Bank Norwegian vokste seg store blant annet ved å kjøpe navnene til konkurrentene. Nå ha saken blitt behandlet i Høyesterett og Bank Norwegians praksis er ikke ulovlig, er konklusjonen.

Bank Norwegian med viktig merkevareseier i Høyesterett

Søkemotorstrid avgjort i landets høyeste rettsinstans.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Bank Norwegian har i lang tid har betalt for søkeord som helt eller delvis svarer til konkurrentenes foretaksnavn.

Ved et søk på Google med for eksempel søkeordene «Ikano» eller «Ikano Bank» kan brukeren få opp en annonse fra Bank Norwegian med tilbud om forbrukslån og med lenke til Bank Norwegians nettsted.

Må kjøpe sine egne navn

Dette har flere av konkurrentene reagert på og sakene har vært behandlet i både tingrett og lagmannsretten. Komplett Bank, Ikano Bank og BRAbank ASA mener at denne bruken av deres kjennetegn som betalte søkeord er i strid med markedsføringslovens paragraf 25.

De mener at Bank Norwegians praksis med kjøp av konkurrentenes kjennetegn som søkeord i søkemotorannonsering, medfører at bankene tvinges til å kjøpe egne kjennetegn som søkeord og innebærer snylting på bankenes markedsinnsats.

Dette øker pris per klikk for disse søkeordene. Prisen per klikk for søkeordet «Bank Norwegian», som ikke er gjenstand for tilsvarende konkurranse, ligger betydelig lavere enn for bankenes kjennetegn.

Denne praksisen la Bank Norwegian for øvrig om i 2019.

Men både i tingretten og lagmannsretten vant Bank Norwegian fram.

I Borgarting lagmannsrett ble Bank Norwegian frifunnet. Retten mente bankens handling ikke var i strid med god forretningsskikk.

Krenker ingen

Høyesterett har i sin vurdering landet på at Bank Norwegians gjeldende annonsepraksis ikke innebærer varemerkeinngrep. Praksisen med skjult bruk av kjennetegn krenker ingen av varemerkets ulike funksjoner, mener de.

Det blir og i dommen opplyst at de fleste næringsdrivende per i dag ikke benytter seg av den omstridte annonsepraksisen.

Høyesterett viser og til flere lignende dommer fra EU-domstolen og en samlet Høyesterett har derfor forkastet anken fra de tre bankene.

I tillegg til tap i tre rettsinstanser må de ut med over 2,2 millioner kroner i saksomkostninger.

Powered by Labrador CMS