Illustrasjonsfoto: Twitter appen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Twitter gjør det enklere å droppe algoritmene

Hvis du vil se hvordan Twitter-strømmen ser ut uten algoritmene, så kan du allerede nå endre innstillingen selv i Twitter-appen eller på nett.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter en periode med kraftig kritikk av sosiale medier som lar algoritmer styre innholdet på plattformene sine, tar Twitter nå grep for å gjøre det enklere for brukerne å droppe algoritmene. I første omgang er det en test for utvalgte brukere av iOS-appen, men andre brukere kan regne med å få den samme muligheten hvis testen gir gode resultater.

Da Frances Haugen nylig stod frem som varsler mot Facebook, var hennes hovedbudskap at algoritmene som styrer innholdet i sosiale medier er hovedårsaken til spredningen av uønsket innhold. Hun mener at algoritmene må fjernes for å gjøre sosiale medier mindre skadelig.

Både Facebook og Twitter har allerede mulighet for å vise nyhetsstrømmen uten innblanding fra algoritmene, men den ufiltrerte nyhetsstrømmen er ikke like tilgjengelig som den algoritmestyrte. Det vil Twitter endre på.

I testen er de to nyhetsstrømmene plassert i to likestilte faner, så brukeren enkelt kan bytte ved å sveipe til høyre og venstre. Velger du «Nyeste» vises alle tweets i omvendt kronologisk rekkefølge, uten påvirkning av algoritmer.

Hvis du vil se hvordan Twitter-strømmen ser ut uten algoritmene, så kan du allerede nå endre innstillingen selv i Twitter-appen eller på nett. Klikk på stjernesymbolet øverst til høyre, så ser du hvilken versjon av nyhetsstrømmen du bruker, og får mulighet til å endre.

Facebook har en tilsvarende funksjon. Du finner den ufiltrerte nyhetsstrømmen i Facebook-menyen. På PC/Mac er den til venstre for nyhetsstrømmen. På mobil er den under menytegnet øverst til høyre. Se etter «Most recent» eller «Nyeste» på menyen. Det kan hende at du må klikke på «Se flere» for at den skal dukke opp.

Flere Twitter-nyheter

En etterspurt funksjon Twitter har lansert for alle etter en måneds testing, er muligheten for «soft block» av brukere. Det vil si at du fjerner en bruker som følger uten at brukeren selv varsles.

Hvis du blokkerer en uønsket bruker, vil brukeren få beskjed om blokkeringen når hun/han går inn på profilen din. I noen tilfeller har det først til at den uønskede brukeren blir provosert til en enda mer plagsom oppførsel. Å tvinge brukeren til å avfølge deg i det stille har derfor vært en foretrukken løsning for mange.

Tidligere kunne du oppnå dette ved å blokkere, og så avblokkere brukeren igjen med én gang. Nå har Twitter gjort det enklere. Gå inn på PC/Mac og finn brukeren i listen av følgere. Klikk på det tre prikkene til høyre for brukerens navn, og velg «Fjern denne følgeren».

Vær oppmerksom på at brukeren kan følge deg på nytt etter at du har fjernet henne/han. Vil du forhindre brukeren i å kunne følge deg igjen, må du blokkere.

Twitter lanserte også nye annonsemuligheter denne uken. Endringene skal hjelpe Twitter å nå målet om å doble omsetningen innen 2023. De nye annonseformatene er en del av Twitters plan om å kunne åpne for produktsalg gjennom plattformen i fremtiden.

Powered by Labrador CMS