Her er Markus Malmin med mens Aftonbladet er på besøk hos den norske kontingenten i Litauen.

Frederik og Markus er kommunikatører med skuddsikker vest på jobb

– Vi gjør det vi kan for at mediene skal få komme så nært som mulig det Forsvaret driver med i Litauen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ukraina er i krig etter å ha blitt angrepet av Russland og samtidig bygger NATO opp sine styrkebidrag i de østlige delene av Europa. Rett før angrepet i Ukraina økte Norge sin tilstedeværelse i Litauen og i tiden etterpå har medietrykket på det norske bidraget vært stort.

Midt i det har Frederik Ringnes og Markus Malmin vært som utsendte fra Hærens Combat media team har de vært der for å jobbe som kommunikasjonsrådgivere kledd i grønt.

Stor svensk interesse

– Vi gjør det vi kan for at mediene skal få komme så nært som mulig det Forsvaret driver med her, sier Malmin til KOM24.

Han sier at det har vært «helt ekstremt» mye pågang fra mediene den siste tiden. Den siste halvannen uken har de hatt nærmere ti mediebesøk fra alle de store norske redaksjonene, men også fra svensk TV 4 og Aftonbladet.

– Svenskene er interessert i NATO og det at Norge er med. Det er og det vi prøver å få kommunisert ut, sier Malmin.

Fredrik Ringnes og Markus Malmin har hatt travle dager i Litauen på jobb for Forsvaret.
Fredrik Ringnes og Markus Malmin har hatt travle dager i Litauen på jobb for Forsvaret.
Fredrik Ringnes og Markus Malmin har hatt travle dager i Litauen på jobb for Forsvaret.
Fredrik Ringnes og Markus Malmin har hatt travle dager i Litauen på jobb for Forsvaret.
Fredrik Ringnes og Markus Malmin har hatt travle dager i Litauen på jobb for Forsvaret.

Teamet har ulike arbeidsoppgaver. Ringnes har hatt ansvaret for film og bilder, mens Malmin har tatt seg av kontakten med journalister.

– Vi passer på og tar vare på journalistene og vi vet hva vi kan ta bilder og hva vi kan vise fram. I Norge har vi en åpenhetskultur i Forsvaret og tiltro til mediene, i andre land vil de planlegge mer hva man skal vise fram, mener han.

– Hvordan er det å være der borte nå, mens det er krig i Ukraina?

– Jeg har vært her en del og det er ikke så stor forskjell på nå og ellers. Siden 2017 har jeg vært her et par turer i året og det er ikke noe stor redsel eller at man er redd for at noe skal skje i Litauen. De styrkene Norge har i Litauen skal ikke være angriper men være en terskel for å ikke bli angrepet. Men vi snakker mye om det som skjer i Ukraina når vi er her og vi følger med på nyheter og ser hvordan ting utvikler seg ut av åpne kilder, sier Ringnes.

Kommunikatør med skuddsikker vest

De kaller seg kommunikasjonsrådgivere på steroider med skuddsikker vest på jobb når de er med på operasjoner i utlandet og sier at de i tillegg til å ta vare på mediene som er på besøk i Litauen leverer de og bilder til medier som ikke reiser over, de er ute og snakker med folk om hva som kan tas bilder av og ikke og de lager egne saker til Forsvarets kanaler.

– Vi hjelper og sjefene med budskapsplattformer og sitatsjekker, sier Malmin.

Han sier at de jobber ut fra en budskapsplattform der de viser at Norge er en del av NATO og hva slags fellesskap NATO er.

– Budskapsplattformen er ikke så veldig lang, sier han.

De forteller at Forsvaret er opptatt av å vise fram soldatene som er der, derfor er og en del av jobben deres å preppe soldatene ved å fortelle dem hvordan journalister jobber og prøve å gi dem tillit til mediene.

– Fordi ledelsen er så positive til mediene sier folk i hele organisasjonen. De ønsker å bidra, for de vet at folk hjemme lurer på hva vi driver med, sier Malmin.

Ringnes sier han har opplevd en stor endring i åpenhetskulturen i Forsvaret i de seks årene han har vært der.

– Man vil ha god dialog med journalister og kommunikasjon rundt sin egen organisasjon. Det har endret seg over tid og fått veldig fart de siste fem-seks årene, sier han.

Irak

Ringnes har erfaring fra flere turer til utlandet og har vært i både Irak, Litauen og Georgia på oppdrag for Forsvaret. Han forteller at han har vært på turer der han har fått tolv timers varsling og andre turer der de har planlagt i flere måneder.

– Da vi fikk høre om det gjorde oss klare med en gang, kunne reist ned dagen etter, sier Malmin.

Han har vært der nede i to uker nå, mens Ringnes kom noen dager seinere.

Torsdag reiser de hjem for denne gangen.

Powered by Labrador CMS