Nicolay Ramm i «Japanese Game Show» og Kristoffer Gustavsen som mener NRK kommuniserer at de aldri kan stå i debatten.
Nicolay Ramm i «Japanese Game Show» og Kristoffer Gustavsen som mener NRK kommuniserer at de aldri kan stå i debatten.

Mener NRK kommuniserer at de aldri kan stå i debatten etter avpubliseringen av Ramm

Kommunikasjonsrådgiver Kristoffer Gustavsen reagerer etter at Ramms parodi overskygger debatten om kampen mot rasisme.

Publisert

– NRK har et kobbel av ansatte, og de har til og med ansatt folk i en egen etikkavdeling, sier Kristoffer Gustavsen til KOM24.

Han er Public Affairs manager og reagerer sterkt på kanalens raske avgjørelse med å avpublisere Nicolay Ramms «Japanese Game Show» tirsdag.

– Jeg synes det er helt vanvittig av NRK å fjerne disse episodene. Det bør være enkelt for dem å vite om innholdet skal legges ut. Det er en avgjørelse de har tatt og burde stå for.

Ikke aktuelt å re-publisere

KOM24 har spurt sportsredaktør Anders Sårheim i NRK hvorfor de valgte å avpublisere «Japanese Ramm Show».

– Vi har fått gode og relevante tilbakemeldinger om hvordan dette treffer enkeltmennesker. Dette gjorde at vi tok en ny, grundig vurdering. Konklusjonen var at vi skulle avpublisere. Det er ikke en enkel avgjørelse, men vi ser at dette innholdet ikke traff slik vi ønsket, skriver sportsredaktør Sårheim.

Kanalen sier det ikke er antall tilbakemeldinger, men innholdet i disse som er bakgrunn for avgjørelsen om å avpublisere.

I fjor raste «blackface»-debatten rundt Espen Eckbos karakter «Ernst Øyvind Tvedt», i julekalenderen «Nissene over skog og hei».

NRKs sportredaktør melder at det ikke vil være aktuelt å re-publisere, slik som TV Norge gjorde, da de valgte å legge kalenderen tilbake på Dplay.

Gustavsen reagerer sterk på at essensen i debatten og kampen mot rasisme totalt overskygges.

– Det er synd og respektløst at en komiker som lager en parodi fjerner oppmerksomheten fra hva denne debatten egentlig bør handle om. Det at Ramm tar på seg en parykk og legger om aksenten, resulterer i at de avpubliserer innhold de har produsert etter et fåtall av klager - fordi noen føler seg krenket.

– Det blir vanskelig å etterleve

Tirsdag uttalte norsk-asiatiske Jenny Huse til VG at hun ble veldig ukomfortabel og reagerer sterkt på de tre nyeste episodene i Nicolay Ramms «Japanese Ramm show».

– Det går helt greit å lage japansk game show, men å ha på parykk og se skikkelig asiatisk ut og snakke med asiatisk aksent, da blir jeg veldig ukomfortabel, sier influencer Jenny Huse til VG.

Gustavsen skriver i et innlegg på sin Twitter-konto @lillebla:

– «Nei. Nicolay Ramm ser ikke «skikkelig asiatisk» ut», og skriver videre:

– «Jeg blir krenket av de som blir krenket av Helt Ramm. Gøy med parykk og dårlig aksent. Stiller gjerne opp om de trenger en med utseende på plass.»

Gustavsen mener at hvis bruk av parykk og aksenter er for krenkende, legger dette en betydelig presedens for hva humor kan være. Han påpeker at det ligger en haug av klipp hos NRK der folk bruker både parykk og tuller med dialekter.

– Skal man ikke kunne lage humor av hvordan tyskere, russere, eller trøndere snakker? Det ville vært trist om NRK skal etterleve denne avgjørelsen og ettersensurere seg selv. Da blir det ikke mye igjen å jobbe med for humorbransjen, hvis dette er krenkende.

Gustavsen sier kanalen gjør seg selv en bjørnetjeneste når uskyldig humor blir avpublisert.

– De kommuniserer at de aldri kan stå i debatten. Dette burde ikke skapt en debatt i utgangspunktet. Rasisme mot etniske asiatere i Norge er en utfordring, men denne debatten er en av sporing av et viktig tema som fortjener spalteplass.

KOM24 har vært i kontakt med NRK og fremlagt kritikken fra Gustavsen. NRK skriver at de ikke klarer å svare på dette onsdag.

Powered by Labrador CMS