeidet på tvers, og ikke er redd for å jobbe sammen, og ikke er redd for å jobbe sammen med andre utenfor kommunikasjonsteamet.
De bestemte seg også for å tørre å si mer nei.
– Vi må tørre å være tydeligere i prioriteringene våre, og vi må tørre å sette litt retning og bestemme oss på hva det er vi skal fokusere på
Det siste punktet var smil.
– I en sånn periode som vi har vært gjennom, så er det både trist å se gode kollegaer forsvinne, det er mye som skal gjøres, av og til korte frister og alt mulig. Så vi både sørger for at vi har det gøy, og at vi sørger for at vi har et liv utenfor jobben, sier hun.
For i nedbemanningen i Schibsted Marketplaces (nå Vend) i fjor høst var det tre stykker på avdelingen som mistet jobben. Eia Kirkholm er opptatt av å presisere at det ble løst på en fin måte og at flere av de som mistet jobben fant muligheter utenfor systemet.
Men parallelt med at det nye teamet skulle bli kjent, var det også konkrete oppgaver som måtte løses for selskapet. For det var både kapitalmarkedsdag i november og felles kick off for hele selskapet i januar, hvor også det nye navnet skulle lanseres.
– De to prosjektene, parallelt med at vi måtte begynne å sette kommunikasjonsstruktur og hvordan er det vi kommuniserer, gjorde at vi alle hadde et felles mandat. Vi visste jo hvor vi skulle. Det handlet jo bare om å få etablert disse nye tingene, sier hun.
Event blues
Det er markedsdirektør Janne Jakobsen som har ledet hele brand-arbeidet, men hvor kommunikasjon har vært en av de viktigste strømmene i det prosjektet.
Avdelingen har hatt ansvar for alt av intern og ekstern kommunikasjon.
I januar ble det nye navnet, Vend offentliggjort. Da startet en stor jobb for kommunikasjonsfolkene.
På de fire månedene som har gått siden da har de fått på plass en ny hjemmeside, de har bygd opp et helt nytt intranett fra grunn av, de har sørget for at alle har blitt informert, de har en ny corporate brand presentasjon, et narrativ, en historie om hvem Vend er og de har jobbet fram mot den interne lanseringen den 12. mai med branding av alle kontorer.
Hun mener det har vært en styrke å vite at man jobber mot et felles mål og deretter har de tatt et skritt av gangen.
– Jeg sa til teamet på mandag at når man kommer ut av noe sånt, som for mange har betydd sene kvelder, helger, en del svette og kanskje noen tårer, er det naturlig å kjenne på en slags event-blues eller en følelse av tomhet. For de fleste i teamet har dette vært hovedfokuset over lang tid.
Men det er ikke sånn at de mangler arbeidsoppgaver i tiden framover.
For det er nå den ekte jobben begynner, hvor man skal ut og bygge en ny merkevare og fylle den med innhold.
– Det tenker jeg er kanskje Nordens mest spennende jobb akkurat nå, sier hun og smiler.
Hun sier dette er en sjelden mulighet til å bygge en merkevare fra bunnen, med fart, eierskap og fellesskap. Det gjør kommunikasjonsjobben både unik og utrolig spennende.
Hun innser at Vend nok ikke kommer til å bli superkjent blant alle merkevarer i løpet av kort tid, men hun mener de likevel har en unik mulighet.
– I form av det at vi kan eksperimentere litt, leke og teste litt mer Så jeg tenker at vi må være litt modige og tøffe nå i å få ting ut raskt og produsere innhold og se hvordan det treffer At det er litt av den spennende muligheten man har når det er en såpass ukjent merkevare.
Er med på noe historisk
Blant annet har de en LinkedIn-kanal som må fylles med innhold framover hvor de nå skal teste hva som fungerer og ikke ved å finne fram de gode historiene i organisasjonen og bruke hele teamet som innholdsprodusenter.
– For oss nå, og for Vend i den posisjonen vi er i nå, så vil LinkedIn være den viktigste der vi treffer talent, og også mye investorer og eiere, og også kundene våre.
LinkedIn kommer til å bli svært viktig for dem, særlig når det kommer til employer branding.
– Det krever litt innsats å skille seg ut og bygge opp en profil der, sier hun.
De har også en ny ledergruppe som det skal bygges kjennskap til.
– Det føles som det føles litt som at du er med på noe historisk. Det føles så kult å få ta del i dette. Det er en klyp meg i armen- opplevelse, sier hun og fortsetter:
– At jeg får lov til å være med å bygge dette, synes jeg er gøy.
For den vanlige brukeren i gata vil navneskiftet få lite å si.
Men Vend vil i starten jobbe med en omvendt endorsement-strategi, forklarer hun.
– Vi bygger kjennskap og tillit til Vend ved å bruke styrken i de lokale merkevarene våre, som FINN, Blocket og Oikotie. Målet er at den eksisterende merkevarekapitalen smitter over på Vend.
På sikt vil den strategien snu
– Når Vend står sterkere som merkevare, blir det mer aktuelt å synliggjøre Vend som en tydelig støttespiller for de lokale merkevarene, i en mer tradisjonell endorsement-modell.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no