Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti bør kjenne sin besøkelsestid. Eller har de noe å skjule?
– Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti bør kjenne sin besøkelsestid. Eller har de noe å skjule?

MENINGER:

Hvorfor tviholder politikerne på hemmelige møter?

«Rikspolitikere vil ikke røpe hvem de har møter med, men sommerens habilitets-skandaler viser at tiden nå er overmoden for et lobbyregister», skriver Anne-Lise Mørch von der Fehr.

Publisert

Er det to lærdommer vi kan trekke dette året, så er det at våre politikere trenger krystallklare regler å forholde seg til. Dessuten trenger vi, og ikke minst mediene, åpenhet om og innsyn i arbeidet politikerne våre utfører.

Nå er politikerne tilbake i Stortingssalen og dragkampen om neste års statsbudsjett er i full gang. Køen av lobbyister som argumenterer for sine hjertesaker er sikkert like lang som tidligere år. Godt er det. Slik skal det være i et velfungerende og åpent demokrati. Derfor er det ubegripelig at vi som har valgt politikerne, ikke skal få vite hvem de møter og hva de diskuterer når de er på jobb for oss. 

Vi i Kommunikasjonsforeningen, Norsk Presseforbund, Redaktørforeningen, Norsk Journalistlag og Transparency International Norge har i en årrekke jobbet for å få etablert et lobbyregister på Stortinget. 

Vi ber om et register som viser hvem som besøker våre folkevalgte fordi økt åpenhet og innsyn i politisk påvirkning vil bidra til å styrke demokratiet og øke tilliten til de politiske beslutningsprosessene. 

Regjeringen skriver i Hurdalsplattformen at de vil «Sikre at offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter.» Er ikke tiden overmoden for å innføre dette prinsippet også for møter med politikerne i storting og regjering?

Finland blir i 2024 det første landet i Norden som tar i bruk et lobbyregister. De vil ha åpenhet rundt lobbing mot parlamentet og på ministernivå. Slik erkjenner de at lobbing er en vesentlig del av de demokratiske beslutningsprosessene. EU, Tyskland, USA og Canada har hatt lobbyregister i mange år. Her hjemme stemte et flertall på Stortinget ned forslaget seinest i juni i år. 

Venstres stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo kom med dette hjertesukket under debatten: «Det er for meg og Venstre heilt uforståeleg at dette enno blir halde igjen av eit fleirtal i presidentskapet og eit fleirtal av dei store partia, som rett og slett meiner at det som heile Presse-Noreg, heile Kommunikasjons-Noreg, alle internasjonale organ som arbeider med openheit, demokrati og korrupsjon, meiner Noreg bør innføre, ikkje vil verke.»

Motargumentene er blant annet at et lobbyregister vil bli krevende å administrere. Med dagens digitale løsninger bør et register være enkelt å etablere og ta i bruk. Det er også en del som ber om møter med stortingsrepresentanter, men som ikke ønsker at andre skal få vite om det. Vi har gjort det klart at privatpersoner kan unntas fra registeret hvis de ønsker det. 

Et annet argument er at møtene vil flyttes ut av Stortinget. Hva med et register som ikke er begrenset til en adresse? 

Økonomiprofessor Bård Harstad ved Universitetet i Oslo spurte i DN i vinter om noen kunne skru på lyset. Han argumenterte for at Norge burde være i front med å belyse lobbyvirksomhet, men i stedet sakker akterut. 

Han minnet om at vi er kritisert av Europarådets organ mot korrupsjon, som ifølge ham viser til korrupsjonsrelaterte utfordringer med tette nettverk og interessekonflikter i landet vårt. De har kanskje ett poeng?

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti bør kjenne sin besøkelsestid. Eller har de noe å skjule? 

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no.

Powered by Labrador CMS