Valgansvarlig i Fredrikstad kommune Dick Ekeroth, og kommuniksjonsrådgiver i kommunen Trond Øyvind Karterud.
Valgansvarlig i Fredrikstad kommune Dick Ekeroth, og kommuniksjonsrådgiver i kommunen Trond Øyvind Karterud.

Fredrikstad kommune med podkast-storsatsing frem mot stortingsvalget

– Vi snakker ikke om saker eller partipolitikk, vi prøver å bli bedre kjent med mennesket bak politikeren.

Publisert

Hele poenget med podkasten er at den er upolitisk, det er veldig viktig. Vi snakker altså ikke om saker eller partipolitikk, men om folks engasjement inn i politikken. Hva de opplever av dilemmaer og hvordan de håndterer det, sier valgansvarlig i Fredrikstad kommune, Dick Ekeroth.

Sammen med kommunikasjonsrådgiver i kommunen, Trond Øyvind Karterud lages det valg-podkast.

Sistnevnte skal være programleder og vil lede an i tre ulike podkaster. Karterud har lang erfaring som journalist og har blant annet jobbet i Radio Fredrikstad, Fredrikstad Blad og ti år i NRK.

– Vi prøver å bli kjent med mennesket bak politikeren med en lett og ledig tone, gjerne med litt glimt i øyet, sier Karterud.

Fem ulike podkaster

Episodene skal handle om hva som engasjerer politikerne og hva som ble deres inngang inn i politikken. Totalt lages det fem podkaster, tre med politikere fra ulike partier, og to med ungdommer. Felles er at de handler om å engasjere seg.

– Den ene skal handle om to representanter fra Fredrikstad ungdomsråd, som ikke er gamle nok til å stemme i år, men likevel har et stort politisk engasjement.

Den andre podkasten er et unikt prosjekt i Norge og presenterer to demokratguider. Dette er et prosjekt der unge oppfordres til å snakke med innbyggere i kommunen om å bruke stemmeretten sin.

– De skal i løpet av 20 minutter ikke synse eller komme med tips om hvilket parti folk bør stemme på, bare at folk bør bruke stemmeretten sin.

Den siste tre skal gjeste to til tre politikere som sitter i bystyret, og partiet som stiller til valg.

– Målet med denne podkasten er at den skal være lett å høre på, samtidig som den gir lytterne en ny innsikt om lokalpolitikerne.

– Bruk stemmeretten

Valgdeltagelsen i Fredrikstad kommune ligger stabilt med et gjennomsnitt rundt 75 prosent de siste seks stortingsvalgene.

– Vi har et enkelt budskap om at det er viktig for demokratiet å bruke stemmeretten, forklarer Ekeroth.

Håpet bak podkastene er at flere bruker stemmeretten, og derfor er det viktig å slippe til både unge og erfarne stemmer for å øke valgdeltagelsen i Fredrikstad kommune.

– Vi skulle gjerne sett at deltagelsen var enda høyere. Vi ser dessverre at annengangsvelgere, er de som oftest velger å ikke bruke stemmeretten sin.

Ekeroth forklarer at kommunen nå jobber for å tilrettelegge med en god informasjonsflyt til innbyggerne, samt god synlighet i bybildet og flere stemmelokaler.

– Vi bruker alle tilgjengelige informasjonskanaler og legger alt til rette for at det kan forhåndsstemmes. Forhåpentligvis kan podkastene også bidra til en liten påminnelse om hvor viktig det er for demokratiet at vi bruker stemmeretten vår.

Episodene blir tilgjengelig via Spotify og Podbean.com.

Powered by Labrador CMS