Varselet Facebook viser til brukere som har likt, delt eller kommentert en post med falsk informasjon.

Fra valg til vaksiner – falske nyheter skifter fokus

Etter å ha fått kritikk for å gjøre for lite for sent med flommen av falske påstander om valgjuks, har Facebook og Twitter vært tydelige på at de vil slå ned på uriktig informasjon om vaksinen mot Covid-19.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter måneder med fokus på valget i USA, er det vaksinen mot Covid-19 som nå er målet for konspirasjonsteorier og falske nyheter. Selv om historiene er nye er avsenderne de samme, ifølge New York Times. Undersøkelser gjennomført av Faktisk.no viser den samme tendensen i Norge. Nå tar Facebook og Twitter grep for å begrense spredningen.

Ifølge New York Times var det i begynnelsen av desember flere tilfeller av usann informasjon om vaksiner i amerikanske sosiale- og tradisjonelle medier, enn det var om valget. Avsenderne var i stor grad de samme som i ukene tidligere hadde spredd usanne historier om valgjuks. En av konspirasjonsteoriene hevder at vaksinen inneholder microchips eller strekkoder som sporer befolkningen. Andre hevder at vaksinene kan føre til alvorlig sykdom eller død.

Selskapet NewsGuard har overvåket 145 nettsider som var aktive i spredningen av uriktig informasjon om valget. De oppgir at 60% av disse også har publisert uriktig informasjon om pandemien. Blant aktørene på listen finner vi kjente navn som Breitbart, Newsmax og One America News Network.

Samme trend i Norge

En undersøkelse fra Faktisk.no bekrefter at trenden er den samme i Norge. De har gått igjennom 10.485 Facebook-innlegg om vaksiner. Funnene deres viser at:

  • Konspirasjonsteoretiske innlegg om vaksiner skapte mer engasjement på Facebook enn helseminister Bent Høies innlegg om vaksiner.
  • Under koronaviruspandemien har vaksinefiendtlige holdninger vokst frem i miljøer som tidligere har vært lite opptatt av vaksiner. Dette gjelder særlig nasjonalistiske og «anti-globalistiske» grupper i sosiale medier, som er preget av sterk mistillit til myndighetene og andre samfunnsinstitusjoner.
  • Konspirasjonsteorier om vaksiner kretser i stor grad rundt statsminister Erna Solberg og Microsoft-gründer Bill Gates.

En kategorisering av innholdet i postene med usann informasjon viser at at det er konspirasjonsteoriene som skaper mest engasjement.

Faktisk.no har faktasjekket en rekke uriktige og unøyaktige påstander om vaksinen de siste ukene. Historier som har spredt seg i sosiale medier den siste tiden om at regjeringen i det skjulte har gitt bort milliarder til Bill Gates og at somaliere kommer foran i vaksinekøen er faktisk helt feil.

Facebook og Twitter setter inn tiltak

Etter å ha fått kritikk for å gjøre for lite for sent med flommen av falske påstander om valgjuks, har Facebook og Twitter vært tydelige på at de vil slå ned på uriktig informasjon om vaksinen mot Covid-19.

Facebook la 3. desember ut en melding hvor de sier at de vil fjerne poster med uriktig vaksineinformasjon på Facebook og Instagram.

Brukere som har likt, kommentert eller delt poster som er fjernet vil få opp en melding fra Facebook som forklarer at de har engasjert seg i en post med uriktig informasjon. Meldingen vil vise hvilken post det gjelder og forklare hvorfor den er fjernet.

Twitter fulgte opp i en bloggpost på onsdag hvor de sier at de fra neste uke vil begynne å fjerne Tweets som inneholder skadelige eller uriktige påstander om vaksinen. Deler du en tweet med skadelig informasjon vil kontoen din bli blokkert av Twitter til du har slettet tweeten.

Etter nyttår vil Twitter i tillegg begynne å merke tweets som inneholder tvilsomme rykter og unøyaktig informasjon.

Powered by Labrador CMS