Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland under treningen på Ullevaal Stadion med herrelandslaget i fotball.

KOMMENTAR

Forstår Norges fotballstjerner hva de kommuniserer når de setter seg selv over et Europa med brukket rygg?

«Landslaget skal fostre holdninger om dugnad og felleskap, men selvopptatte stjerner gjør sitt beste på å kommunisere at Gerhardsen-ånden i garderoben er for lengst død», skriver Erik Waatland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag kom nyheten om at Norges spillere har fått et endelig nei fra helseminister Bent Høie (H) om å reise til Romania for å spille Nations League-kamp.

Det skulle bare mangle.

Smittetilfeller i Romania

Med dagens smittesituasjon i Europa, er det uforsvarlig å reise med mindre det er helt nødvendig - og en fotballkamp kan neppe sies å være særlig kritisk. Smittesituasjonen i Romania er derimot kritisk.

Kurven har steget kraftig siden oktober og landet har aldri hatt flere registrerte smittetilfeller og aldri hatt så mange registrerte dødsfall som en følge av covid-19.

Svaret fra NFF og fotballandslaget var å ikke sende Eliteserie-spillere, men heller ta ut en tropp bestående av spillere fra andre serier. Som om det skulle hjelpe smittesituasjonen i Europa. Det de egentlig kommuniserer, er at vi trekker opp stigen etter oss i Norge og lar naboene våre ta støyten.

Var det noen som sa dugnad?

På toppen av det hele forsøker landslagsledelsen å stable på plass et «nødlandslag» for kampen mot Østerrike på onsdag - samtidig som landet holder på å stenge fullstendig ned på grunn av smittesituasjonen. Hallo? Er det noen voksne på jobb?

NFFs verdier er trygghet, glede, respekt, likeverd og folkelighet. La meg stille noen kontrollspørsmål:

Koronarelaterte dødsfall i Romania
  • Er det trygt å sende fotballspillere på reise når helsemyndighetene ber oss om å holde oss hjemme?
  • Sprer du glede når du sender våre beste menn inn i en smittepøl og dermed også bidrar til økt risiko for både landslaget, støtteapparat og alle rundt?
  • Kommuniserer de likeverd når vi andre forholder oss til reglene, men de mener å fortjene at de bør få unntak?
  • Er det særlig folkelig å trosse den massive dugnaden vi alle bidrar til?

– Vi er svært skuffet over at myndighetene tvinger oss til å bli hjemme. Alle de øvrige 54 UEFA-nasjonene spiller landskamper denne uka bortsett fra Norge. Dette er svært ødeleggende for landslagets ambisjoner på kort og lang sikt, uttalte Norges kapteinteam bestående av Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King i en pressemelding fra NFF lørdag.

Det er forståelig at spillerne reagerer på at de ikke får spille kamp. Vi har et sultent lag bestående av store talenter som lever av å bruke føttene. Men enn om de også kunne brukt hodet litt?

Så langt har 54 millioner verdensborgere blitt smittet av viruset og 1,3 millioner mennesker har mistet livet. Næringslivet og kultursektoren ligger med brukket rygg og helsevesenet jobber bokstavelig talt livet av seg for å trygge oss i en usedvanlig krevende tid.

Er det ikke nå vi hadde hatt bruk for helter som går foran ved å vise gode verdier og solidaritet?

Toppfotballen finansieres av vaffelsteikere og skattebetalere. Med sine 370.000 aktive medlemmer, bestående av mange barn og unge, burde heller Martin Ødegaard, Stefan Johansen og Joshua King gått ut og sagt:

– Vi hadde så lyst til å spre fotballglede til folket gjennom å vinne over Romania, men vi ville aldri satt egne og andres liv og helse i spill, så vi både skjønner og stiller oss bak helsemyndighetens pålegg. Dette er en dugnad og vi må alle bidra, så lover vi å gjøre vårt beste når samfunnet står på beina igjen.

Det holder ikke å lage kommunikasjonsplaner, verdidokumenter og strategier for samfunnsansvar når du svikter når det gjelder som mest. Det er i disse stundene vi hadde hatt behov for å sette et eksempel for våre barn og unge - som ser opp til fotballstjernene våre.

«Konsekvensene av å ikke stille til kamp er store, både sportslig og økonomisk. Vi svekker også vårt omdømme i europeisk fotball», skrev NFF på egne nettsider lørdag kveld.

Omdømmet ditt er resultatet av hva folk synes om merkevaren din. Hvis verdien din er trygghet, glede, respekt, likeverd og folkelighet, så sier det seg selv hva du burde - og ikke burde kommunisere i en global krisesituasjon.

Det er langt fra Norge til Romania, men det er enda lengre fra NFFs nedfelte verdistrategi - til hva de faktisk kommuniserer.

Det er egentlig ganske avslørende.

Powered by Labrador CMS