Illustrasjon: Like, facebook, tommel, øye Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Illustrasjon: Like, facebook, tommel, øye Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En annerledes Facebook-opplevelse

Slik finner du den ufiltrerte nyhetsstrømmen.

Publisert Sist oppdatert

Du har en nyhetsstrøm på Facebook som ikke styres av algoritmen. Der finner du alle poster fra venner, grupper og sider du følger. Det er en litt annen opplevelse enn den du er vant til i sosiale medier.

  • Se video lenger ned i saken

Jeg har gått gjennom alle postene de siste 24 timene i den ufiltrerte, kronologiske nyhetsstrømmen min. Det ga noen morsomme gjensyn, men også noen overraskelser. Jeg fant en del gull, men også mye gråstein.

Vi er vant til at algoritmer styrer hva vi ser i sosiale medier. Basert på hvilke poster vi stopper opp ved og engasjerer oss i, forsøker algoritmene å gjette hva slags innhold vi helst vil se. På Facebook har du imidlertid mulighet til å oppleve hvordan nyhetsstrømmen ville ha sett ut uten algoritmen.

Hvorfor bruker sosiale medier algoritmer?

Den siste timen har mine venner, grupper og sider jeg følger delt 93 poster på Facebook. Hvis en av mine nærmeste venner postet noe interessant mens jeg var opptatt med noe annet, ville den interessante posten være begravet under en haug med uinteressant innhold når logget meg på Facebook litt senere. Algoritmens sørger for at jeg får med meg den interessante posten likevel.

Ulempen er at postene fra de som du ikke har et like nært forhold til blir mindre synlig eller forsvinner helt. Nå lar Facebook deg se disse postene også i en egen nyhetsstrøm som ikke styres av algoritmen. Den serverer deg alle postene ufiltrert i kronologisk rekkefølge.

Min reise gjennom 24 ufiltrerte timer med Facebook-poster ga meg noen uventede opplevelser. Det var ikke så overraskende å oppdage at jeg er med i en gruppe som heter Gamle norske bensinstasjoner. Jeg er en nostalgiker som er født 100 år for sent. Men at jeg følger sidene til Auds hudpleie og Blivakker.no, den så jeg ikke komme.

Det var mange flere poster fra grupper enn fra sider, og det var overraskende få av postene jeg kjente igjen fra den vanlige, algoritmestyrte nyhetsstrømmen min. Til og med grupper jeg bruker relativt ofte hadde flere poster som jeg ikke har fått med meg.

Det var litt mer reklame i den ufiltrerte nyhetsstrømmen enn det jeg vanligvis ser, og jeg fikk se hver eneste bursdagshilsen mine venner sendte hverandre. Innimellom disse gråsteinene fant jeg imidlertid noen gullklumper i form av venner, grupper og sider som har falt helt ut av den ordinære nyhetsstrømmen min. Det ble noen hyggelige gjensyn, og jeg håper resultatet blir at algoritmen gir meg en litt mer variert nyhetsstrøm fremover.

Du finner den ufiltrerte nyhetsstrømmen i Facebook-menyen.
Du finner den ufiltrerte nyhetsstrømmen i Facebook-menyen.

Slik finner du den ufiltrerte nyhetsstrømmen

Du finner den ufiltrerte nyhetsstrømmen i Facebook-menyen. På PC/Mac er den til venstre for nyhetsstrømmen. På mobil er den under menytegnet øverst til høyre. Se etter «Most recent» eller «Nyeste» på menyen. Det kan hende at du må klikke på «Se flere» for at den skal dukke opp.

Neste gang du går inn på Facebook vil du se den vanlige algoritmestyrte nyhetsstrømmen igjen, så du må velge den ufiltrerte versjonen hver gang du vil se den.

Powered by Labrador CMS