FERSKE TALL: Camilla Gåre, daglig leder i Mediebyråforeningen, og André Thorsen, leder media/partner i Atyp, presenterer Mediebarometeret for november.
FERSKE TALL: Camilla Gåre, daglig leder i Mediebyråforeningen, og André Thorsen, leder media/partner i Atyp, presenterer Mediebarometeret for november.

Mediebarometeret: Nedgangen fortsetter

Etter en liten oppsving de første månedene, viser tallene fra Mediebyråforeningen fortsatt nedgang.

Publisert Sist oppdatert

– Den totale reklameomsetningen som går via mediebyråer har en akkumulert nedgang på 1,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det utgjør en nedgang på nærmere 50 millioner kroner.

Det sier Camilla Gåre, daglig leder i Mediebyråforeningen, i en pressemelding.

André Thorsen er leder for media og partner i Atyp, og han kommenterer tallene hittil i år slik:

– Alt i alt er vi passe fornøyde med de første fem månedene tatt i betraktning tidene vi er inne i. Vi opplever at det er aktivitet i bransjen, og hos byråene, og det er mange kampanjer som skal på plass før sommeren, slik det normalt sett er. 

– Men det er fremdeles tøffe tider innen mange bransjekategorier, og av de som investerer tungt i reklame ser vi at særlig bil, telekom, klær og hygiene/kosmetikk og går tilbake ifølge Nielsens bruttostatistikk per april 2024, sier Thorsen.

TV, DM og printmedier med nedgang

TV-omsetningen viser en tilbakegang på 5,5 prosent etter fem måneder, og det vil si en nedgang på 76 millioner kroner.

– Mai var en fantastisk bra værmåned og mange fridager gjør noe med TV-seingen. Vi håper riktignok dette tar seg opp med forestående store begivenheter fremover, som EM i fotball og OL. Digital video tar heldigvis andeler, og demmer litt opp for fallet i lineær-TV, forteller Thorsen og fortsetter: 

– Kanalene ser dermed ut til å få betalt for sin satsing på annonsefinansierte strømmeplattformer. Særlig TV 2 Play har gått i bresjen, og nå kommer de andre etter, med den nylige lanseringen av reklamevisning på Max fra WB Discovery. Og Viaplay gjør det samme fra august.

Når det gjelder printmedier og DM fortsetter den negative trenden. Omsetningen via disse kanalene er redusert med over 56 millioner fra samme periode i fjor, hvor DM står for en nedgang på over 31 millioner (ned 15,6 prosent).

– Med mindre post generelt, færre distribusjonsdager og økt fokus på bærekraft og digitalisering, blir det også mindre trykk på DM, selv om kanalen byr på høy oppmerksomhet og gode lesertall for de som bruker den, understreker Thorsen.

Mediekategoriene med vekst

Lydreklame kan vise til en omsetningsøkning på nærmere 37 millioner sammenlignet med samme periode i 2023. Det er en oppgang på 17,1 prosent.

Radio har en oppgang 11,8 prosent, og det utgjør litt over 23 millioner. Podkast viser fortsatt god vekst fra samme periode i fjor, nærmere bestemt på 83,8 prosent. Denne mediekategorien har en økning på over 13 millioner kroner.

Utendørsreklame viser en økning på 7,7 prosent. Dette er en økning på nærmere 22 millioner kroner fra samme periode i fjor. Kino viser en økning på 12,3 prosent, noe som betyr omtrent 8 millioner kroner.

– Vi fortsetter der vi slapp i april for lydmediene, med svært positive tall for kanalen. Økningen i utendørsreklame skyldes økt tilgjengelighet for flere gjennom digitalisering. 

– Økt utbredelse av digitale skjermer og programmatiske kjøp åpner kanalen også for mindre kampanjer og annonsører, i motsetning til tidligere hvor man måtte investere stort over hele uker. Kino opplever økt fokus og oppmerksomhet hos byråene etter et svært godt fjorår film- og publikumsmessig, sier Thorsen.

Digitale medier samlet er på nivå med fjoråret, med en fremgang på 0,3 prosent akkumulert sett. Dette er en økning på i overkant 4 millioner kroner fra samme periode i fjor. 

Sosiale medier har en økning på over 18 millioner, og video en økning på litt over 26 millioner. Influenser marketing kan vise til en økning på omtrent 2 millioner kroner. Mediegruppene med nedgang er display (- 4,1 prosent) og søk (- 5,4 prosent).

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS