Det er store muligheter til å drive verdifull merkevarebygging, selv uten store annonsebudsjetter, skriver Diana Peters
Det er store muligheter til å drive verdifull merkevarebygging, selv uten store annonsebudsjetter, skriver Diana Peters

MENINGER:

Samfunnsansvar er også merkevarebygging

«Det er store muligheter til å drive verdifull merkevarebygging, selv uten store annonsebudsjetter», skriver Diana Peters.

Publisert

Vi markedsførere tenker ofte at merkevarebygging er én ting, samfunnsansvar en annen. Det første handler om reklame eller annonser, det andre om å gi tilbake til samfunnet på en måte som ikke nødvendigvis gagner bedriften. 

Min påstand er at det er mulig å ta merkevarebyggende samfunnsansvar, altså utøve merkevarebyggende aktiviteter som samtidig innebærer å ta samfunnsansvar. For at utøvelsen av samfunnsansvar skal være merkevarebyggende må den påvirke inntrykkene og erfaringene kunder og samarbeidspartnere har med bedriften.

Friluftsklærprodusenten Patagonia er et inspirerende eksempel i denne sammenhengen. Selskapets overskudd gis bort til en stiftelse med hensikt å redde urørt natur og forhindre klimaendringer. Selv om mange her hjemme forbinder «Patagucci»-vest med «finance bros» på Aker Brygge, ble klesmerket opprinnelig laget for friluftsfolk. Patagonias utøvelse av samfunnsansvar skaper dermed bedre vilkår for kundene, og, når kundene bevisstgjøres dette, bygger det selskapets merkevare. 

Jeg kan også trekke frem virksomheten jeg jobber i som eksempel, der vi, etter beslutning fra styret, jobber for å bedre vilkårene til sårbare bankkunder.

Bakgrunnen for dette er at vi er en spesialbank som tilbyr lån til personer som har havnet i økonomisk uføre. Årsakene til dette kan være tap av fast inntekt, ulykker, ekteskapsbrudd og andre uforutsette hendelser. Videre er det en dokumentert sammenheng mellom gjeldsproblemer og psykisk uhelse, der gjeldsproblemer fører til psykisk uhelse og psykisk uhelse fører til ytterligere gjeldsproblemer, og så videre i en negativ spiral. Jo dypere psykiske problemer, desto vanskeligere er det for mange å håndtere praktiske privatøkonomiske oppgaver, som overholdelse av betalingsfrister og håndtering av fakturaer.

Derfor har vi innført individuell oppfølging i forkant av betalingsfrister, for å hjelpe kundene å betale innen fristen. I tillegg kurses kunderådgiverne i sammenhengen mellom gjeld og psykisk helse, slik at de sårbare kundene kan møtes med mest mulig forståelse. Til slutt har vi engasjert oss politisk og forsøkt å oppfordre myndighetene og folkevalgte til å etablere bedre løsninger for sårbare personer som sliter med gjeld. 

Det vil være ulike initiativer som funker for ulike virksomheter i ulike bransjer og med ulike kunder. For Patagonia funker miljøvern og bevaring av urørt natur. For oss, bedre løsninger for sårbare personer som sliter med gjeld. For din virksomhet kan det være noe helt annet. Poenget er at utøvelse av samfunnsansvar kan bidra til å skape bedre vilkår for kundene. Og når kundene bevisstgjøres at et selskap ivaretar deres interesser, påvirker det omdømmet og kundelojaliteten, som til syvende og sist skaper inntekter for selskapet.

Det er ikke dermed sagt at utøvelse av samfunnsansvar kun er motivert av hensyn til bedriftens resultatregnskap, det er også motivert av viljen til å gjøre en forskjell. Men utøvelse av samfunnsansvar kan gjøres på en måte som er verdiskapende for bedriften. Derfor mener jeg det er store muligheter til å drive verdifull merkevarebygging, selv uten store annonsebudsjetter.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS