UiO-rektor Svein Stølen mener intern faglig kommunikasjon mellom forskerne ikke omfattes av offentlighetsloven når det gjelder innsynsbegjæringer.
UiO-rektor Svein Stølen mener intern faglig kommunikasjon mellom forskerne ikke omfattes av offentlighetsloven når det gjelder innsynsbegjæringer.

Universitetene sier nei til å utlevere intern faglig kommunikasjon

Intern kommunikasjon i forskergrupper trenger ikke å utleveres til folk som ber om innsynsbegjæringer, fastslår flere universiteter.

Publisert

Flere forskere har nylig etterlyst en klargjøring av hva som er offentlig og som må leveres ut i forbindelse med innsynsbegjæringer, skriver Khrono.

Særlig ME-forskere har den siste tiden mottatt store innsynsbegjæringer fra anonyme avsendere som ber om innsyn i forskningsprosjektene deres.

Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB) og Oslo Met setter nå foten ned og sier nei til at intern kommunikasjon fra forskergruppene er nødt til å utleveres. Det omfattes ikke av offentlighetsloven i forbindelse med innsynsbegjæringer, sier de.

UiO-rektor Svein Stølen sier dette er veldig viktig, og at det handler om den akademiske friheten.

– Kommunikasjon internt i en forskningsgruppe – mellom en veileder og stipendiat, mellom en forsker i Trondheim og en i Oslo – er en del av forskningsprosessen. Og det er ekstremt viktig at man kan ha en dialog som en del av forskningsprosessen. Det må være soleklart at dette ikke er noe som kan være utsatt for innsyn, mener han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS