Bildet «Everydays: The first 5000 days» ble solgt for nesten 600 millioner kroner av Christie’s.

Ville du ha betalt 600 millioner kroner for et bilde du kan laste ned gratis? Noen gjorde nettopp det

NFT – den digitale kunstens redning, eller bare et blaff?.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den siste tiden har salg av digitale produkter gjennom blokkjedeteknologien NFT eksplodert. En jubileumsutgave av den 10 år gamle animasjonen Nyan Cat ble nylig solgt for 4,6 millioner kroner. Kunstneren Grimes solgte digital kunst for over 50 millioner kroner på én dag, og auksjonshuset Christie’s slo alle rekorder da det digitale kunstverket «Everydays: The first 5000 days» ble solgt for nesten 600 millioner kroner i forrige uke.

Bildet «Everydays: The first 5000 days» ble solgt for nesten 600 millioner kroner av Christie’s.

NFT brukes ikke bare til digital kunst. Bandet Kings of Leon utgir sitt nye album som NFT og den amerikanske basketballigaen NBA selger videoklipp og andre digitale NFT-suvenirer for milliarder. Det høyeste budet på Twitter-gründer Jack Dorseys første tweet er i skrivende stund 20 millioner kroner.

Å betale millioner for unike kunstverk eller samlergjenstander er ikke unormalt. Det spesielle her er at disse digitale verkene er gratis tilgjengelig på internett. GIFen med Nyan Cat og kunstverkene til Grimes kan lastes ned gratis, og tweeten til Jack Dorsey har ligget åpent tilgjengelig på nettet i 15 år.

Hva er greien?

Hva er det med NFT som får folk til å betale millioner for noe som er gratis?

NFT er en forkortelse for Non-fungible token. Det er en teknologi bygget på blokkjeder, og fungerer som et digitalt sertifikat. Når et digitalt bilde knyttes til et NFT-sertifikat, så blir det unikt. Den digitale filen kan finnes i mange kopier, men det er bare den ene med NFT-sertifikat som er «den originale».

Å kjøpe et digitalt kunstverk med NFT gir deg ikke nødvendigvis unik tilgang til kunstverket. Mange av bildene finnes allerede i tusenvis på internett. Kjøper du verket med NFT så får du imidlertid eierskap til den sertifiserte utgaven, og den er helt unik. Du kjøper egentlig retten til å skryte av at du eier «originalen».

Blokkjedeteknologien gjør at NFT åpner mange nye muligheter. Med NFT gar du en garanti for at versjonen du eier er den ekte. Hver eneste transaksjon lagres i blokkjeden, så du kan enkelt følge historien. Det er også mulig å legge inn i NFT at opphavspersonen skal motta en provisjon hver gang verket selges videre. Slik kan opphavspersonen ta del i verdistigningen når samlere og investorer kjøper og selger verket til stadig høyere priser.

Det er også mulig å legge inn annet innhold i NFT. Kjøper du NFT-utgaven av Kings of Leons nye album får du med en nøkkel som gir deg tilgang til en unik vinyl-utgave og VIP-billetter til kommende konserter. NFT lar deg også selge nummererte utgaver av digitale verk, på samme måte som med fysisk kunst.

Tilhengerne av NFT mener at teknologien gir mer makt og større inntekter til kunstnerne, siden mellomleddene i stor grad forsvinner. Et av hovedargumentene for å betale for noe som i realiteten er gratis er nettopp at det støtter kunstnerne.

At mellomleddene kuttes gjør også at markedene blir tilgjengelig for flere aktører. Fotografer, illustratører, journalister, forfattere og andre kreative utøvere kan fritt legge ut sine verker på en markedsplass og få betalt når noen kjøper det.

Kritiske røster

Det er mange kritiske røster som er skeptiske til potensialet i NFT. Den største kritikken er knyttet til miljø og energiforbruk. NFT er bygget på de samme blokkjedene som kryptovaluta, og kryptovaluta krever enormt mye energi. Utvinning av kryptovalutaen Etherum, som de fleste NFTene er knyttet til, krevde visstnok like mye energi i 2018 som det samlede energiforbruket på Island.

Den animerte GIFen Nyan Cat ble solgt for 4,6 millioner. Du kan laste den ned gratis på nettet.

Bilde: Nyan_Cat_210321. Bildetekst: Den animerte GIFen Nyan Cat ble solgt for 4,6 millioner. Du kan laste den ned gratis på nettet. Mange mener også at NFT er en boble som snart vil sprekke. Prisene på enkelte verk har gått til himmels, og det er et faktum at det mange betaler for ofte er tilgjengelig gratis på nettet.

Blokkjedeteknologien som NFT er bygget på er i utgangspunktet en komplisert teknologi. Det gjør at terskelen for å kjøpe og selge NFT har vært relativt høy for de som ikke har teknisk kompetanse. Dette begynner imidlertid å endre seg, og noen markedsplasser har fått ganske enkle brukergrensesnitt.

Slik fungerer det

Uansett om du vil kjøpe eller selge NFT, så trenger du en digital lommebok. De ulike markedsplassene er knyttet til ulike kryptovalutaer, så hva du fyller den digitale lommeboken med er avhengig av hvor det du skal kjøpe finnes. Den vanligste kryptovalutaen for NFT er ether, som du finner på blokkjeden Etherum, og den største markedsplassen er OpenSea. Andre populære markedsplasser er Nifty Gateway, Foundation og VIV3.

Vil du selge NFT så starter du også med en digital lommebok, og velger hvilken markedsplass du vil selge på. Du må fylle på kryptovaluta i den digitale lommeboken, for flere av markedsplassene krever gebyr for å la deg lage NFTer og legge dem ut på markedsplassen. Å lage en NFT er omtrent som å lage et produkt i en nettbutikk, med bilde, beskrivelse pris og betingelser.

Ikke bli skuffet om du ikke selger for millioner. Som med alt annet, så er eksemplene du leser om unntakene. De fleste NFTer selges for noen få tiere eller hundrelapper. Nå skal jeg se hvor mye noen er villige til å betale for en NFT med originalmanuskriptet til en artikkel om NFT.

Powered by Labrador CMS