– Det er merkelig at det aldri er snakk om noen kvinner, men stort sett bare eldre menn.

Mia er lei av å bli sjekket opp av eldre menn på LinkedIn

– Jeg er lei av å få upassende meldinger. Om det ikke er jobbrelatert, er jeg ikke interessert.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Det begynte nesten umiddelbart etter at jeg lagde meg en profil på LinkedIn, forteller Mia Landsem til KOM24.

Hun jobber som pentester i Orange Cyberdefense og er en etisk hacker, altså en sikkerhetshacker.

– Vi er de snille hackerne, forteller hun.

Landsem opprettet en LinkedIn-profil tilbake i 2018 da hun studerte IT-sikkerhet.

– Det var for å bygge et nettverk av forbindelser under studietiden. Jeg hadde fått tips om det var stedet å være synlig for å få profesjonelle forbindelser og at dette var lurt med tanke på videre jobbmuligheter rett fra studiene.

LinkedIn er ingen datingapp

Året etter at hun opprettet profilen sin, begynte det å dukke opp kaffeinvitasjoner fra fremmede menn. I starten trodde hun dette var vanlig, og at det kunne være forbindelser som tok kontakt for å hjelpe henne videre i karrieren, og at dette var en hyggelig gest.

Der tok hun feil.

Melding fra Mias LinkedIn:

28. oktober 2019:

– Gratulerer Mia :)

– Takk

– Ellers alt bra med deg? :) klar over at vi ikke har hatt noe kontakt foruten om her. Men hvis du har lyst, så hadde det vært koselig å tatt en kaffe eller noe en dag? :)

29. oktober 2019:

– Alt fint. Vet dessverre ingenting om hvem du er, så for min del så er jeg ikke så gira på det

4. januar 2022:

– Hei Mia

Hvordan står det til med deg ellers om dagen da? Håper alt står bra til :)

– Hei hei. Alt bra :-)

– Så bra :-)

Vet jeg har nevnt det før, men kunne du tenkt deg å truffet hverandre og tatt en kaffe eller en lunsj? Jeg spanderer :)

– Jeg har vel sagt nei en gang før - Hva er tanken for denne kaffen/lunsj? :) Er det jobbrelatert?

– Ja det har du. Men følte for å spørre igjen da jeg gjerne vil ta en kaffe med deg :)

– Det tok tid før jeg skjønte at dette ikke var helt riktig. Det startet som hyggelige meldinger der flere gratulerte meg med noe i forbindelse med studiene, noe som var koselig, før meldingene ble langt mer personlig og endte med en invitasjon til en kaffe eller en øl.

Flere har også sendt henne meldinger for å fortelle at hun er pen eller sexy. Eller at de tidligere har sett henne på datingapper og ikke fått en match, og derfor bestemte seg for å ta kontakt på LinkedIn.

– Jeg skjønner overhodet ikke hvorfor noen tror det er greit å bruke LinkedIn som en datingapp. Ikke at det rettferdiggjør noe, men jeg hadde hatt noe mer forståelse om denne type kontakt skjedde på for eksempel Messenger eller Instagram. Men ikke en jobbplattform der man er til stede for å ha jobbforbindelser og relasjoner i et profesjonelt nettverk.

Stort sett eldre menn

Hun forteller også om en hendelse der en person sa han ville ta kontakt og arrangere et jobbmøte med sjefen hennes på nåværende arbeidsplass, for da kunne han i tillegg hilse på henne.

– Det provoserte meg. Da måtte jeg at en prat med sjefen min, som kunne bekrefte at han var en forbindelse av personen, men ikke kjente ham personlig.

Det har derfor blitt en vane for Landsem å blokkere personer på LinkedIn. I de aller fleste tilfeller er det snakk om eldre menn.

– Jeg er 24 år, og som oftest er de det dobbelte av min alder. Jeg er lei av å få upassende meldinger. Om det ikke er jobbrelatert, er jeg ikke interessert. Dessuten kan jeg betale min egen kaffe, øl, middag eller hva det måtte være, hvis jeg hadde ønsket å møte personen. Men det skal i så fall være for å snakke jobb. Jeg er ikke interessert i å møte noen, verken på LinkedIn eller andre nettverk.

Hun har flere ganger fått råd om at hun burde oppdatere statusen sin til at hun er «gift».

– Jeg skal ikke måtte være gift med noen for å bli latt være i fred. Og hadde jeg skrevet gift noe som helst sted, så hadde de vel gitt blaffen i det og.

Rett på sak

Det som i begynnelsen startet som forholdsvis hyggelige meldinger, har de siste to årene endret seg til svært direkte meldinger.

– Ofte er det ikke en gang et forsøk på en samtale. Det er bare rett på sak. Det er flere som kommenterer at bildet mitt hadde passet bedre som profilbilde på en dating nettside, enn på LinkedIn, og at jeg burde fjerne det.

Hun synes også at det er ubehagelig at flere av meldingene hun mottar er fra folk i IT-bransjen i selskaper hun kjenner godt til i nærheten av der hun selv jobber.

– Det gjør at jeg ikke tør å si ordentlig ifra, og heller blokkerer dem. Og det gjør at jeg enkelte ganger føler at jeg må være hyggelig og svare.

Noen begynner samtalen med at de vil bli kjent med henne og lære mer om «det gode arbeidet» hun gjør, og vil høre mer om hvordan hun jobber.

– Det er merkelig at det aldri er snakk om noen kvinner, men stort sett bare eldre menn.

Nå vil hun være i fred på LinkedIn.

– Hvis du har «normale» intensjoner og det er jobbrelatert innen IT, så er det greit. Jeg orker bare ikke flere ekle invitasjoner fra folk jeg ikke kjenner som ønsker annet enn en jobbrelasjon. Det bør være lov.

Powered by Labrador CMS