– Det er også noe helt eget med å jobbe i en organisasjon hvor 30 land kommer sammen, jobber sammen og til slutt blir enige. Egentlig er det et lite mesterstykke hver gang. Jeg føler meg privilegert som får ha denne jobben, og håper at jeg bidrar til at Nato står enda sterkere fremover, sier Kruse Larsen.

Sissel Kruse Larsen jobber som kommunikasjonsrådgiver for Natos generalsekretær. Det ga henne muligheten til å samarbeide med Det hvite hus

Midt i pandemien fikk Sissel Kruse Larsen (32) en telefon fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Han ga henne tilbud om jobben som kommunikasjonsrådgiver for generalsekretæren. Den sjansen kunne hun ikke la gå fra seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Høsten 2020 flyttet Sissel Kruse Larsen sammen med familien til Brussel for å være kommunikasjonsrådgiver for Natos generalsekretær. Hun forlot jobben som ansvarlig for kommunikasjon og myndighetskontakt i TV 2.

– Jeg trivdes i jobben min i TV 2 og hadde ingen planer om å flytte på meg, men en slik mulighet var jeg sikker på at jeg aldri ville få igjen, så jeg måtte bare si ja. Jeg ble veldig glad da Jens Stoltenberg ringte. Hverken jeg eller mannen min brukte lang tid på å tenke oss om, forteller Kruse Larsen til KOM24.

Selv om de flyttet til et nytt land, flyttet de ikke fra pandemien. Restriksjonene har vært strengere i Belgia enn i Norge.

– Det er jo så klart litt kjedelig ikke å få besøk hjemmefra, eller å kunne reise noe særlig selv, hverken i jobben eller privat. Det er jo også veldig annerledes å begynne et nytt sted midt under en pandemi og mer utfordrende å bli kjent med folk du aldri har møtt. Likevel har det gått bra, familien min trives.

– Vi har blitt glade i Brussel, og jeg har fått fine kolleger og venner i Nato. Så bortsett fra at det hadde vært kjekt med besteforeldre litt nærmere, har vi det veldig fint.

Politikk som hobby

Kruse Larsen mener jobben er en fantastisk mulighet til å jobbe med noe som engasjerer henne – kommunikasjon og politikk. Hun beskriver selv politikken som sin eneste hobby og at det var forlokkende med Nato.

Hun ønsker å være med å skape forandring.

– Jeg har alltid vært politisk engasjert. Ikke primært i spillet og uenighetene, men i mulighetene. Politikk forandrer verden. Det er spennende hvordan en kan jobbe for å skape forandring, og jeg mener det skjer i skjæringspunktet mellom politikk og kommunikasjon.

Til tross for bakgrunnen i politikken i AUF og Arbeiderpartiet kjente ikke Kruse Larsen Stoltenberg veldig godt fra før. En mann hun har hatt stor glede av å bli bedre kjent med.

– Han er en flink fyr og en fin sjef som jeg lærer mye av. Han er så kunnskapsrik og oppdatert at det virkelig gjelder å følge med i timen. Det er også gøy å jobbe med noen som er så god på det jeg driver med. Jens Stoltenberg er jo allerede en strålende kommunikator og veldig medievant, men jeg håper jo at jeg får gitt noen fornuftige råd på veien likevel, sier hun.

Forenkler viktig informasjon

Stillingen som Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver tilhører generalsekretærens kontor, men i det daglige samarbeider hun tett med Natos kommunikasjonsavdeling og spesielt Natos talsperson Oana Lungescu.

Kruse Larsen ser på seg selv som generalsekretærens person i kommunikasjonsavdelingen, og kommunikasjonsavdelingens person på generalsekretærens kontor.

Jobben innebærer alt fra taleskriving til forberedelse av intervjuer, strategisk planlegging for hvordan NATO skal nå ut med viktig budskap, kommunikasjon rundt ministermøter, eller andre store begivenheter som det er viktig å kommunisere ut til offentligheten.

– Jeg mener det er en demokratisk rettighet at folk skal få informasjon om hva Nato jobber med. Det er en viktig organisasjon for Norge og de 29 andre medlemslandene, og selvsagt for verden for øvrig. Nato er så viktig, men mye av det vi driver med er komplekse problemstillinger, derfor er det helt avgjørende at vi når ut med informasjon på en lettfattelig måte.

Fornyelsesprosjektet Nato 2030

Nå jobber hun og Nato mye med prosjektet Nato 2030, Jens Stoltenbergs fremtidsprosjekt for forsvarsalliansen. Kruse Larsen er tydelig på at strategisk kommunikasjon er avgjørende for å lykkes med prosjektet.

– Det handler om å forklare utfordringene, hvorfor dette er noe folk skal bry seg om – og presentere løsningen på en forståelig måte. Verden har endret seg, og Nato endrer seg tilsvarende. Sikkerhetssituasjonen er en helt annen i dag enn den var for bare få år siden.

Hun tror mange går for raskt frem når de foreslår noe nytt. For eksempel i arbeidet med NATO 2030-prosjektet, hvor hun er opptatt av at de ikke bare kan si at de skal modernisere Nato, uten å forklare hvorfor.

– Det finnes mange gode ideer som aldri blir gjennomført fordi ingen forstår vitsen med dem, ingen bryr seg eller ingen engasjerer seg, fordi de ikke har forstått hvorfor de skal gjøre det.

– Vi må appellere til hva folk er opptatt av for å lykkes med en så stor omstilling. Nato har alltid trygget freden i Europa og Nord-Amerika. For å klare det fortsatt må vi omstille oss. Så enkelt, likevel, så vanskelig.

Samtale med presidenten

Fram til nå er det planleggingen mot Natos toppmøtet senere i år, og prosessen dit gjennom Nato 2030 som har vært det mest spennende å jobbe med.

Hun trekker også frem samtalen med USAs ferske president Joe Biden som et høydepunkt. Da jobbet hun sammen med hans kommunikasjonsapparat i Det hvite hus for å ta opptak av samtalen som senere ble publisert på sosiale medier.

– Det var deres initiativ som vi var raske med å respondere positivt på. De var en utrolig samarbeidsvillig og positiv gjeng som det var lett å ha med å gjøre. Samtalen fikk mange millioner visninger på sosiale medier, langt mer enn et tradisjonelt referat ville fått. Det sier også noe om USAs forpliktelse til Nato, og den nye presidentens ønske om å opprettholde det gode samarbeidet over Atlanteren. Det var det både meningsfylt og morsomt å jobbe med, forteller hun.

Powered by Labrador CMS