
Nå kommer podkasten som skal hjelpe deg å poste på LinkedIn
Cecilie Stenbakk Alstad og Erlend Haddeland står bak podkasten «Legg ut», som skal gjøre LinkedIn enklere, morsommere – og mindre skummelt.
– Det slo meg: «Hvorfor har ingen laget en podkast om LinkedIn i Norge?» Så vi kastet oss rundt før noen andre fikk ideen, sier Erlend Haddeland til KOM24.
Før de gikk på scenen under Linkiaden, spilte de inn promo og tok coverbilde. Nå er første episode ute.
– Mange etterlyser konkrete, norske eksempler på hvordan bruke LinkedIn smart. Vi vil fylle det hullet, sier han.
Overtenkning er fienden
Begge er synlige fagstemmer på plattformen – men det betyr ikke at det alltid er lett.

– Det viser seg at de fleste kjenner på bedragersyndromet, har publiseringsvegring og tviler på seg selv. Janteloven står sterkt i Norge, og vi har fått inn med morsmelka at vi ikke skal stikke oss fram og tro vi er noe, sier Alstad.

I podkasten vil de «snakke i hjel» det som føles vanskelig med LinkedIn, og invitere gjester som har kommet seg over terskelen.
Haddeland mener én ting stopper flest:
– Overtenkning er folks største hinder. Å være aktiv på LinkedIn er samtidig ikke noe du må gjøre. Men fy søren så mye du går glipp av ved å være passiv.
Han har selv slettet andre sosiale medier:
– LinkedIn var det eneste jeg kunne skrolle på – og da lærer du fort, da. Så må du bare hive deg utpå og tåle å være ny og urutinert. Publisere én gang i uka er som regel mer enn nok, og da er du bedre enn 99 av 100 LinkedIn-brukere.
– Hvis jeg klarer det, kan alle
Alstad har vært åpen om angst og sceneskrekk. Nå håper hun at egne erfaringer kan gi andre mot.
– Hvis jeg våger å dele og bli så synlig, da er det mulig for alle. Mitt aller beste tips er å alliere seg med noen. Om det er med en som drikker kakao og kjører mye karusell (hei, Erlend!), meg, kollegaen din eller en venn – ta en sjekk med noen! Få noen til å holde deg litt i hånden.
Hun har utviklet egne teknikker for å komme forbi tvilen.
– De siste årene har jeg begynt å tenke: Kommer jeg til å bry meg om dette om én uke, hvis det ikke går så bra? 9,9 av 10 ganger er svaret «nei». Og da er det bare å kjøre på.
Samtidig oppfordrer hun til å tenke gjennom hvordan man vil fremstå – men ikke la det bli en brems.
– Hvis du går så mange runder at du ikke får ut noe … Da er det ikke konstruktivt.
Hun minner om at de fleste er mest opptatt av seg selv.
– De som ikke liker det jeg legger ut, er ikke de jeg prøver å nå. Og så har jeg bare bestemt meg for at livet er for kort til å bry seg så mye om hva andre synes.
Fra ord til handling
Spurt om hva de selv savner på LinkedIn, svarer Alstad uten å nøle:
– LinkedIn trenger et mye større mangfold av folk og fag enn vi har i dag. Vi beveger oss i riktig retning når byggmestere, bønder og ordførere hiver seg med – men jeg vil se mange, mange flere!
Hun legger til at hun gjerne ser mindre KI-innhold i feeden:
– Jeg vil ha ekte mennesker i feeden min – i kommentarfeltene og i DM.
Haddeland savner mer handling, mindre prat:
– Ikke bare del gode råd. Vis hvordan du har implementert dem og hvordan det funket for deg. Alle kan gi råd. Action, derimot …
Vil ha finsk filleristing
Haddeland beskriver samarbeidet som motiverende:
– Cecilie utfordrer meg til å levere mitt beste. Å samarbeide med henne er som å gå inn på en gym i Miami på 90-tallet og du innser at Arnold Schwarzenegger skal sikre deg i benk. Du gir absolutt alt du har, sier Haddeland.
Alstad kaller Haddeland «ultradyktig, raus og hardtarbeidende».
– Det gjør samarbeidet lekende lett. Og sykt gøy. Jeg liker å le når jeg jobber. Derfor måtte det bli podkast med nettopp Erlend.
På ønskelisten over gjester har Haddeland ett navn øverst:
– Drømmegjesten min er Sanna Sarromaa. Hun hater LinkedIn, og hun har en unik evne til å rase fra seg. Det hadde blitt gøy å få finsk filleristing av plattformen jeg har blitt glad i.