Vi ønsker å hjelpe alle som sliter med å skrive - enten de skriver på jobb eller er studenter. Boken kan brukes som hjelp og oppslagsverk gjennom hele skriveprosessen. Hvis vi kan bidra til at skrivejobben blir litt enklere, er det ingenting som vil gi oss større glede.

Tekstduoen måtte slette mye innhold i den nye boken: – Vi gikk i de samme fellene som vi alltid går i

Christine Calvert og Ove Dalen gir ut boken «Skriv godt, bli forstått» som skal hjelpe folk som sitter fast i skriveprosessen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tekstdoktor Christine Calvert og Ove Dalen i Netlife Design har begge lang erfaring med store og små skriveoppgaver. Likevel har de merket at de ofte går i de samme skrivefellene:

De kommer ikke i gang, de prøver å skrive perfekt med én gang, blir slitne på oppløpet og slipper kanskje en tekst ut i verden litt for tidlig eller litt for sent.

– Vi har et ektefølt ønske om å dele våre erfaringer, forteller Calvert og Dalen.

Derfor bestemte de seg for å skrive boken «Skriv godt, bli forstått». En guide for å skrive bedre, raskere og med mindre smerte.

Avmystifiserer skriveprosessen

Dalen forteller at det er en del triks og tips som man sjelden leser om i bøker, som kun læres av erfaring.

– Disse vil vi ha med i denne boken. Vi tror at denne boken, som dekker skriveprosessen fra start til slutt, kan hjelpe folk som sitter fast i en skrivefloke - uansett hva slags tekst de jobber med, sier Calvert.

Hun legger til at mange kan kjenne på et ubehag ved å sette i gang og skrive. Målet med boken er å gjøre skriveprosessen lettere.

– Og avmystifisere hele skriveprosessen, skyter Dalen inn.

– Det er så mye frykt der ute, frykt for å skrive feil, for å bli korrigert og for ikke få det til. Ja, skriving er ofte vanskelig, men alle kan lære disse grepene. Det handler om å trene og få tilbakemeldinger på det du gjør.

Herlig overskuddsprosjekt

I 2019 startet de så smått å skrive på boken, men da korona inntraff fikk de fart på seg. Fra aller første møte til fjerdekorrektur og publisering, tok det to år.

– Først brukte vi tid på strategi og struktur, deretter på skrivingen og så brukte vi lang tid på å slette og slette tekst. Sletting er for øvrig noe av det beste vi vet, forteller Calvert.

– Denne boken har vært et herlig overskuddsprosjekt, legger Dalen til.

– Det har tatt litt tid å få den ferdig, men det har vært utrolig gøy å bruke ledig tid og stunder på å skrive en bok om dette temaet. Spesielt siden vi begge er nerdete opptatt av dette og elsker å prate om disse tingene, både når vi holder skrivekurs og på fritiden.

– Hvem er målgruppen?

– Her er det lett å si «alle» - noe som egentlig er imot våre prinsipper. Men vi tror oppriktig på at denne boken kan hjelp alle med å skrive bedre og raskere, forteller Calvert.

Selv tror Dalen at den leseren de helst vil nå, kanskje er de vanskeligste å nå.

– Alle de som skriver en del, enten på jobb eller privat, men som synes dette er tungt og vanskelig. Og som egentlig ikke er sånn ekstremt interessert i skriving, men bare vil det skal gå raskere og med mindre smerte.

Calvert peker også på studentene.

– Jeg har mye veiledning med studenter som skriver små og store oppgaver, og de trenger å forstå hvordan de kan gjøre livet lettere for seg selv.

Bygget om boken

- Hva har vært det vanskeligste med å skrive denne boken?

– Vi gikk selvfølgelig i noen av de samme fellene som vi alltid går i. Vi skulle ha vært flinkere med strukturen helt fra starten av, og vi måtte bygge om hele boka flere ganger, sier duoen i enighet.

– Og det beste?

– Det aller beste var å sende manus til testleserne våre og få nyttige tilbakemeldinger. De bidro til en bedre bok! Og det har vært en glede å jobbe med Heidi, Marte, Kristin og Herman i Universitetsforlaget, avslutter Calvert og Dalen.

Powered by Labrador CMS