De som tidligere har lykkes med å ta brodden av medieoppslag ved å gå ut med sin egen historie først, har enten lagt seg flate og beklaget, eller satt historien inn i en sammenheng som gir mening. Hadia Tajik gjorde ingen av delene.

MENINGER:

Opp til pressen selv om Tajik lykkes med avledningen

«At Hadia Tajik bruker egne kanaler for å få ut sin versjon av en mediesak er helt legitimt. Om det er en smart strategi i dette tilfellet gjenstår å se. Det som var ment som en avledning kan ende opp med å gjøre vondt verre for arbeidsministeren.», skriver Ståle Lindblad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det tok ikke lange tiden fra Hadia Tajik delte Facebook-posten hvor hun slaktet Aftenposten for en sak som enda ikke var publisert, til de første redaktørene anklaget henne for urent trav. Pressen liker ikke at intervjuobjekter kommer dem i forkjøpet, og deler sin egen vinkling på saker før de er publisert.

Det må journalister og redaktører innfinne seg med. Journalister kjemper en konstant kamp med hverandre om å publisere de saftigste sakene først. Den kampen må de venne seg til at intervjuobjektene også deltar i. Pressen har ikke monopol på verken timing eller narrativ i saker de skriver om.

Del av planen?

I utgangspunktet virket det som at Hadia Tajik hadde gjort et genitrekk med Facebook-posten sin. Støtteerklæringene strømmet inn, og Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen kunne ikke forsvare en sak som ikke var publisert ennå.

På søndag publiserte VG en annen kritisk sak om Hadia Tajik, men denne så også ut til å forsvinne i dragsuget rundt Tajiks krangel med Aftenposten. Kanskje var det også en del av planen?

De som tidligere har lykkes med å ta brodden av medieoppslag ved å gå ut med sin egen historie først, har enten lagt seg flate og beklaget, eller satt historien inn i en sammenheng som gir mening.

Hadia Tajik gjorde ingen av delene. I stedet gikk hun til frontalangrep på Aftenposten for å skrive om henne i det hele tatt. Hun kom med en rekke påstander om hva hun trodde Aftenposten hadde tenkt til å skrive, og malte et bilde av seg selv som offer for blodtørstige journalister på politikerjakt.

Ikke kast bensin på bålet

Hadde Tajik spurt en kommunikasjonsrådgiver før hun logget seg på Facebook på fredag, ville hun helt sikker ha fått råd om å ikke kaste bensin på bålet. En god kommunikasjonsstrategi kan påvirke hvordan en historie vinkles, den kan ikke endre eller fjerne fakta.

I stedet for å ta brodden av Aftenposten-oppslaget, gjorde hun det motsatte. Saken var ikke så dramatisk i utgangspunktet. En tildeling av pendlerbolig i tre måneder, som kanskje kunne være litt kritikkverdig, er ingen kioskvelter. Men i sin iver etter å gjøre seg selv til et offer, hadde Tajik kommet med flere påstander som viste seg å være tvilsomme. Det passet selvfølgelig Aftenpostens journalister på å skrive inn i saken før de publiserte den.

Arbeidsministeren lyktes kanskje med å distrahere pressen og opinionen en liten stund med kommunikasjonsstrategien sin, men nå ser det ut til å slå kraftig tilbake på henne selv. Saken VG publiserte om henne på søndag minner veldig om den avsløringen som kostet Kjell Ingolf Ropstad både jobben og partiledervervet. Hennes forsøk på å avfeie den med at det er bare røyk, ingen ild, ble ikke mer troverdig av måten hun håndterte Aftenposten-saken på.

Bare vært starten

Om Hadia Tajik lykkes med avledningen sin eller ikke er opp til pressen selv. Gjennom sosiale medier kan hun nå ut til like mange mennesker som en middels norsk avis med sin versjon av historien. Det vil hun sannsynligvis fortsette med så lenge hun kan.

Journalister i flere aviser har fortsatt å grave, og blant annet funnet indikasjoner på at datoer i saken VG har omtalt ikke stemmer helt overens med arbeidsministerens forklaringer på hvorfor leiekontrakter kom og forsvant akkurat i tide til å gi henne fritak fra fordelsbeskatning.

I tilsvarende saker Aftenposten har publisert tidligere, har det første oppslaget bare vært starten på en rekke avsløringer. Det er ikke umulig at journalistene der vet mer enn det de har skrevet om hittil Hvis det er tilfellet her, vil Tajiks offensive strategi sannsynligvis slå tilbake på henne selv.

For ordens skyld: Ståle Lindblad er kjæreste med stortingsrepresentant Turid Kristensen fra Høyre. Han har tidligere hatt betalte oppdrag for Høyre, FrP og MDG.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS