Gjerdrum 20210107. 
Flere boliger er tatt av et stort jord- og leirskred i Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember. Sju personer er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet.
Foto: Heiko Junge / NTB
Gjerdrum 20210107. Flere boliger er tatt av et stort jord- og leirskred i Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember. Sju personer er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet. Foto: Heiko Junge / NTB

Pressegeneral hyller Gjerdrum kommunes åpenhet

– De sier ikke bare halleluja, de gjør noe med det og.

Publisert

Det sier generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen til KOM24.

– Den grunnleggende tanken som ligger i bunn er veldig riktig og prisverdig. Det er det ikke bare snakk om at man skal granske og gi innbygerne svar. Men man ber allmennheten og media om hjelp til å finne svarene. Det er det ikke så ofte man ser, sier Jensen.

Frigir over 1000 dokumenter

Den tragiske rasulykken på Gjerdrum, som har krevd ti menneskeliv, har hatt et enormt pressefokus på seg fra omtrent første minutt. De første dagene var fokuset på redningsaksjonen og alle de menneskelige historiene.

Nå har det hele gått over i en ny fase og en prøver å finne ut hvordan denne ulykken i det hele tatt kunne skje.

I den sammenheng har Gjerdrum kommune begynt å gjøre tilgjengelig dokumentasjon fra plan- og byggesaker fra området som er berørt av raset. Målet er full åpenhet om alle deler av kommunens saksbehandling i disse sakene.

I første omgang frigir de rundt 1 000 dokumenter, fordelt på rundt 500 filer, av et materiale som totalt omfatter mellom 5 000 og 10 000 dokumenter.

Arne Jensen kaller det prisverdig av Gjerdrum kommune å gjøre dette. Han peker på at halvparten av norske kommuner har åpenhet om nøkkelverdier, men når det kommer til gjennomføring av det blir det masse problemer. Man skal gi svar, men på den måten man selv ønsker, uten alt for mye innblanding av innbyggere og presse.

– Men her er åpenheten ikke et problem, men et virkemiddel for å få svarene og bygge den tilliten som en kommune bør ha, peker han på.

– Det er en enormt tillitsbyggende operasjon for kommuneledelsen, sier han.

– Unik

Jensen mener at det i norske kommuner litt for ofte er slik at når det kommer til de vanskelige sakene, de som kan medføre ubehagelige spørsmål og kritikk av ledelsen, så er det litt for mange som litt for lett tyr til unntakshjemler.

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening hyller Gjerdrum kommunes åpenhetsstrategi etter den tragiske rasulykken som rammet kommunen i romjulen.
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening hyller Gjerdrum kommunes åpenhetsstrategi etter den tragiske rasulykken som rammet kommunen i romjulen.

– Det er noe av det som gjør denne tilnærmingen til Gerdrum kommune unik. Dette er en type sak hvor det er potensiale for alvorlig kritikk av kommunale prosesser. Vi vet det jo ikke, men det kan bli ubehagelig for kommunens selv. Desto mer prisverdig er denne linjen de setter, sier han.

Som generalsekretære i Norsk redaktørforening er han nærmest forpliktet til å støtte åpenhet hos andre, men han mener det opplagt har noe for seg å være åpen.

– Poenget er at om du er åpen, så viser det seg at du ofte unngår masse spekulasjoner og spørsmål som du får om du ikke er åpen. Åpenhet gir mulighet for spørsmål, men og for svar. Jeg tror de vil stå seg godt på å ha åpen linje og ha en strategi på det, sier han.

LES OGSÅ: Gjerdrum-ordføreren: - Pressetrykket har vært helt vilt

– Vil ha full gjennomsiktighet

Til Gerdrum kommunes egne hjemmesider sier ordfører Anders Østensen (Ap) at det store spørsmålet de stiller seg, er hvordan kunne denne tragedien skje.

– Jeg kan love at vi kommer til å gjøre alt vi kan for å komme til bunns i dette. Det er ingen som er mer opptatt av å finne svar på dette enn oss, for det er våre innbyggere som er rammet av katastrofen, sier han til egne nettsider.

Berit Adriansen er virksomhetsleder for plan, oppmåling og byggesak i Gjerdrum kommune. Hun sier det er helt avgjørende for de som kommune å få gått gjennom all deres saksbehandling.

– Derfor vil vi gjøre absolutt alle relevante dokument i vårt arkiv tilgjengelig for alle. Vi vil ha full gjennomsiktighet i det som er gjort, og det som blir gjort videre. Som kommune skal vi svare for de beslutninger som er tatt i alle disse sakene, sier hun.

Alle dokumentene til Gjerdrum kommune finner du ved å følge denne lenken.

LES OGSÅ: Mari meldte seg selv for å bistå Gjerdrum med katastrofe-kommunikasjonen

Powered by Labrador CMS