– Vi har full respekt for behovet for kontroll for å begrense smitte, og er mer enn villige til å testes og sitte i karantene, men vi trenger forutsigbarhet, forteller talsmann i organisasjonen #SlippOssInn, Richard Flaaten

Kritiserer Justisdepartementet for dårlig kommunikasjon: – De kommer med noen lettelser her og der, men de endres igjen like raskt

Interesseorganisasjonen #SlippOssInn har siden januar kjempet for bedre og mer tydelige innreiseregler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Vi er en gruppe mennesker i ulike livssituasjoner som har en ting tilfelles: vårt familie-og-samliv har siden mars 2020 vært preget av usikkerhet grunnet innreiseforbudet.

Interesseorganisasjonen #SlippOssInn har siden mars i fjor kjempet for bedre innreiseregler. Gjennom Twitter kritiserte de nylig regjeringen og Justisdepartementet for dårlig kommunikasjon rundt innreisereglene i Norge.

Flaaten påpeker at regleen har vært i så konstant endring at selv grensepoliti og UDI har slitt med å holde tritt. –Vi har opplevd at man aldri kan være helt sikker på om man kan komme inn i landet.

Kritikken bunner i et ustabilt regelverk, utydelig kommunikasjon og usikkerhet for mennesket i samfunnet.

Smykker seg med kjærlighet

Innreiseforbudet har i denne omgangen gjeldt siden januar, men igjennom hele pandemien har det vært preget av usikkerhet.

– Regjeringen har aldri kommet med noen klar kommunikasjon på når det oppheves. De kommer med noen lettelser her og der, men de endres igjen like raskt. Det er vanskelig eller umulig å planlegge og gjennomføre et familieliv, forteller talsmann i organisasjonen, Richard Flaaten til KOM24.

For Flaaten er det viktig å poengtere at det å være adskilt fra familie og kjærester er en ekstra tiltaksbyrde, siden de også er mennesker som har blitt permittert, har mistet jobb og vært med i «dugnaden». Forskjellen er at de fleste av dem har gjort dette alene, uten å kunne være sammen med sine kjære.

Han mener budskapet fra Justisdepartementet og regjeringen harmonerer ikke med handling. De smykker seg med en del verdier rundt europeisk samarbeid, retten til kjærlighet, familie og viktigheten av psykisk helse, men når det kommer til handling har de ingen problem med å «tvangsseparere» internasjonale par og familier uten noe tidshorisont og forklaring.

– De feirer deretter når det skjer lettelser i media, men gjemmer seg når de noen få dager senere sender en kontrabeskjed gjennom en pressemelding som går de fleste hus forbi.

Utydelige regler

Flaaten mener systemet for innreise er så komplekst at de lenge var nødt til å lese forskriftene direkte på Lovdata for å være sikker på hvorvidt de kunne reise inn i landet.

– Når statsråder da snakker om «hvor man kommer fra» på pressekonferanser, da er det ikke rart at folk blir forvirret. For hva betyr det å komme fra et sted? Er det statsborgerskap? Der man bor? Hvor man har oppholdt seg?

Det verste eksempelet på kommunikasjonssvikt mener han var nå nylig. De som har en kjæreste i USA opplevde over en periode på bare et par uker å bli gitt håp om å kunne se dem igjen, for så å få håpet tatt fra seg igjen, få det tilbake og miste det igjen.

– Det er altså en klar mangel på kommunikasjon innad i regjeringen, som skaper stor forvirring utad. De nekter å ta den prinsipielle diskusjonen, og har valgt flere ganger i å ikke stille til debatt med oss, både i DAX18, P1 og på TV2. De har ikke vært villige til å stille den siste halvannen måned.

En taus vegg

Ved flere anledninger har folkene bak #SlippOssInn kontaktet departementer, enkeltpolitikere og statsråder, men hver gang de har forsøkt har det endt opp med å møte en kommunikasjonsavdeling som det han mener det er umulig å få en dialog med.

Flere av våre medlemmer har kommet til et punkt hvor det har vært så vanskelig og uforutsigbart at de har blitt psykisk syke. Derfor har vi gått til søksmål mot regjeringen fordi de nekter oss retten til familie.

Richard Flaaten

– Vi er ikke utålmodige, mange er rett og slett psykisk nedbrutt. Vi opplever en mangel på medmenneskelighet i mye av kommunikasjonen til Justisdepartementet.

– Det hjelper heller ikke når Erna skriver en artikkel om psykisk helse hvor hun påpeker hvor viktig det er å ta vare på de som faller utenfor når samfunnet nå åpner opp igjen.

Han legger også til at Bent Høie har flere ganger gått ut i media og sagt at han under pandemien ikke har klart seg uten mannen sin.

– Regjeringen er jo nettopp ansvarlig for at vi faller utenfor.

Vil ha kontroll på smittesituasjon

KOM24 har lagt frem kritikken fra organisasjonen til Justisdepartementet.
I tilsvaret fra Justisdepartementet skriver statssekretær Hilde Barstad i Høyre:

- Vi har strenge innreiseregler for å holde smittesituasjonen under kontroll, og for å kunne ha et så åpent samfunn som mulig her i landet. Vi åpner opp for flere grupper steg for steg og så raskt smittesituasjonen tillater det.

Hun forstå at det kan være vanskelig å følge med på alle endringer som er gjort, påpeker at de alltid kan bli bedre på å gi god og utfyllende informasjon.

– Det er viktig å huske på at vi fremdeles er i en pandemi, og vi ser nå at flere land har en negativ utvikling i smittesituasjonen. Vi følger imidlertid situasjonen tett og åpner opp for flere grupper så raskt vi kan, avslutter Barstad.

Powered by Labrador CMS