Alexander Sandtorv er vinner av Forskningsrådets formidlingspris 2022.
Alexander Sandtorv er vinner av Forskningsrådets formidlingspris 2022.

Kjemiker Alexander Sandtorv tildeles Forskningsrådets formidlingspris 2022

– Han kommuniserer kunnskapsrikt, men folkelig og med lave skuldre med en rekke målgrupper, også ved bruk av humor. Dette bidrar til å bygge ned skillet mellom forskere og folk flest, lyder jurybegrunnelsen.

Publisert Sist oppdatert

(LYSAKER): – For en gangs skyld er jeg nesten målløs, men jeg skal fatte meg i korthet. Først og fremst må jeg si at det er en stor ære å få ta imot denne prisen fra Forskningsrådet, sier Alexander Sandtorv.

Han er kjemiker og tildeles Forskningsrådets formidlingspris 2022 for hans brede formidling av kjemiens kraft for alle. Prisen er på 500 000 kroner.

– Nå skal jeg rett hjem å bruke opp alle pengene, spøker han.

Kommuniserer med lave skuldre

Prisen ble delt ut under onsdag under Forskningskommunikasjonsdagene i Forskningsrådets lokaler utenfor Oslo.

I sin begrunnelse fremholder juryen at Sandtorv er en uredd formidler og debattant som evner å treffe forskjellige deler av befolkningen, i ulike fora, og med ulike og til dels nyskapende metoder.

– Han kommuniserer kunnskapsrikt, men folkelig og med lave skuldre med en rekke målgrupper, også ved bruk av humor. Dette bidrar til å bygge ned skillet mellom forskere og folk flest. Sandtorv har selv sagt at dersom ingen vet hva forskere i kjemi holder på med, blir de irrelevante i samfunnet, heter det videre i begrunnelsen.

Juryen peker på at vinneren gjennom sitt formidlingsarbeid nettopp har gitt et vesentlig og positivt bidrag til å synliggjøre et fagfelt alle har et forhold til, men som få kan særlig mye om.

Har løftet kjemifaget

Sandtorv var inntil i år førsteamanuensis i kjemi på Universitetet i Oslo. Fra 2022 har han etablert egen virksomhet som forskningsformidler på heltid, og er involvert i bøker, podkast og TV-produksjoner. I sin tid som forsker ved UiO gjorde han formidling til en integrert del av sitt virke som forsker, og han har vært en synlig forkjemper for forskningsformidlingenes plass som en viktig og naturlig del av forskergjerningen.

– Jeg vil gratulere Alexander Sandtorv med formidlingsprisen. Uredde forskeres tilstedeværelse og synlighet er viktig innen alle fag, og måten Sandtorv har løftet kjemifaget, er imponerende sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, i en melding.

Powered by Labrador CMS