Stortingspresident Eva Kristin Hansen snakker med pressen etter et møte de parlamentariske ledere i Stortinget om pendlersaken.

– Det ligger ingen erkjennelse, beklagelse eller innrømmelse her, sier retorikkekspert om Eva Kristin Hansen

– Jeg tenker at dette vitner om en stortingspresident som føler seg presset opp i et hjørne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag publiserte Adresseavisen et intervju med stortingspresident Eva Kristin Hansen. Hun har representert Sør-Trøndelag på Stortinget siden 2005, og ble valgt til stortingspresident 9. oktober 2021.

Avisen avslørte at Hansen har leid en pendlerbolig i mer enn tre år, og at hun aldri varslet Stortinget om at hun hadde kjøpt seg inn i mannens hus, som ligger i Ski, helt tilbake i 2014. Ski ligger for nærme Oslo, til at man har rett til pendlerbolig.

– «Dere er noen beist»

– Jeg er fortsatt overrasket over at ingen klarer å se at de har utnyttet regelverket. Det fremstår nokså klart for alle oss andre. Dette er litt som når nybakte studenter kanskje utnytter at de er folkeregistrert hos foreldrene når de begynner å studere og kan skrive av på skatten. Nå snakker vi om politikere, statsråder og stortingspresidenten - myndighetspersoner. Her stiller vi høye krav til eventuell forklaring og unnskyldning - som kanskje hadde vært på sin plass, sier Marianne Hafstad.

Hun er retoriker og tidligere byråleder i Retorikkbyrået.

I intervjuet stiller avisen spørsmål om Hansens reaksjon til at Sylvi Listhaug ber henne vurdere stillingen sin etter denne saken. Hvorpå Hansen svarer:

–«At enkeltrepresentanter mener ting når det stormer, må man bare ta. Jeg har lyst til å rydde opp. Jeg har ikke vurdert å trekke meg. Hvis Adresseavisen med denne saken skulle sørge for å hive den andre trønderske presidenten i historien, ville jo det vært synd. Men jeg er glad i lokalavisa mi, dere er noen beist, men dere er flinke».

– Nesten ikke til å tro

– Argumentene hennes holder jo ikke mål. Hun sier blant annet at hun ikke ville gått så høyt ut hvis hun hadde visst at hun selv gjorde feil. Hun sier til og med at hun ikke ville gått for å bli stortingspresident, hvis hun hadde visst det. Det ligger ingen erkjennelse, beklagelse eller innrømmelse her, hun prøver bare å flytte fokuset bort fra selve handlingen, mener Hafstad.

Det at Hansen antyder at Adresseavisens avsløringer kan resulterer i at den andre trønderske presidenten må gå av, reagerer hun kraftig på.

– Når hun i tillegg mener at hun ikke bør gå av, fordi hun er trønder, ja, da er det nesten ikke til å tro. Jeg tenker at dette vitner om en stortingspresident som føler seg presset opp i et hjørne. Ironisk nok går hun i akkurat samme fella som Sylvi Listhaug gjorde i sin tid. Jo lenger tid du bruker på stå til ansvar for handlingene, jo svakere står du. Det har historien vist, og sånn vil det også komme til å være.

Verdighet

Kjell Terje Ringdal, ekspert på retorikk og massekommunikasjon og ansatt ved Høyskolen Kristiania, kommer med et stikkord i retning Hansen.

– Denne saken handler dypest sett om karakter. En viktig dyd i retorikkens krav til troverdighet. Et karaktertrekk handler blant annet om å tenke mer på andre, enn seg selv. Å antyde at Adresseavisen skulle bidra til å felle en sambygding, og at dette skulle være kritikkverdig, er tenkning i passgang, sier han til KOM24 og fortsetter:

– Stortingspresidentens embede er hos folk mentalt plassert et eller annet sted oppe hos Kongen og Gud, da blir det fattigslig å føre en debatt på dette sutrete nivået. Verdighet burde være stikkordet for Hansens politiske og kommunikative kompassnål fremover.

KOM24 får opplyst at det er kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Jarle Roheim Håkonsen som svarer alle pressehenvendelser på vegne av stortingspresident Eva Kristin Hansen torsdag.

Håkonsen har ikke svart på våre henvendelser.

Powered by Labrador CMS