Oslo 20211108. Kari Elisabeth Kaski og finansminister Trygve Slagsvold Vedum etter framleggelsen av regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for Stortinget.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20211108. Kari Elisabeth Kaski og finansminister Trygve Slagsvold Vedum etter framleggelsen av regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for Stortinget.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Slik skal regjeringen kutte i bruken av kommunikasjonsbransjen

Skal kutte 40 millioner kroner i 2022.

Publisert Sist oppdatert

Som det ble solid omtalt i oktober, har Trygve Slagsvold Vedum fått gjennomslag i regjeringsforhandlingene for å kutte i bruken av kommunikasjonstjenester fra eksterne byråer.

– Det har kommet helt ut av kontroll hvordan den bransjen bare vokser og vokser, sa Vedum til VG.

Mandag ble den rød-grønne regjeringens tilleggsnummer til Statsbudsjettet lagt fram og der kommer det fram at de vil kutte 40 millioner kroner gjennom å kutte i regjeringens innkjøp av eksterne tjenester .

Disse må kutte

VirksomhetKutt i millioner
Utdanningsdirektoratet1,2
Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU)4,3
OsloMet - storbyuniversitetet2,6
Universitetet i Bergen1,1
Høgskulen på Vestlandet0,9
Norges forskningsråd2,1
Politi- og lensmannsetaten1
Digitaliseringsdirektoratet1,7
Arbeids- og velferdsetaten1,3
Helsedirektoratet1,5
Folkehelseinstituttet1,7
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet1,6
Landbruksdirektoratet1,6
Statens vegvesen2,5
Tolletaten3,4
Skatteetaten4,3
Forsvarets forskningsinstitutt1,2
Forsvaret3,5
Forsvarsmateriell1,2
Oljedirektoratet1,3
Sum40

I 2020 kjøpte staten konsulenttjenester til blant annet organisasjonsutvikling og kommunikasjonsrådgivning for 657 millioner kroner.

Til sammen foreslår regjeringen nå en reduksjon på 40 millioner kroner i bevilgningene til de 20 statlige virksomhetene som har brukt mest på kommunikasjons- og informasjonsrådgivning, kjøp av rådgivningstjenester til organisasjonsutvikling, rekruttering og lignende, og kjøp av tjenester til design, språkvask, visuell profil og lignende.

Statsregnskapet har ikke data som viser konsulentbruk avgrenset til kommunikasjonsbransjen.

I deres forslag skriver regjeringen at «Regjeringen arbeider med nærmere retningslinjer for virksomhetenes kjøp av tjenester fra konsulentbransjen. Virksomhetsledere må være bevisste på når det er hensiktsmessig å kjøpe konsulenttjenester fremfor å bygge opp kompetanse i egen organisasjon.»

Det var Kampanje som omtalte regjeringens kutt først.

Powered by Labrador CMS