Hva er galt med at kommunikasjonsfolk jobber med politikk?

Kommentar:

Studentene frykter Vedums yrkesforbud skremmer bort yngre talenter

«Trygve Slagsvold Vedum virker å være av den oppfattelse at kommunikasjonsbransjen tar over landet fra innsiden og ut, og overtar den friheten samfunnet har til lik tilgang på politikken.»

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Han mener kommunikasjonsfolk påvirker politikken og samfunnet i så stor grad, at han forbyr offentlige etater å bruke PR-byråer.

Men hva er det egentlig PR og kommunikasjonsfolk gjør?

Jo, de er med på å utføre endringer i samfunnet som er basert på utviklingen i samfunnet. Og det er nettopp derfor jeg har valgt å studere dette fantastiske faget. Kommunikasjonsarbeidere bidrar til økt forståelse, kunnskap og kompetanse i befolkningen og næringslivet. Samfunnet blir opplyst om viktige hendelser, nye produkter, tjenester og bedrifter, spennende eventer og lærerike kurs som hjelper bedrifter og ledere opp og fram.

Kommunikasjonsarbeidere ønsker ikke å skade samfunnet, eller påvirke samfunnet til å gjøre noe galt – heller tvert imot. Og dette er noe jeg som student ønsker å bidra med i fremtiden.

Så hva er galt med at kommunikasjonsfolk jobber med politikk?

Og hva betyr dette for unge, engasjerte studenter som nylig har valgt å studere noe innenfor PR, kommunikasjon og/eller markedsføring?

Populære byråer

Mange studenter skal gjennomføre en praksisperiode hos en relevant arbeidsgiver i løpet av studietiden sin. Populære bedrifter er byråer som First House, Geelmuyden Kiese, JCP og Apeland. En slik lovendring vil kunne skape redsel blant studentene, og forvirring over hvor de faktisk bør søke seg til praksisplass. For ofte søker vi praksis i bedrifter eller fagområder vi ønsker å jobbe med i fremtiden.

Dette kan også føre til at mange studenter kan oppleve å bli engstelige for hva de skal gjøre ved endt studietid – spesielt hvis de allerede er politisk aktive.

Samtidig kan frykten for å bli politisk engasjert stor, da de ikke vet om de vil få jobb.

Er det sånn at de rett og slett ikke kan tråkke innenfor kommunikasjonsbransjen, og kun forholde seg til de politiske organisasjonene for å få innpass innenfor de politiske dørene?

Selv tilhører jeg ikke et politisk parti, men det betyr ikke at jeg ikke er politisk engasjert av den grunn. Men med Vedum sin vendetta mot PR-bransjen, så er det lite sannsynlig at jeg kan jobbe innenfor politikken – hvis jeg en dag ønsker det. Mange av mine medstudenter er dypt politisk engasjerte, og har sittet i Ungdomslag og Lokallag i mange år allerede. Disse flotte, og smarte studentene risikerer å måtte endre interessefelt – hvis Vedum skal fortsette sin svartmaling.

Ingen med PR-bakgrunn slipper inn

Vedum mener at FrP er de som har satt i gang svingdøren mellom PR og politikk, og videre uttalelse er at noen med PR-bakgrunn ikke skal kunne tre inn som statsråd, statssekretær eller politisk rådgiver igjen – hvert fall så lenge han er partileder. Allikevel er både hans nye statsråd og kommunikasjonsrådgiver begge fra PR-bransjen.

Hvis vi skal se på hva en statsråd, politisk rådgiver eller statssekretær gjør, da. Så er det vel ingen som kan argumenter imot at disse driver med en eller annen form for kommunikasjon. Det å gi forbud mot at kommunikasjonsfolk skal kunne påta seg en slik jobb, kan potensielt svekke politikken ved at kommunikasjonen blir svakere.

Holdningskampanjer er lov

Sp-partilederen mener at det bør være en karantenetid på minimum ett år fra du har jobbet i kommunikasjonsbransjen, før du i det hele tatt har sjans til å jobbe i politikken.

Kommunikasjonsbransjen er til for forbrukerne, bedriftene, politikerne, samfunnet, Ola og Kari nordmann, organisasjoner og alle NGO-er. På lik linje som politikere.

Er det ikke da litt for pompøst å si at disse menneskene ikke skal få være i politikken?

De påvirker, overbeviser, utvikler, endrer og forandrer noe til det bedre. Dere går glipp av tusenvis av kompetente og kunnskapsrike mennesker på lang sikt, hvis dette skal være den nye normen. Det er nøkternt å tro at politikken skal klare seg uten kommunikasjonsfolk. Noe de heller ikke gjør, ved at Vedum selv påpeker at dette gjelder utover informasjons- eller holdningskampanjer.

Dobbeltmoralsk, eller hva tenker du?

Bransje i stor vekst

Skal vi se på krav om karantene tid, så kan politikken potensielt stå et år – hvert eneste år – uten nye, gode kommunikasjonsfolk, bare fordi de må arbeide langt utenfor fagfeltet sitt før de kan jobbe med noe de interesserer seg for.

Kommunikasjonsbransjen er kommet for å bli, og alle bransjer og bedrifter – inkludert politikken – er avhengig av god kommunikasjon. Vi er redd Vedum svekker politikken, enn å gjøre den bedre og mer allmenn som han selv tror.

Vi frykter det skader en bransje i stor vekst, og skremmer bort yngre talenter på bakgrunn av et skyggebelagte syn på faget som mange har inderlig respekt for.

Powered by Labrador CMS