Stortinget mener fotografen har gitt tillatelse til å bruke Sandes-meme.
Stortinget mener fotografen har gitt tillatelse til å bruke Sandes-meme.

Mener fotografen har gitt tillatelse til å bruke berømt Bernie Sanders-meme

Stortinget mener fotografen har gitt tillatelse til å bruke Sanders-meme.

Publisert Sist oppdatert

På fredag snakket KOM24 med førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap på Handelshøyskolen BI, Irina Eidsvold-Tøien, om bruken av det ikoniske Bernie Sanders-bildet som har blitt ett av verdens mest brukt memes de siste ukene. Bedrifter i inn og utland har kastet seg på bruken av bildet og Eidsvold-Tøien mente at det i de aller fleste tilfellene ikke var greitt.

Heller ikke NTB, som sitter på rettighetene for bruk i Norge mente det var greitt og varslet at de kom til å ta kontakt norske bedrifter som har brukt bildet.

– Tjener ikke penger på dette

Etter at KOM24 begynte å jobbe med saken landet TV 2 på at de hadde brukt bildet feil da de satte Sanders inn i en The Voice-setting og slettet det umiddelbart. Men mange av de som har brukt bildet mener det er helt innenfor, blant de er Stortinget, som publiserte bildet på sin Stortinget Ung-konto på Instagram.

– Grunnen til at vi kastet oss på denne hype-en, var at vi så at også vi hadde et bidrag som kunne få folk til å trekke på smilebåndet, skriver Jorunn Nilsen, som er seksjonslederseksjon for presse og samfunnskontakt ved kommunikasjons- og formidlingsavdelingen på Stortinget i en e-post til KOM24.

Hun peker på at de ikke er en kommersiell aktør, og at de dermed ikke tjener penger på denne memen.

– Stortinget Ungs meme er bygger på originalbildet, da bildet av Bernie Sanders er klippet inn i bildet «Eidsvoll 1814». Det er slik at åndsverkloven ikke er til hinder for at det lages selvstendige verk, basert på et eksisterende, og vi vurderer at Instagram-bildet faller utenfor eneretten, skriver hun og viser til åndsverkslovens paragraf seks, andre ledd, som sier at «opphavsrett er ikke til hinder for at det skapes nye og selvstendige verk gjennom å benytte eksisterende verk. Opphavsretten til det nye verket er i så fall ikke avhengig av opphavsretten til originalverket.»

– Fotografen har sagt ja

Nilsen mener og at fotografen har gitt tillatelse til å bruke bildet i memes gjennom flere intervju.

– Vi bemerker at fotografen, Brendan Smialowski i etterkant av de nå berømte memene, og før Stortinget Ungs bruk, har uttalt i flere intervjuer at han synes saken er veldig morsom, og utvilsomt slik at han har akseptert vederlagsfri bruk av bildet til memene, skriver hun.

Det mest berømte intervjuet med Smialowski stod på trykk i Rolling Stone og der sier han at « -Jeg synes oppriktig at det er morsomt når folk photoshopper og gjør en innsats for å gjøre ting til kunst og få det til å se ut som det faktisk hører til der. Det å matche tekstur og tonalitet krever et vis talent. Det kan være utrolig morsomt»

Dette er det flere som har fått med seg, blant annet politiet i Agder, som sier til studentavisen for NLA Gimlekollen, Sørnett, at de mente det var greitt å bruke bildet etter det intervjuet. Det samme sier Øvre Romerike avfallsselskap, Øras, til KOM24.

De hev seg på farsotten for de synst den var morsom og det florerte på nettet med bilder av denne.

– Vi vurderer alltid opphavsretten, men i følge intervjuet med fotografen, lest i VG, så synes han det var gøy at det hadde blitt en meme av bildet, skriver Kirsten E. Lundem, som er kommunikasjonsrådgiver i Øras.

Powered by Labrador CMS