TRY Reklame har normalt sett reist nedover med en stor delegasjon som har samlet seg til en årlig fest rundt et langbord. I år klarer det seg med et lite kjøkkenbord for å samle hele delegasjonen. Her fra fjorårets fest.

Rekordliten delegasjon fra TRY til Cannes Lions

Før har hele byrået reist på tur til den franske rivieraen – i år er det bare fire stykker som får ta turen. Se hvem som har sendt inn bidrag her!

Publisert

Det er bare en måned til det er klart for det som har vært verdens viktigste reklamefestival, Cannes Lions.

12–13 000 bransjemennesker har vært år samlet seg på den franske rivieraen for å få inspirasjon og se de beste reklamejobbene fra hele verden.

Men i takt med den økonomiske situasjonen i bransjen har deltakelsen fra Norge stupt, både i innsendte bidrag, vinnerjobber og antall nordmenn som har reist til Cannes.

Og det er ingenting som tyder på at det blir en stor endring i år.

Fortsatt høyt ambisjonsnivå

TRY Reklame har hatt en tradisjon for å reise nedover med hele byrået. I 2024 strammet de kraftig inn og reiste nedover med bare 18 stykker og i 2025 strammer de ytterligere inn.

Det bekrefter byråets nye sjef, Hanan Jahr, til KOM24.

– I år reiser fire personer fra TRY til Cannes – de som er mest involvert i de arbeidene vi tror har høyest vinnersjanser, skriver hun i en e-post. 

Den norske fangsten i Cannes ble svært laber i fjor. Sju jobber på shortlist og en bronseløve var fangsten. 

Bronseløven var det for øvrig TRY som sikret seg for deres kampanje Livet er ikke en IKEA-katalog. Og ambisjonene er høye for årets konkurranse også. 

– Antall Cannes-innsendelser har ligget stabilt, og ambisjonsnivået vårt er fortsatt like høyt. TRY har vunnet metall hvert år de siste tre årene, og vi håper å fortsette den rekken i 2025, skriver hun.

En oversikt KOM24 har fått fra Cannes Lions viser at det i år bare er sendt inn 75 norske bidrag. I fjor var det til sammenligning 81 og året før 117.

I en oversikt fra Cannes Lions, som viser hvordan norske byrå har gjort det i konkurransen sammenlignet med resten av verden, har vi de siste årene lagt og vaket rundt 20.-21. plass. Før 2010 var vi helt oppe på 12. plass noen år. Men etter fjorårets labre prisfangst stupte Norge ned til en 26. plass på listen, en så dårlig plassering har vi bare hatt en gang før, i 2015.

Heller ikke i de fleste andre byråene blir det noen ellevill Cannes-fest.

– Kynisk pengemaskin

I Morgenstern har de sendt inn tre jobber, mot null året før.

– Det er flere grunner til det, men først og fremst fordi Cannes fremstår som en kynisk pengemaskin. Det er utrolig dyrt, og enda dyrere når kronen er svak, og det er også lite sympatisk at de øker prisen i flere omganger for å kunne sende inn jobber, og det mange måneder før juryeringen begynner. I tillegg må man betale for å få tilgang til arkivet med alle jobbene, og pass er også ekstremt dyrt, skriver byråleder Camilla Kim Kielland, til KOM24.

De kommer heller ikke til å sende noen til Cannes i år, og sendte heller ingen i fjor, men prioriterte heller bransjefesten her i Norge, og å sende inn jobber til Epica og Eurobest. 

– Og selvsagt Gullblyanten og ANFO Effekt, som vi også opplever at kundene våre er mer opptatt av – enn Cannes, skriver hun.

Hun mener også at det er en ekstra høy terskel for å komme med i vurderingen i Cannes.

– Å vinne noe i Cannes er selvsagt fortsatt stort, men listen oppleves ekstra høy med jobber fra norske merkevarer som er ukjente i det internasjonale markedet, skriver hun.

Fra Anorak kommer de til å være en gjeng på fire personer som reiser ned for å se om de seks jobbene de har sendt inn har noen vinnersjanser. Det er primært for de har gjort det ekstra bra i den norske delen av Young Lions i år. 

Antall innsendte jobber er færre enn i fjor. Byråsjef Pelle Josephson har likevel troen.

– Norsk reklame er bra, så jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal kunne stikke av med noen priser i tiden framover, sier han.

Apriil stakk av med en bronseløve i 2022, men har ikke sendt inn et eneste bidrag i år. Det bekrefter sjef for Apriil Reklame, Vibeke Johannesen.

Trenger å hente inspirasjon

– Vi hadde satt av i budsjettet å sende inn noen jobber, men har rett og slett ikke hatt nok tid til å ferdigstille casefilmene, skriver hun i en e-post. 

Byrået kommer likevel til å sende nedover to personer til festivalen. Byrået mener det er viktig å være til stede.

– Som vår kreative leder, Doffen, sier er det er en helt klart trend at med økte festivalpriser, og et enda bredere nedslagsfelt, dominerer de store global nettverkene og kundesiden i større grad. Men man er temmelig naiv om man ønsker å spille i toppdivisjonen og ikke tror man kan la se inspirere av hva som skjer i verdens andre hjørner.

I POL sender de inn flere jobber enn de gjorde i fjor.

– Dette er basert på en vurdering av hvilke jobber vi mener har potensial til å hevde seg i konkurransen, skriver byråleder Therese Becke.

Men som i fjor, så sender de ikke folk nedover. Becke er. Hun mener og at Cannes, slik festivalen har vært tidligere med en samlet norsk reklamebransje, kommer nok ikke tilbake i samme form igjen.

– Til det er kostnaden for stor for en konjunkturutsatt bransje. Vi behøver imidlertid uformelle samleplasser, så kanskje arrangementet «Vi som ikke Cannes» bør gjenoppstå igjen til neste år?

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS