Bilde fra en Adidas-butikk i Madrid. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kinesisk kampanje mot flere vestlige selskaper

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Statskontrollerte medier i Kina har startet en kampanje mot H&M, Nike, Adidas og flere andre selskaper etter at Kina ble rammet av vestlige sanksjoner.

Bakgrunnen for situasjonen er kritikken av Kinas behandling av den muslimske uigur-minoriteten i regionen Xinjiang.

Torsdag oppfordret statlig kinesisk TV til boikott av den svenske klesgiganten H&M. Kinas regjerende kommunistparti viser til at H&M i fjor erklærte at selskapet ikke lenger ville kjøpe bomull fra Xinjiang-regionen.

Også Nike, Adidas, Burberry, Zara og New Balance har fått skarp kritikk av avisa Global Times, som kontrolleres av kommunistpartiet.

Kritikken kommer få dager etter at EU, Storbritannia, Canada og USA innførte sanksjoner mot kinesiske tjenestepersoner som angivelig har vært delaktig i menneskerettsbrudd mot uigurer.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa nylig at Norge trolig vil bli invitert til å slutte seg til sanksjonene.

Forsvinner fra nettbutikker

Parallelt med kritikken fra kinesiske myndigheter og medier pågår det tilsynelatende også en kampanje i kinesiske sosiale medier.

Kampanjen pågår blant annet på det sosiale nettverket Weibu. Samtidig har H&M-produkter forsvunnet fra kinesiske nettbutikker, og selskapets fysiske butikker er ikke lenger å finne i karttjenesten Baidu Maps. Et kjøpesenter i Xinjiang har stengt en H&M-butikk og krever at selskapet kommer med en unnskyldning.

De kinesiske TV-stjernene Wang Yibo og Tan Songyun sier de vil stanse et samarbeid med Nike. Bakgrunnen ser ut til å være at selskapet i fjor uttrykte bekymring etter rapporter om tvangsarbeid i Xinjiang-regionen.

– Ingen rakrygget person vil tolerere at folk i andre land med skjulte motiver skruppelløst skader fedrelandets interesser og verdighet, sa talskvinnen Hua Chunying i det kinesiske utenriksdepartementet torsdag.

– Ondsinnede angrep

Hua Chunying understreket at Kina i utgangspunktet ønsker utenlandske selskaper velkommen.

– Men vi motsetter oss ondsinnede angrep på Kina basert på rykter og løgner, sa hun.

Både menneskerettighetsorganisasjoner og flere vestlige land har anklaget Kina for å ha internert over en million mennesker i omskoleringsleirer i Xinjiang. Regjeringen i USA mener kinesiske myndigheter står bak folkemord mot uigurene i regionen.

Regjeringen i Kina har gjentatte ganger avvist dette og i stedet hevdet at innbyggere i Xinjiang får arbeidstrening som bidrar til å motvirke islamsk ekstremisme.

Xinjiang er en av verdens viktigste regioner for dyrking av bomull, som er en svært viktig råvare for internasjonale klesprodusenter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa tidligere denne uken til NTB at det raskt vil bli avgjort om også Norge skal innføre sanksjoner mot kinesiske tjenestepersoner.

Powered by Labrador CMS