– Dette vil effektivisere og spare oss for mye tid, sier kommunikasjonsrådgiver i Arendal kommune, Camilla Havik Cole.
– Dette vil effektivisere og spare oss for mye tid, sier kommunikasjonsrådgiver i Arendal kommune, Camilla Havik Cole.

Som første kommune tar Arendal i bruk eInnsyn: – Nå vil det gå raskere å få innsyn

Kommunen følger Oslo kommune og tar i bruk eInnsyn.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke tok Arendal kommune i bruk den nasjonale innsynsløsningen eInnsyn. Dette er en nasjonal løsning som skal gjøre det lettere å finne frem i offentlige dokumenter, for innbyggere ,presse, politikere og ansatte i kommunen.

Innsynsløsningen er utviklet i samarbeid mellom Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) og Oslo kommune, og brukes av nevnte kommune og flere fylkeskommuner og mange statlige etater og foretak. Løsningen viser postliste og møtekalender, og man kan søke innsyn i dokumenter som ikke er publisert i fulltekst.

– Dette vil effektivisere og spare oss for mye tid, sier kommunikasjonsrådgiver i Arendal kommune, Camilla Havik Cole.

Flere kommuner følger

Frem til nå har det ikke vært mulig å søke på en spesiell sak eller et tema, uten å vite hvilket møte den ble behandlet i. Med IKT Agder-samarbeidet vil Arendal være den første kommunen i Norge, etter Oslo som tar i bruk eInnsyn.

IKT Agder er et interkommunalt IKT-driftsselskap, og eies av kommunene Arendal, Froland, Gjerstad, Grimstad, Risør, Tvedestrand, Vegårshei, Vennesla, Åmli og Agder fylkeskommune. Disse kommunene vil også ta i bruk eInnsyn etter hvert.

– Denne innsynsløsningen vil gjøre det lettere for innbyggere og alle som ønsker tilgang til dokumenter, fordi man ikke må ha eksakt informasjon for å finne igjen et møte, eller noe på postlisten.

Det jobbes med å få plass en postliste, men i første omgang er det kun møtekalender som er tilgjengelig. I løpet av september vil publiserte fulltekstdokumenter innenfor fagområdene oppmåling og plan være tilgjengelige.

Behandler én sak, én gang

Rutiner som ivaretar innsyn og personvern skal saksbehandlerne sammen med arkivet, sikre en god, enkel og trygg publisering. Det vil også legges til rette for fulltekstpubliseringer, og det vil bli raskere for innbyggere å få innsyn i offentlige saker.

Det er til hensikt at hver innsynsbegjæring kun behandles en gang.

– Målet er at innsynsbegjæringer skal behandles så raskt og enkelt som mulig. Postlisten vil fortsatt bli kontrollert både digitalt og manuelt, for å ivareta informasjonssikkerheten og sikre at sensitiv informasjon ikke blir lagt ut, sier Cole.

eInnsyn vil erstatte dagens møtekalender og postliste for Arendal kommune på sikt.

– Alt vil fungere som før, men våre saksbehandlere vil bruke mindre tid på å behandle innsynsbegjæringer. Dette vil spare mye tid, som kommunen kan bruke på andre områder, sier Cole.

Powered by Labrador CMS