– Jeg får gode assosiasjoner når jeg er på en flyplass, det er en helt egen stemning der.

Han er Oslo Lufthavns nye kommunikasjonssjef

Harald Nygaard Kvam tiltrer stillingen mot slutten av november: – Et godt tidspunkt å starte på.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kvam forlater sin stilling som senior kommunikasjonsrådgiver og leder for den nasjonale redaksjonen i Politidirektoratet etter halvannet år. I slutten av november begynner han et nytt kapittel hos landets største flyplass, Oslo lufthavn Gardermoen.

– Jeg gleder meg utrolig mye til å bli bedre kjent med alle folkene jeg skal jobbe med. Jeg har allerede møtt noen av mine fremtidige kollegaer, og det er en fantastisk fin gjeng med positive og imøtekommende mennesker, sier Kvam til KOM24.

Eventyr-stemning

Avinor Oslo lufthavn er landets hovedflyplass og arbeidsplass for 15 000 mennesker fordelt på mer enn 150 selskaper. I fjor hadde lufthavnen ni millioner reisende.

– Jeg tror det er et godt tidspunkt å starte på nå som verden åpner opp igjen, og jeg gleder meg. Selv om det ikke er med helt blanke ark, tror jeg mange ser frem til å reise ut i verden igjen.

Kvam forklarer hvordan han selv får en slags eventyr-stemning hver gang han skal ut å reise.

– Jeg får gode assosiasjoner når jeg er på en flyplass. For mange er det deres første ferietur, første kjærestetur, eller kanskje første tur helt på egenhånd. Det er en helt egen stemning der.

En god match

Det var ikke et planlagt jobbytte for Kvam, men han innså i det han ble tipset om stillingen at dette var en jobb han ikke kunne la passere.

– Jeg kommer fra tidligere arbeidsplasser der samfunnsoppdraget er særs høyt prioritert, og det er det viktig for meg å ha en jobb med mening. Avinor sørger for å binde sammen Norge og gi folk muligheten til å reise ut og oppleve verden, og jeg synes den delen av jobben virket spennende og givende, og fortsetter:

– Jeg måtte søke. Og jeg likte godt tredelingen Avinor er opptatt av, som treffer de områdene jeg liker å jobbe med.

Denne delingen består av overordnet strategisk kommunikasjon for konsernet, det å være talsperson for Oslo lufthavn og å tenke moderne kommunikasjon rettet inn mot blant annet sosiale medier og digitale kanaler.

Kvam var en av de 31 kandidatene som søkte stillingen, og en av tre som ble unntatt offentlighet. To kandidater trakk søknaden sin i denne prosessen.

Erfaring fra «begge» sider

Kvam studerte på Høgskulen i Volda, og har jobbet som journalist, korrespondent og kommunikasjonsrådgiver flere steder. De siste seks årene som kommunikasjonsrådgiver, teamleder og avdelingsleder, i Forsvaret og Politidirektoratet.

– Det at jeg gikk fra journalistikken til kommunikasjonsbransjen handlet ikke om at jeg ønsket å slutte som journalist, men at jeg ønsket å prøve noe nytt. Jeg tar med meg erfaring fra «begge» sider, og tror det er en fordel å ha erfaring fra journalistikk, radio og tv, det er overførbar kompetanse. Det jeg må venne meg til nå er å bli stilt spørsmål, og ikke omvendt.

I Forsvaret har han jobbet med kommunikasjon ved mediesenteret, som er ansvarlig for omdømme og rekruttering. Nå er han nasjonal redaktør med ansvaret for å lede og koordinere arbeidet med politiets digitale kanaler.

– Det blir vemodig å forlate politiet, som er en spennende etat som alle har en mening om og et forhold til. Det har vært utrolig interessant arbeid, men jeg føler meg samtidig klar for nye utfordringer i Avinor.

En ny balanse

Klima er en av de mest aktuelle problemstillingene, og hvordan flybransjen skal minimere utslipp, som Kvam gleder seg til å lære mer om.

– Det er en bransje i konstant utvikling, og det skjer allerede svært mye på den fronten, som utvikling av elektriske fly og biodrivstoff. Jeg oppfatter at Avinor er langt fremme hvis du sammenligner med mange andre land.

Dette aspektet blir et stort arbeidsfelt, og han tror det handler om en ny balanse, enten om vi blir værende lenger når vi først reiser, slik at turene blir sjeldnere, eller om man klarer å gjøre flybransjen miljøvennlig. Men han tror ikke vi kommer til å slutte å reise.

– Det er jeg ganske sikker på at vi ikke gjør. Globaliseringen som et resultat av reiser er viktig for oss, og bidrar til færre konflikter mellom nasjoner fordi vi møter hverandre og blir kjent med nye mennesker og kulturer.

Powered by Labrador CMS