Medie- og forhandlingsdirekøtr i dentsu Norge, Harald Eide-Fredriksen
Medie- og forhandlingsdirekøtr i dentsu Norge, Harald Eide-Fredriksen

Dentsu-topp forventer fire prosent vekst i reklamemarkedet i 2025

TV er fortsatt en svært attraktiv kanal, men det er blitt svært mye vanskeligere å plassere reklame der. 

Publisert

(Grieghallen:) – Det er usikre tider, men vi har god fart i de fleste mediekanaler.

Det mener Medie- og forhandlingsdirektør i dentsu Norge, Harald Eide- Fredriksen.

Før helgen var han på besøk til et Bergen i solskinn og Nordiske Mediedager.

Der skulle han svare på et svært omfattende spørsmål.

– Krevende

For teknologi, endret brukeratferd og nye plattformer har endret annonsemarkedet brutalt de seneste årene. Så hvordan ser det norske annonsemarkedet ut i 2025, og hvor er det på vei? 

Han prøvde å dele et lysere bilde enn mange har delt om reklamemarkedet de siste årene. Men han legger ikke skjule på at det er store endringer på gang, som gjør jobben til de som skal plassere reklame langt mer krevende enn for noen år siden.

De fleste har fått med seg at seingen på lineær-TV er i ferd med å stupe som papiravisopplaget, selv om det har flatet ut så langt i 2025. 

Mye av seingen blir erstattet av det man i bransjen kaller for Broadcast video on demand (BVOD). Det betyr at man ser serien når det passer seg og ikke når det blir sendt på fjernsyn, som i gamle dager.

Serier som Forræder på TV 2 har en BVOD-andel på nærmere 70 prosent og man ser en økning i BVOD-seing i absolutt alle aldersgrupper, også blant dem over 70 år. 

– Det gjør det krevende når den delen ikke er kommersiell, innrømmer han.

Men han er likevel klar på at TV er en effektfull reklamekanal som bygger dekning. 

– Men man trenger mer tid enn man gjorde før. Da var det fint med en tredagers kampanje, men det har mansluttet med, for de når ikke nok til at det er forsvarlig. Men får man en uke eller to på seg, klarer man å bygge dekning, mener han.

Han sier og at TV-planlegging har blitt ferskvare. 

– Man må bruke TV 2, Warner Bros og Viaplay, for styrkeforholdet varierer veldig gjennom året, sier han.

Små og mange brikker

Særlig avhengig er man av sportsbegivenheter. Samtidig er det ikke alltid lett å få det til, for som nå, er flere av kanalene utsolgte for reklameplass. 

– Før var det årsforhandlinger der ble enige om en andel, nå må man vite mer om når annonsøren skal på lufta med sine kampanjer, så må man vite hva som skjer i verden, for det påvirker hvordan man bruker sine kroner, forklarer han.

En konsekvens av at BVOD blir stadig større er at produktplassering blir stadig mer attraktivt for annonsørene.

I tillegg er reklamefilmene blitt kortere enn de var før. På noen år har gjennomsnittslengden på en film gått ned fra 25 til 21 sekunder.

– Jeg tror det er på grunn av at folk har blitt vant til å se korte snutter og få med seg det viktigste på kortere tid, samt klippteknikk, sier han.

Han tok og et sveip innom de andre kanalene og en oppsummering av det er at det å nå mange og høyest mulig dekning er og et viktig element. 

– Men det er vanskelig å finne de dekningsbyggende kanalene. Det er veldig små og mange brikker, fragmenteringen i mediemarkedet gjør at det er vanskelig å få høy dekning, sier Eide-Fredriksen.

– Hvilken som helst influenser

På podkast mener han man må kaste et stort nett og ikke drive og plukke enkeltpodkaster.

– Det blir som å komme med hvilken som helst influenser. Vi er opptatt av å bruke mengden av podkaster som distribusjonskanal for reklame, vi har gode effektdata på det. Utfordringen er at NRK er så pokkers dominerende. Det er irriterende for oss som vil være kommersielle, sier han og ler. 

Ferske tall fra podtoppen viser at 13 av 25 av de mest populære podene kommer fra NRK.

Men han har likevel tro på tiden som ligger foran oss. 

– Solglimt bak mørke skyer er avslutningsbildet, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS